Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKoçak, Hanifi
dc.contributor.authorBal, Erdinç
dc.date.accessioned2022-05-11T14:43:13Z
dc.date.available2022-05-11T14:43:13Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn2148-2306
dc.identifier.issn2528-858X
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpNeE56WTRPQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/9482
dc.description.abstractBu çalışmada, 0900 Ziraat kiraz çeşidine ait meyvelere hasat sonrası MAP, UV-C ve yenilebilir yüzey kaplama uygulamaları yapılarak, kiraz meyve kalitesi ve muhafaza süresi üzerine etkileri araştırılmıştır. Yapılan uygulamalar sonrasında meyveler soğuk hava deposunda 0oC'de % 85-95 oransal nemli ortamda 4 hafta süre ile muhafaza altına alınmıştır. Muhafaza periyodu süresince 7 gün aralıklarla alınan meyve örneklerinde çeşitli fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Meyve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla; meyvelerde ağırlık kaybı, meyve sertliği, suda çözünür kuru madde miktarı, titre edilebilir asitlik değerleri, toplam fenolik madde miktarı, toplam antosiyanin miktarı, toplam antioksidan miktarı, çürüme oranı ve dış görünüş değerleri tespit edilmiştir. Uygulamalara göre değişen oranlarda ağırlık kayıplarında ve toplam suda çözünür kuru madde oranında artış, meyve sertliği ile titre edilebilir asit miktarında ise azalma belirlenmiştir. UVC uygulamaları meyve çürümeleri üzerine önemli oranda koruyucu etkisi göstermiş ve fenolik madde miktarını artırmıştır. Muhafaza süresi sonunda pazarlanabilir nitelikte olan meyveler MAP, Alginat, UV-C+Kitosan, UVC+Alginat ve UV-C+MAP uygulanmış meyvelerde görülmüştür.en_US
dc.description.abstractIn this study, postharvest treatments of MAP, UV-C and edible coating treatments were applied to cv. 0900 Ziraat sweet cherry and their effects on quality and storage period of sweet cherry were examined. After the treatments, fruits were stored under cold storage at 0oC and 85-95% relative humidity for four weeks. In the course of storage period, various physical and chemical analyses in fruit samples were performed at 7 day intervals. Weight loss, fruit firmness, total soluble solids, titratable acidity, total phenolic compounds, total anthocyanin content, total antioxidant, decay rate and external appearance in sweet cherry fruits were determined to detect fruit quality attributes. Increases in weight loss, total soluble solids and decreases in fruit firmness and titratable acidity, depending on varying proportions of treatments were determined. UVC treatments showed a significant protective effect on fruit decay and increased the amount of phenolic compounds. At the end of storage period marketable attributes were observed in MAP, UV-C+Chitosan, UV-C+Alginat andUV-C+MAP treated fruits.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectBahçe Bitkilerien_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectToprak Bilimien_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectÇevre Bilimlerien_US
dc.subjectGenetik ve Kalıtımen_US
dc.subjectMühendisliken_US
dc.subjectKimyaen_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleHasat Sonrası UV-C ve Yenilebilir Yüzey Kaplama Uygulamalarının Kiraz Meyve Kalitesi ile Muhafaza Süresi Üzerine Etkilerien_US
dc.title.alternativeEffects of Postharvest UV-C and Edible Coating Treatments on Fruit Quality and Storage of Sweet Cherryen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofTürkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume4en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage79en_US
dc.identifier.endpage88en_US
dc.institutionauthorBal, Erdinç
dc.identifier.trdizinidTWpNeE56WTRPQT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster