Determination of Fatty Acid Composition and Total Trans Fatty Acids in Meat Products
Özet
In this research, fatly acid composition and trans fatty acids of 22 selected meat products produced by Turkish companies were analyzed by capillary gas liquid chromatography (GLC). Total fat contents of the meat products ranged from 11.60-42.50%. Salami had the lowest fat content 11.60% and sucuk (soudjuk) the highest 42.50%. Major fatty acids were C-16:0, C-18:0, trans C-18:1, cis C-18:1, and C-18:2 in the samples. Total unsaturated fatty acid contents have changed from 38.73 to 70.71% of total fatty acids, and sausage had the hi-hest percentage among the samples. The majority of samples contain trans fatty acids and the level ranged from 2.28 to 7.95% of the total fatty acids. The highest amount of total trans fatty acids was determined in kavurma (Cavurmas) (7.95%), and total trans fatty acids of meat products such as pastrami contained more than 5% of the total fatty acids.
Cilt
18Sayı
2Koleksiyonlar
İlgili Öğeler
Başlık, yazar, küratör ve konuya göre gösterilen ilgili öğeler.
-
Palm yağının etlik piliç yemlerinde kullanımının performans ve karkas parametrelerine etkileri
Köse, Hakan (Namık Kemal Üniversitesi, 2007)Bu arastırmada etlik piliç yemlerinin hazırlanmasında yaygın olarak kullanılan bitkisel kaynaklı bir yag olan soya yagı ile bitkisel kaynaklı olmasına ragmen fiziksel özellikleri sebebiyle hayvansal yag özellikleri gösteren ... -
Determination of Fat Contents and Fatty Acid Compositions of Commercial Chocolates on the Turkish Market
Selçuk, Zeynep; Geçgel, Ümit (Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2012)The fat content and fatty acid composition of samples of five brands of most commonly consumed Turkish chocolates were determined by gas-liquid chromatography, using a polar 50 m capillary column CP Sil-88 and flame ... -
Kimyasal rafinasyonun mısır yağının bazı element içerikleri ile bazı kalite özelliklerine etkileri
Aksoy, A.Semra (Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Bitkisel yağlara genel kullanım amacıyla rafinasyon işlemi uygulanmakta olup tüketicilerin çoğunluğu rafine yağları tercih etmektedir. Bu yüzden rafine bitkisel yağlarda kalitenin değerlendirilmesi bilhassa önem ...