Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBahar, Elman
dc.contributor.authorKorkutal, İlknur
dc.contributor.authorKabataş, İpek Ezgi
dc.date.accessioned2022-05-11T14:43:11Z
dc.date.available2022-05-11T14:43:11Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn2528-9675
dc.identifier.issn2528-9675
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWprME5qWTFOUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/9467
dc.description.abstractBu çalışma 2013 yılı vejetasyon periyodunda Tekirdağ ili Şarköy ilçesi koşullarında, 40° 37' 49.98" K enlem ve 27° 09' 28.00" D boylamında, rakımı 41 m olan üretici bağında, tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak gerçekleştirilmiş olup; yaprak su potansiyeli ve salkım seyreltme uygulamalarının Sangiovese üzüm çeşidinde verim, sürgün ve gelişme özellikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Kontrol, ?şö n? (-0.3/ -0.5] MPa, ?şö n? (-0.3/ -0.6] MPa ve ?şö n? (-0.3/ -0.7] MPa olmak üzere 4 farklı yaprak su potansiyeli (?yaprak) uygulaması ile Salkım Seyreltmesiz ve % 50 Salkım Seyreltme olmak üzere 2 farklı salkım seyreltme uygulaması yapılmıştır. Araştırmada fenolojik gelişme aşamaları, yaprak su potansiyelleri, sürgün özellikleri (sürgün uzunluğu, sürgün uzama hızı, budama odunu ağırlığı, güç, bir yıllık dal ağırlığı, ravaz indeksi), omca başına düşen göz sayısı, dengelenmiş budama göz sayısı ve omca başına verim kriterleri incelenmiştir. Uygulamaların etkileri incelendiğinde ?şö n? (-0.3/ -0.5] MPa uygulaması ile budama odunu ağırlığı, bir yıllık dal ağırlığı, güç ve verimde artış, ?şö n? (-0.3/ -0.7] MPa uygulaması neticesinde ise buna göre daha düşük değerler elde edilmiştir. Salkım seyreltme uygulamalarının yaprak su potansiyeli üzerinde fark edilir bir etkisi görülmemiştir. Sonuç olarak verim ve sürgün özellikleri dikkate alındığında Sangiovese üzüm çeşidi için yaprak su potansiyeli uygulamalarından ?şö n? (-0.3/ -0.7] MPa aralığı ile birlikte % 50 SS uygulaması önerilebilir.en_US
dc.description.abstractIn this study, the vegetation period in 2013 and in the province of Tekirdag Sarkoy district conditions; 40°37'49.98" N latitude and 27° 09' 28.00" E in longitude, with 41 m altitude, randomized block has been performed in 4 replicates the pattern of the cv. Sangiovese of leaf water potential and cluster thinning practices are conducted to determine the effects of yield, shoot and growing characteristics. Control ?pd n? (-0.3/ -0.5] MPa, ?pd n? (-0.3/ -0.6] MPa and ?pd n? (-0.3/ -0.7] MPa, including 4 different leaf water potential (?leaf) application with bunches dilution and 50% cluster thinning (CT), including 2 different cluster thinning application is made. The phenological growth stages, leaf water potentials, shoot characteristics (shoot length, shoot growth rate, pruning weight, puissance, one year old arm weight, IR), bud number per grape vine, bud number of balanced pruning, yield per grape vine criteria are evaluated. When the effects of applications examined; ?pd n? (-0.3/ -0.5] MPa application pruning weight, one year old arm weight, puissance and yield values are increased than ?pd n? (-0.3/ -0.7] MPa values. There is no appreciable effect of cluster thinning applications on leaf water potentials. As a result when the yield and shoot growing characteristics being considered for the cv. Sangiovese; ?pd n? (-0.3/ -0.7] MPa range and 50% CT application is recommended.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraat Mühendisliğien_US
dc.subjectBahçe Bitkilerien_US
dc.subjectBitki Bilimlerien_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectToprak Bilimien_US
dc.subjectBiyoloji Çeşitliliğinin Korunmasıen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectEntomolojien_US
dc.subjectÇevre Bilimlerien_US
dc.titleSangiovese üzüm çeşidinde dönemsel yaprak su potansiyeli (? yaprak) değişimleri ve salkım seyreltme uygulamalarına bağlı olarak düzenlenen sulama oranlarının verim, sürgün ve gelişme özellikleri üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativePeriodic changes of leaf water potentials (? leaf) and cluster thinning applications depending on regulated irrigation ratios effects on yield, shoot and growing characteristics in cv. Sangioveseen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofMediterranean Agricultural Sciencesen_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.identifier.volume30en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage85en_US
dc.identifier.endpage90en_US
dc.institutionauthorBahar, Elman
dc.institutionauthorKorkutal, İlknur
dc.institutionauthorKabataş, İpek Ezgi
dc.identifier.trdizinidTWprME5qWTFOUT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster