Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBal, Erdinç
dc.date.accessioned2022-05-11T14:43:12Z
dc.date.available2022-05-11T14:43:12Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.issn1304-9984
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TVRReE9EVTBOQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/9472
dc.description.abstractBu çalısmada hasat sonrası putresin ve salisilik asit uygulamalarının 0900 Ziraat kiraz çesidinin sogukta muhafaza süresi ve kalite özellikleri üzerine etkileri arastırılmıstır. Bu amaçla hasat edilen meyvelere daldırma yöntemi ile 1 mM dozunda putresin ve salisilik asit uygulamaları yapılmıstır. Uygulamalar sonrası meyveler polyester tabaklara konularak 00C sıcaklık ve %90±5 oransal nem kosullarında 35 gün süre ile depolanmıstır. Muhafaza süresince 7 gün aralıklarla soguk depodan çıkartılan meyvelerde agırlık kaybı, suda çözünür kuru madde miktarı, titre edilebilir asit miktarı, toplam fenolik madde miktarı, sap rengi, çürüklük gelisimi ve duyusal analiz yapılmıstır. Arastırma sonuçlarına göre kiraz muhafazasında putresin ve salisilik asit uygulamaları kontrol grubuna göre daha basarılı sonuçlar vermistir. Bunun yanında, putresin uygulaması ise duyusal analizlerde salislik asit uygulamasından daha yüksek degerler almıstır. Uygulamalara baglı olarak degismekle birlikte muhafaza süresince, suda çözünür kuru madde miktarında artma, titre edilebilir asit miktarı ve toplam fenolik madde miktarı azalma egiliminde olmustur. Muhafaza süresi sonunda kontrol meyvelerinde agırlık kaybı (%16,2) ve çürüklük gelisiminin (%22,7) önemli seviyede artmasından dolayı pazarlanabilir niteligini büyük oranda kaybetmistir. Ayrıca sap rengi degisim oranı kontrol meyvelerinde %50-75 aralıgında iken, putresin ve salisilik asit uygulamalarında bu oran %25-50 arasında kalmıstır.en_US
dc.description.abstractIn the study, effects of postharvest putrescine and salicylic acid treatments on cold storage duration and quality of sweet cherry cv. 0900 Ziraat were determined. For this purpose, fruits were treated with 1 mM putrescine and salicylic acid by means of dipping method. After treatments, fruits were put into polyester container and stored at 00C and 90±5% relative humidity conditions throughout 35 days. During the storage period, weight loss, soluble solids content, titratable acidity, total phenolic compounds, stem color evaluation, development of decay, appearance analysis measurements were performed at 7 day interval. According to research results, putrescine and salicylic acid treatments were found to be more successful than control. Besides, putrescine treatment reached higher values than salicylic acid treatment in terms of organoleptic analysis. Depending on treatments, while soluble solids content was increasing, titratable acidity and total phenolic compounds tended to decrease during storage. Increasing of weight loss (16,2%) and developing of decay (22,7%) largely led to decreasing of marketable characteristics in control fruits at the end of the storage period. In addition, while the rate of change the stem color in control fruits were 50-75%, for same criteria rates remained 25-50% in putrescine and salicylic acid treatments.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectBahçe Bitkilerien_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.titleHasat sonrası putresin ve salisilik asit uygulamalarının kirazın sogukta muhafazası üzerine etkisien_US
dc.title.alternativeEffect of postharvest putrescine and salicylic acid treatments on cold storage of sweet cherriesen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofSüleyman Demirel Üniversitesi Ziraat fakültesi Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage23en_US
dc.identifier.endpage31en_US
dc.institutionauthorBal, Erdinç
dc.identifier.trdizinidTVRReE9EVTBOQT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster