Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorHışman Akça, Fatma
dc.contributor.authorÖzdüven, Mehmet Levent
dc.contributor.authorKoç, Fisun
dc.date.accessioned2022-05-11T14:46:11Z
dc.date.available2022-05-11T14:46:11Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn1308-8750
dc.identifier.issn1308-8769
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.7161/omuanajas.531137
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpNeU1qWXlNZz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/10244
dc.description.abstractBu araştırma, sodyum diasetat (SDA) kullanımının yonca silajlarında fermantasyon özellikleri,kimyasal kompozisyonu ve aerobik stabilitesi üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.Araştırmada kullanılan yonca (Medicago sativa L.) çiçeklenme döneminde hasat edilmiş ve yaklaşık1.5-2.0 cm boyutunda parçalanan taze materyale 0 (kontrol), 3.0, 5.0 ve 7.0 g kg-1 KM düzeyindeSDA katılmıştır. Katkı maddesi ilavesinden sonra, yaklaşık 500 g yonca plastik torbalara koyularaksıkıştırılmış ve vakumla içindeki hava alınmıştır. Her muameleye ait 10’ar paket silajın kullanıldığıçalışmada, silajların paketlenmesinden sonra materyaller laboratuvar koşullarında (25-30 °C)depolanmıştır. Silolamadan 45 gün sonra açılan tüm silajlarda kimyasal ve mikrobiyolojik analizleryapılmıştır. Silolama döneminin sonunda (45. gün) tüm silajlara 7 gün süre ile aerobik stabilite testiuygulanmıştır. Araştırmada ayrıca fermantasyonun 45. günü ve aerobik stabilite dönemi sonrasıbaskın olan laktik asit bakteri türleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak, yonca silajına ilave edilen SDAsilajların laktik ve asetik asit içeriklerini artırırken, proteolizi de önlemiştir. Ayrıca, SDA yüksek antibakteriyel aktivite göstererek silajların 7 günlük aerobik dönem boyunca maya ve küf populasyonlarıile CO2 üretimlerini düşürmüş ve aerobik stabilitelerini geliştirmiştir.en_US
dc.description.abstractThe objective of this study was to evaluate the effect of sodium diacetate (SDA) on fermentation characteristics, chemical composition and aerobic stability of alfalfa (Medicago sativa L.) silage. SDA was applied at 0 (control), 3.0, 5.0 and 7.0 g kg-1 DM levels to alfalfa forage harvested at flowering stage and chopped to about 1.5-2.0 cm length. After the addition of the additives, approximately 500 g of sample was placed in plastic bag sample was placed in plastic bags and compressed. After packing, 10 sample packets from each treatment were stored under laboratory conditions (25-30 °C). The aerobic stability test was applied to the silages opened on the 45 day for 7 days. Aerobic stability characteristics were monitored during 7 days after the main fermentation periods. In addition, lactic acid bacteria which are dominant after 45th day of fermentation and aerobic stability period were determined. As a result, SDA that applied to alfalfa decreased lactic and acetic acid concentrations and prevented proteolysis in the silages. However, SDA showed a high antibacterial activity in alfalfa. During the 7 days aerobic period, sodium diasetate increased pH values, yeast and moulds populations and production of CO2 and improved aerobic stability of alfalfa silage.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.7161/omuanajas.531137
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.titleSodyum diasetat ilavesinin yonca silajlarının fermantasyon özellikleri, kimyasal kompozisyonu ve aerobik stabilitesi üzerine etkisien_US
dc.title.alternativeThe effects of sodium diacetate addition on the fermentation characteristics, chemical composition and aerobic stability of alfalfa silagesen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofAnadolu Tarım Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümüen_US
dc.identifier.volume34en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage406en_US
dc.identifier.endpage412en_US
dc.institutionauthorHışman Akça, Fatma
dc.institutionauthorÖzdüven, Mehmet Levent
dc.institutionauthorKoç, Fisun
dc.identifier.trdizinidTXpNeU1qWXlNZz09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster