Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇetin, İsmail
dc.contributor.authorYeşilbağ, Derya
dc.contributor.authorCengiz, Şerife Şule
dc.date.accessioned2022-05-11T14:42:35Z
dc.date.available2022-05-11T14:42:35Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.issn2548-0006
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.35229/jaes.833227
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TkRJM01ERTVPUT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/9425
dc.description.abstractBu çalışmada, melastan elde edilen bir fermantasyon ürünü olan beta Vinasın yumurtacıbıldırcın rasyonlarında kullanımının performans ve yumurta kalitesi üzerine olan etkilerinideğerlendirmek amaçlandı. Araştırmada, toplam 180 adet 8 haftalık yaşta Japon bıldırcını, hergrupta 60 adet hayvan olacak şekilde üç gruba ayrıldı (5 alt grup her grupta 12 bıldırcın). Denemegrupları sırasıyla; mısır ve soya temeline dayalı bazal rasyona sırasıyla %0 (Kontrol), %1,5 (15g/kg) (Deneme I) ve %3 (30 g/kg) (Deneme II) beta vinas eklenen gruplardan oluşturuldu.Araştırma sonunda, yem tüketimi, yumurta verimi, yumurta ağırlığı ve yemden yararlanma oranıgibi performansa ilişkin parametre değerlerinde istatistiki açıdan önemli farklılıklar tespitedilmedi (P>0,05). Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında rasyona beta vinas katkısı yumurtakabuk kalınlığı ve yumurta kabuk direncini önemli düzeyde iyileştirdi (P<0,001). Buna karşınyumurta şekil indeksi, yumurta sarı rengi ve haugh birimi parametrelerinde önemli bir farklılıksaptanmadı (P>0,05). Sonuç olarak beta vinasın her iki dozunun da yumurtacı bıldırcınlarınyumurta kabuk kalitesinde iyileştirici etkiye sahip olduğu belirlendi.en_US
dc.description.abstractIn this study, it was aimed to evaluate the effects of beta vinasse obtained as a byproduct of molasses added to egg quail rations on performance and egg quality. In the experimental study, a total of 180 8-week-old Japanese quails were equally divided into three groups (5 subgroups, 12 quails in each group), 60 in each group. Trial groups, respectively; The control group without additives to the basal ration based on corn and soybeans was formed as 1,5% (15 g/kg) beta vinasse addition - Trial Group I, 3% (30 g/kg) beta vinasse addition - Trial Group II. At the end of the study, there were no statistically significant differences in the values of performance related parameters such as feed consumption, egg yield, egg weight and feed utilization rate (P>0,05). When looking at egg quality parameters, significant differences (P<0,001) were detected in egg shell thickness and egg shell breaking strength, while no significant difference was found in the control and experimental group data in the parameters of egg shape index, egg yellow color and haugh unit (P>0,05). Egg shell thickness and eggshell breaking strength were measured at higher values in experimental group egg samples. As a result, we can say that the addition of beta vinasse to egg quail diets has an improving effect on egg shell quality.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.35229/jaes.833227
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleYumurtacı Bıldırcın Rasyonlarında Beta Vinas Kullanımının Performans, Yumurta Verimi ve Yumurta Kalitesi Üzerine Etkilerien_US
dc.title.alternativeEffects of Beta Vinasse Using on Performance, Egg Production and Egg Quality in Layer Quail Dietsen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofJOURNAL OF ANATOLIAN ENVIRONMENTAL AND ANIMAL SCIENCESen_US
dc.departmentFakülteler, Veteriner Fakültesi, Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü, Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage106en_US
dc.identifier.endpage111en_US
dc.institutionauthorÇetin, İsmail
dc.identifier.trdizinidTkRJM01ERTVPUT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster