Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAksoy, Ayşe Semra
dc.contributor.authorTaşan, Murat
dc.date.accessioned2022-05-11T14:43:53Z
dc.date.available2022-05-11T14:43:53Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn2148-127X
dc.identifier.issn2148-127X
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRVME9UUXpNdz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/9758
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to determine some element contents and some quality properties and tocompare these parameters at each stage in the chemically refining process of crude corn oil. Color(lovibond tintometer), free fatty acidity, peroxide values and fatty acid compositions were determinedin the samples of corn oil taken from consecutive stages of chemically refining. Also, the content ofelements (Na, Mg, K, Ca, Fe, Pb, Cd, Ni, Mn, Zn, Co, Cr, P, Cu) was analyzed, by using inductivelycoupled plasma-mass spectrometry (ICP-MS) and inductively-coupled plasma-optical emissionspectrometry (ICP-OES) after microwave digestion. The color (Lovibond tintometer), free fattyacidity and peroxide values in the chemically refining process varied between 2.7-16, %0.09-2.12,10.95-1.08 mEqO2/kg, respectively. Oleic, linoleic and linolenic acid contents changed between30.486-30.580%, 54.339-54.703% and 0.972-0.993%, respectively, in the chemically refining stages.While no trans fatty acids detected in crude corn oil and after degumming-neutralization step, verylow amount of trans oleic acid (0.040%) and total trans linoleic acid (0.132%) was detected inbleached corn oil. The total trans fatty acid content little more increased in the last stage of thechemically refining. However, total trans fatty acid content of refined corn oil was < 0.3%. It wasclearly seen that Na, Mg, K, P, Ca, Mn, Fe, Pb, Ni, Cr, Cu element contents decreased significantlyat the end of the chemically refining process. Although Cd, Co and Zn elements were determined incrude corn oil, these elements were not detected in the refined corn oil. The results obtained showedthat the chemically refining process effected some of the quality properties of corn oil and especiallythe changes in the element contentsen_US
dc.description.abstractBu çalışmada, hammısır yağının kimyasalrafinasyon prosesisürecinde bazı element içerikleri ile bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi ve bu parametrelerin her rafinasyon aşamasında karşılaştırılması amaçlandı. Kimyasal rafinasyonun aşamalarından alınan mısır yağı örneklerinde renk (lovibond tintometre), serbest yağ asitliği, peroksit değerleri ve yağ asidi bileşimleri tespit edildi. İlave olarak, indüktif eşleşmiş plazma/optik emisyon spektroskopisi (ICP-OES) ve indüktif eşleşmiş plazma/kütle spektroskopisi (ICPMS) cihazlarında element (Na, Mg, K, Ca, Fe, Pb, Cd, Ni, Mn, Zn, Co, Cr, P, Cu) analizleri yapıldı. Kimyasal rafinasyon sürecinde renk (Lovibond tintometer), serbest yağ asitliği ve peroksit değerleri sırasıyla 2.7-16, %0.09-2.12, 1.08-10.95 mEqO2/kg aralığında değişim gösterdi. Oleik, linoleik ve linolenik asit içerikleri kimyasal rafinasyon aşamalarında sırasıyla %30.580-30.486, %54.703-54.164 ve %0.993- 0.972 aralığında değişti. Ham mısır yağında ve gum giderme-nötralizasyon aşamasından sonra trans yağ asidi belirlenemez iken, ağartılmış mısır yağında çok düşük miktarlarda trans oleik asit (%0.040) ve toplam trans linoleik asit (%0.132) tespit edildi. Toplam trans yağ asidi içeriği kimyasal rafinasyonun son aşamasında bir miktar artış gösterdi. Bununla birlikte, toplam trans yağ asidi içeriği %3’ün altında kaldı. Kimyasal rafinasyon işlemi sonunda Na, Mg, K, P, Ca, Mn, Fe, Pb, Ni, Cr, Cu element içeriklerinin çok önemli düzeyde azaldığı açık bir şekilde görüldü. Cd, Co ve Zn elementleri ham mısır yağında tespit edilmesine rağmen ise rafine mısır yağında bu elementler tespit edilemedi. Elde edilen sonuçlar kimyasal rafinasyonu prosesinin mısır yağının bazı kalite özelliklerine ve bilhassa element içeriklerine etkili olduğunu gösterdi.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleEffect of Chemical Refining Steps on the Some Micro and Macro Element Content and Quality Parameters in Corn Oilen_US
dc.title.alternativeKimyasal Rafinasyon Aşamalarının Mısır Yağındaki Bazı Mikro ve Makro Element Içeriği ve Kalite Parametrelerine Etkisien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTürk Tarım - Gıda Bilim ve Teknoloji dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümüen_US
dc.identifier.volume9en_US
dc.identifier.issue6en_US
dc.identifier.startpage982en_US
dc.identifier.endpage990en_US
dc.institutionauthorAksoy, Ayşe Semra
dc.institutionauthorTaşan, Murat
dc.identifier.trdizinidTkRVME9UUXpNdz09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster