Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTağa, Burcu
dc.date.accessioned2017-05-04T13:32:30Z
dc.date.available2017-05-04T13:32:30Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/724
dc.description.abstractBu tez çalısmasında amaç, özellikle kimyasal bilesimi zeytinyağına benzeyen, diğer bitkisel yağlar yerine kullanılmaya baslayan, ihracatı artan rafine fındık yağlarında hekzan varlığının Head Space (HS) tekniği kullanılarak Gaz Kromotografisi cihazında (GC) incelenmesidir. Çalısmanın materyallerini olusturan on bir (11) farklı markaya ait altmıs bes (65) adet rafine fındık yağı numunesinin tamamında ticari hekzan kalıntısı tespit edilmistir. Otuz dört (34) numunede 2-metil pentan, elli dokuz (59) numunede 3-metil pentan, 33 numunede metil siklo pentan ve altmıs bes (65) numunede n-hekzan ve siklo hekzan tespit edilmistir. Sonuçlar 0,0954 mg.kg-1 ile 0,5080 mg.kg-1 arasında değismektedir. Örneklerde bulunan kalıntı miktarlarının Türk Gıda Kodeksi (TGK) ve Avrupa Birliği (AB) maksimum kalıntı limitlerine (MRLs) göre uygun olup olmadığı değerlendirilmistir.en_US
dc.description.abstractThe purpose in this study is research the existence of hexane residue in refined hazelnut oils whose chemical composition especially resembles to olive oil and whose exportation increased day by day and also in recent years started to using instead of the other vegetable oils by using the head space (HS) technique at gas chromatography (GC). Commercial hexane residue was detemined in all of the sixty five (65) refined hazelnut oils of the eleven (11) different marks make up the material of this study. In thirty four (34) samples, 2-methyl pentane; in fifty nine (59) samples, 3-methyl pentane; in thirty three (33) samples, methyl cyclo pentane; and in sixty five (65) samples, n-hexane and cyclohexane were determined. Results changed between 0,0954 mg.kg-1 and 0,5080 mg.kg-1. The amount of residue levels in samples were evaluated acceptable or unaccetable according to maximum residue limits (MRLs) of Turkish Food Codex and European Union (EU).en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectrafine fındık yağıen_US
dc.subjecthekzanen_US
dc.subjectGCen_US
dc.subjecthead spaceen_US
dc.subjectMRLsen_US
dc.subjectrefined hazelnut oilen_US
dc.subjecthexaneen_US
dc.subjectGCen_US
dc.subjecthead spaceen_US
dc.titleRafine fındık yağlarında ticari hekzan kalıntı miktarının GC - Head Space cihazı kullanılarak belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of commercial hexane residue levels in refined hazelnut oils by using GC - Head Spaceen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster