Erişim şekli için "info:eu-repo/semantics/openAccess" Fen Bilimleri Enstitüsü listeleme
Toplam kayıt 1676, listelenen: 461-480
-
Farklı baharat kullanımının depolama süresince bozanın fizikokimyasal ,mikrobiyolojik ve duyusal özellikleri üzerine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Tarihi çok eskilere dayanan boza darı, pirinç, mısır vb. tahılların laktik asit ve etil alkol fermantasyonuna uğratılması ile elde edilen koyu kıvamlı bir içecektir. Boza içildiğinde verdiği ferahlık ve kendine özgü ... -
Farklı bezelye (Pisum sativum L.) genotiplerinin yem verimleri ve bazı kalite özellikleri
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Araştırma, iki farklı lokasyona (Edirne ve Tekirdağ) ait ekolojik koşullarda kışlık ekilen bezelye genotiplerinin yem verimleri ile bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmalar, Edirne İli ... -
Farklı bitki ekstraktlarının Aspergillus parasiticus gelişimine etkisinin araştırlıması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu araştırmada, bitki ekstraktlarının (kekik, biberiye, altın çiçeği) aflatoksin oluşturan küfler üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla in vitro çalışması yapılmıştır. Bu çalışmada bitki ekstraktlarının Aspergillus ... -
Farklı boyutlarda cisimlerin üç boyutlu yüzey profillerinin belirlenmesi için temel ızgara yansıtma yöntemi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Bu çalışmanın hedefi, farklı ölçeklere (...) sahip cisimlerin üç boyutlu (3D) yüzey profillerinin ölçümü için temel ızgara yansıtma yönteminin kullanıldığı deney kurulumları gerçekleştirmektir. Projeksiyon, interferometre, ... -
Farklı bölgelerden alınan kumquat (fortunella japonica) meyvelerinin bazı özelliklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Kumquat, taze olarak tüketilebilen bir meyve olmasının yanında, şekerleme ve marmelat gibi ürünlere işlenerek, kabuk kısmından elde edilen uçucu yağlar ve biyoaktif bileşen içerikleriyle gıda endüstrisinde değerlendirilmektedir. ... -
Farklı coğrafik kökenli eski ve yeni tescil edilmiş ekmeklik buğday çeşitlerinin ( triticum aestivum l.) trakya bölgesinde tane verimi ve kalite özellikleri bakımından performanslarının belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Metropolitenleşme sürecinde kentlerin dönüşümünün en belirgin özelliği artan yerleşim alanlarıdır. İstanbul metropoliten kentinde son yıllarda görülen kentleşmenin hızlanması, kentin yayılma ihtiyacını doğurmuştur. Kentsel ... -
Farklı depolama süresi ve koşullarında çemen (Trigonella foenum-graecum), kişniş (Coriandrum sativum) ve kekik (Thymus vulgaris) uçucu yağlarının tam yağlı soya, soya ve ayçiçeği tohum küspelerinin mikrobiyolojisi üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Çalışma, 1 ve 2 ay süreyle oda koşullarında depolanan soya fasulyesi küspesi ve ayçiçeği tohumu küspesine ilave edilen çemen (Trigonella foenum-graecum), kişniş (Coriandrum sativum) ve kekik (Thymus vulgaris) ekstraktlarının ... -
Farklı domuz pıtrağı (Xanthium strumarium L.) yoğunluklarının ayçiçeği verimi ve verim unsurları üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu araştırmada domuz pıtrağının farklı yoğunluklarının, ayçiçeği bitkisinin tabla çapı, sap çapı, bitki boyu, bin dane ağırlığı, bitki başına dane verimi, parsel verimi, dekara dane verimi, danede yağ oranı, danede protein ... -
Farklı dozda tuz içeren sulama sularının bazı sebze fidelerinin gelişimi üzerine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Çalışmada önemli ölçüde üretimi yapılan ve yine en yaygın tüketim alanlarına sahip dört farklı tür olan Domates (Lycopersicon esculentum), Biber (Capsicum annum), Karpuz (Citrullus lanatus) ve Brokoli (Brassica oleracea ... -
Farklı dozlarda çinko uygulamasının damla sulama ile yetiştirilen çeltik (Oryzasativa L.) bitkisinin beslenmesi ve verimi üzerine etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Günümüz koşullarında yapılan tarımsal faaliyetlerin önünde birçok engeller bulunmaktadır. Bunlardan biri de son zamanlardaki iklim değişikliğinin sonucu olarak tarımsal ürünlerden birim alandan alınan verimin ciddi anlamda ... -
Farklı dozlarda uygulanan gama ışınlarının yer fıstığı (Arachis hypogaea L.) yağının kalite özelliklerine etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023)Bu çalışmada yağlık tip yer fıstığı çeşidi kullanılmıştır. Yer fıstıkları 2021 yılı Mayıs ayının ilk yarısında Edirne ili Meriç ilçesi Alibeyköy tarım arazisinde yetiştirilmiş olup, Eylül ayının ikinci yarısında hasat ... -
Farklı dozlarda vermikompost ve kompost uygulamalarının terenin (Lepidium sativum L.) beslenmesi üzerindeki etkilerinin bitki analizleri ile karşılaştırılması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023)Bu çalışma kontrollü sera koşullarında tesadüf parselleri deneme desenine göre, 2500 gr'lık saksılarda yürütülmüş olup, iki farklı organik gübre [vermikompost (VC) ve inek gübresi (kompost, CM)] %0 (kontrol), %1, %5, %3, ... -
Farklı dönemde uygulanan bitki gelişme düzenleyicilerinin ekmeklik buğdayda verim ve kalite üzerine etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Çalışma NKÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme alanında 2019 -2020 yılı yetiştirme sezonunda yürütülmüştür. Çalışmada farklı olgunlaşma grubunda yer alan Golia, Lider ve Rebelde çeşitleri kullanılmıştır. Üç ... -
Farklı dönemlerde ıslah edilmiş ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin translokasyon kapasiteleri ile ilişkili morfolojik ve fizyolojik seleksiyon parametrelerinin incelenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu çalışma, farklı dönemlerde ıslah edilmiş ekmeklik buğday çeşitlerinin (1990 yılı öncesi-Bezostaja-I, Kırkpınar-79, Kate A1; 1990-2000 yılları arası-Pehlivan, Prostor, Momtchill; 2000 yılı sonrası-Esperia, Rumeli, NKÜ ... -
Farklı düzeydeki eğitim kurumlarında atık yönetimi ve geri dönüşüm faaliyetlerinin incelenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023)Bu çalışmada, İstanbul ilinde dört farklı seviyeden (lise, ortaokul, ilkokul ve anaokulu) seçilen okulların atık üretim miktarları ve kompozisyonları yerinde ölçülerek incelenmiş ve bu eğitim kurumlarındaki öğrencilerin ... -
Farklı düzeylerdeki zeolitin ve iki farklı yağ kaynağının saha koşullarındaki yaşlı yumurta tavuklarında performans, yumurta kabuk kalitesi ve yumurta kolesterolü üzerine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Yapılan bu çalısma, farklı düzeylerdeki zeolitin ve iki farklı yag kaynagının saha kosullarındaki yaslı yumurta tavuklarında performans, yumurta kabuk kalitesi ve yumurta kolesterolü üzerine etkisini incelemek amacıyla ... -
Farklı ekim normlarının aspir bitkisinin (Carthamus tinctorius l. ) verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Bu araştırma 2018 yılında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri araştırma/deneme arazisinde yürütülmüştür. Deneme ‘Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller Deneme Deseni’ne göre 3 tekrarlamalı ... -
Farklı ekolojik koşullarda yetiştirilen buğday çeşit ve hatlarında genotip X çevre interaksiyonu ve stabilite analizleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Çalışmada 13 ileri ekmeklik buğday hattı ve bu çeşitleri karşılaştırmak amacıyla 10 standart ekmeklik buğday çeşidi ile 2013 ve 2014 yıllarında ekolojik olarak farklı 4 lokasyonda (Tekirdağ, Kırklareli, Şanlıurfa, Konya) ... -
Farklı elyaf tipi ve kumaş yapılarının dokuma filtrelerin performansına etkilerinin incelenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Tekstil sektörünün en hızlı büyüyen alanlarından biri olan teknik tekstiller, günümüzde tıp, taşımacılık, paketleme, koruyucu giysiler, tarım, inşaat, spor malzemeleri, jeotekstiller ve sanayi gibi birçok alanda kullanılmaktadır. ... -
Farklı fenolojik dönemlerde hasat edilen soya fasulyesinin (Glycine max L.) ot verimi ve bazı bitkisel özelliklerinin belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Araştırmanın amacı, bazı soya fasulyesi (Glycine max L.) çeşitlerinin farklı fenolojik dönemlerde hasadının ot verimi ve bazı morfolojik özelliklere etkisinin belirlenmesidir. Materyal olarak 5 soya fasulyesi çeşidi ...