Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGelmez Taş, Beray
dc.contributor.authorZerenöztürk, Güzin
dc.contributor.authorMaç, Çağdaş Emin
dc.contributor.authorEğici, Memet
dc.contributor.authorToprak, Dilek
dc.date.accessioned2022-05-11T14:37:07Z
dc.date.available2022-05-11T14:37:07Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.issn2149-4983
dc.identifier.issn2149-9306
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.5222/jaren.2018.96530
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TXpjNU5UTTRPQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/8582
dc.description.abstractMikrobiyota; insanlarda bulunan mikroorganizmaların tamamı için kullanılan bir tanımdır. Günümüzde mikrobiyotanın bozulmasının bazı hastalıkların ortaya çıkmasına neden olduğu da öne sürülmüştür ve birçok araştırmalar yapılmıştır. Sağlık çalışanlarının güncel bilgilere erişimi ve takip etmesi sağlıkta kalitenin artırılması için önemli bir birleşendir. Çalışmamızda sağlık çalışan-larının mikrobiyota ve probiyotik hakkındaki bilgi düzeylerini değerlendirmeyi amaçladık.Yöntem: Çalışmaya 25/09/2018-20/10/2018 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi (SBÜ ŞHEEAH) aile hekimliği ve çalışan sağlığı polikliklerine başvuran sağlık çalışanları dahil edildi. Katılımcılara sosyodemografik özellikler ile mikrobiyota ve probiyotikler ile ilgili bilgi, tutum ve davranış düzeyini sorgulayan anket soruları yüz yüze uygulandı; p?0,05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edilerek verilerin analizde SPSS prog-ramı kullanıldı.Bulgular: Çalışmamıza toplamda 340 sağlık personeli katıldı. Çalışma grubunun yaş ortalaması 30,10±7,10 olup katılımcıların 225’i (%66,2) doktor, 115’i (%33,8) hemşireydi. Katılımcılara mik-robiyota hakkındaki görüşlerini sorduğunda %57,6’si (n=196) ilgilenmediğini %0,9’u (n=3) ise “şüphe ile baktığını” ifade etmiştir. “Kandırmaca” olduğunu düşünenlerin tamamı doktordu. Meslek ile mikrobiyota hakkındaki düşünceler arasında anlamlı ilişki saptanmadı (p?0,05). Mikrobiyota ile ilgili bilgi düzeylerini sorguladığımızda 31’i (%9,1) iyi; 112’si (%32,9) orta; 197’si (%58) az olduğunu ifade etti. En çok (%60,6;n=206) bilgi edinilen kaynak “internet” idi. Probiyotik besin veya ürünleri tedavi amaçlı önerdiğini ifade eden 272 (%80) kişi vardı ve probiyotik besin-lerden en çok (%66) kefir önerilmekte idi. Sonuç: Sağlık çalışanlarının yarısından fazlası mikrobiyota ve probiyotik konusunda bilgi düzeyi-nin az olduğunu ifade etmiştir. Bu nedenle gerek hizmet içi eğitimlerde, gerekse mezuniyet önce-si tıp eğitiminde mikrobiyota ve probiyotik konularına yer verilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.identifier.doi10.5222/jaren.2018.96530
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.titleSağlık Çalışanları ile Mikrobiyota ve Probiyotik Üzerine Kesitsel Çalışmaen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofJournal of Academic Research in Nursingen_US
dc.departmentFakülteler, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Aile Hekimliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.volume6en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage7en_US
dc.institutionauthorToprak, Dilek
dc.identifier.trdizinidTXpjNU5UTTRPQT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster