Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorCan, Nuray
dc.contributor.authorDuraklı Velioğlu, Serap
dc.date.accessioned2022-05-11T14:43:52Z
dc.date.available2022-05-11T14:43:52Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.issn1309-6273
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpneE1EYzJOZz09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/9753
dc.description.abstractBu çalışmada, Tekirdağ ili ve ilçelerindeki farklı satış noktalarından temin edilen 15 adet ıhlamur ve 15adet kuşburnu örneğinde, aflatoksin B1(AFB1), B2(AFB2), G1(AFG1) ve G2(AFG2) varlığı HPLC yöntemiile araştırılmıştır. Ayrıca, örneklerde nem, su aktivitesi (aw) tayini, toplam mezofilik aerobik bakteri vetoplam maya küf sayımı da yapılmıştır. Aflatoksin analizi sonucunda, ıhlamur örneklerinden birinde0.158 µg/kg AFG1ve 0.168 µg/kg AFG2, bir diğerinde ise 0.162 µg/kg AFG2bulunmuş, örneklerdekiaflatoksin miktarlarının yasal limitlerin altında olduğu belirlenmiştir. Diğer ıhlamur ve kuşburnuörneklerinde ise, düzeyi tayin limitinin (AFB1, AFB2, AFG1ve AFG2için sırasıyla 0.155, 0.168, 0.156,0.162 µg/kg) altında olmakla birlikte, incelenen aflatoksinlerden en az biri tespit edilmiştir. Bu çalışmadaincelenen örneklerde düşük düzeyde de olsa aflatoksinlerin tespit edilmesi, özellikle hassas tüketicigrupları tarafından bitki çayı olarak tüketilebilen ıhlamur ve kuşburnu gibi ürünlerde aflatoksinlerinbulunabileceğini göstermektedir.en_US
dc.description.abstractAflatoxin B1(AFB1), B2(AFB2), G1(AFG1) and G2(AFG2) contents of 15 linden and 15 rosehip providedfrom supermarkets, herbalists and bazaars in Tekirdağ province were investigated using HPLC method.Samples were also assayed for moisture, water activity (aw), total mesophilic aerobic bacteria (TMAB)and total yeast and mould counts. One of the linden samples was determined to contain AFG1andAFG2at levels of 0.158 µg/kg and 0.168 µg/kg, respectively. AFG2content of another linden samplewas determined to be 0.162 µg/kg. Aflatoxin levels of these samples were lower than the maximumpermissible levels. The rest of the samples were determined to be contaminated with at least one of thefour aflatoxins with levels below LOQ (0.155; 0.168; 0.156; 0.162 µg/kg for AFB1, AFB2, AFG1, AFG2,respectively). The existence of aflatoxins in the samples even in low levels shows that plant materialssuch as linden and rosehip consumed as herbal tea by sensitive consumer groups may contain aflatoxins.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.subjectOrman Mühendisliğien_US
dc.titleTekirdağ'da Satışa Sunulan Ihlamur (Tılıa Spp.) ve Kuşburnu (Rosa Canına) Örneklerinde Aflatoksin Varlığının Araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeDETERMINATION OF AFLATOXINS IN LINDEN (TILIA SPP.) and ROSEHIP (ROSA CANINA) SAMPLES SOLD IN TEKİRDAĞ PROVINCEen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofGIDAen_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümüen_US
dc.identifier.volume42en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage287en_US
dc.identifier.endpage296en_US
dc.institutionauthorDuraklı Velioğlu, Serap
dc.identifier.trdizinidTWpneE1EYzJOZz09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster