Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAydın, Başak
dc.contributor.authorKiracı, Mehmet Ali
dc.contributor.authorAktürk, Duygu
dc.contributor.authorÖzkan, Erol
dc.contributor.authorHurma, Harun
dc.date.accessioned2022-05-11T14:45:06Z
dc.date.available2022-05-11T14:45:06Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn2148-3647
dc.identifier.issn2148-3647
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWprek9UZ3hNUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/9921
dc.description.abstractBu çalışma, Trakya Bölgesinde iyi tarım uygulaması yapan ve yapmayan üzüm üreten tarım işletmelerinikapsamaktadır. Çalışmanın temel amacı, iyi tarım uygulaması yapan ve yapmayan işletmelerin ekonomik olarakkarşılaştırılmasıdır. Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ illerinde iyi tarım uygulaması yapan 27 üzüm üreticisinintamamıyla, aynı sayıda iyi tarım uygulaması yapmayan üzüm üreticisi ile anket çalışması yapılmıştır. TrakyaBölgesinde iyi tarım uygulaması yapan işletmelerde bir kg üzüm yetiştirmenin maliyeti 1.12 TL/da, iyi tarımuygulaması yapmayan işletmelerde 1.14/da TL olarak belirlenmiştir. İyi tarım uygulaması yapan işletmelerdetoplam masraflar 1341.56 TL/da, gayri safi üretim değeri 1825 TL/da, brüt kâr 1034.85 TL/da, mutlak kâr 483.45TL/da, nispi kâr 1.36 olarak hesaplanmıştır. İyi tarım uygulaması yapmayan işletmelerde toplam masraflar1366.45 TL/da, gayri safi üretim değeri 1800 TL/da, brüt kâr 988.94 TL/da, mutlak kâr 433.55 TL/da, nispi kâr ise1.32 olarak belirlenmiştir. Her iki üretim tarzında da üzüm yetiştiriciliği kârlı olmakla birlikte, iyi tarım uygulamasıyapan işletmelerde üzüm yetiştiriciliği daha kârlı görülmektedir.en_US
dc.description.abstractThis study includes the vineyard farms which apply and do not apply good agricultural practices in Thrace Region. The basic purpose of this study is the economical comparison of the farms applying and not applying good agricultural practices. The 27 grape producers who applied good agricultural practices were interviewed and data were gathered by using questionnaire method in Kırklareli, Edirne and Tekirdağ provinces. In the same provinces, the same survey was also conducted with the same number of producers which do not apply good agricultural practices. In Thrace Region, the one kg grape production cost was calculated 1.12 TL in the farms which applied good agriculture while it was calculated 1.14 TL at the farms which did not apply the good agriculture. Total production cost, gross production value, gross profit, net profit and relative profit were determined to be respectively as 1341.56 TL, 1825 TL, 1034.85TL, 483.45 TL and 1.36 in the farms applying good agricultural practices. Total production cost, gross production value, gross profit, net profit and relative profit were determined to be respectively as 1366.45 TL, 1800 TL, 988.94 TL, 433.55 TL and 1.32 in the farms not applying good agricultural practices. Grape farming is profitable in both production types but grape farming is more profitable in the farms applying good agricultural practices.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTarımsal Ekonomi ve Politikaen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectBahçe Bitkilerien_US
dc.titleÜzüm Üretiminde İyi Tarım Uygulamalarının Ekonomik Analizi: Trakya Bölgesi Örneğien_US
dc.title.alternativeEconomic Analysis of Good Agricultural Practices in Grape Farming: Case of Thrace Regionen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTürk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Tarım Ekonomisi Bölümüen_US
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.issue4en_US
dc.identifier.startpage402en_US
dc.identifier.endpage408en_US
dc.institutionauthorHurma, Harun
dc.identifier.trdizinidTWprek9UZ3hNUT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster