The Sugar Consumption Tendencies of University Students: the Case of Tekirdağ Namık Kemal University
Özet
The present study, having obtained data by applying face-to-face interview technique to 322 students at Namık Kemal University Faculty of Agriculture, reveals and analyses the tendencies of consumption of sugar produced from beet and starchbased sugar. In the framework of the research, some 60.9% of the students indicated that they consume sugar with their tea, 12.7% as chocolate, 12.1% as cake, pastry and biscuits etc., 5,6% as coke, 5% as fruit juice, and 3,7% as confectioneries. A large part of the students acquire sugar from the markets. Most of the students stated that the price of sugar was normal, the source of sugar which they consumed was sugar beet and 63.4% of them stated that they did not hear about starch-based sugar (SBS). It has been found out that 70.5% of the students consumed sugar as crystal sugar, 83.2% preferred to consume sugar every day, and when purchasing the sugar they mostly regarded the quality and brand of the product. Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesinde eğitim gören 322 öğrenci ile yüzyüze görüşme tekniği uygulanarak elde edilen verilerin kullanıldığı araştırmada, öğrencilerin pancar şekeri ve nişasta bazlı şeker tüketim eğilimleri incelenmiştir. Araştırmada, öğrencilerin %60,9’u şekeri en fazla çay şekeri, %12,7’si çikolata, %12,1’i kek, pasta ve bisküvi vb., %5,6’sı kola, %5’i meyve suyu, %3,7’si ise şekerleme olarak tükettiklerini belirtmişlerdir. Öğrencilerin büyük bir bölümü şekeri marketlerden temin etmektedir. Öğrencilerin büyük bir kısmı, şeker fiyatının normal olduğunu, tükettikleri şekerin kaynağının şekerpancarı olduğunu ve %63,4’ü Nişasta bazlı şekeri (NBŞ) duymadıklarını belirtmişlerdir. Öğrencilerin %70,5’i şekeri kristal toz şeker olarak tükettiği, % 83,2’si şekeri her gün tüketmeyi tercih ettiği, şeker satın alınırken ise en fazla ürünün kalitesine ve markasına dikkat ettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Cilt
16Sayı
2Bağlantı
https://doi.org/10.33462/jotaf.495737https://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpReU9EYzRPQT09
https://hdl.handle.net/20.500.11776/9909