Erişim şekli için "info:eu-repo/semantics/openAccess" Fen Bilimleri Enstitüsü listeleme
Toplam kayıt 1676, listelenen: 201-220
-
Bolu yöresinde küçükbaş hayvan barınaklarının durumu ve geliştirme olanakları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Hayvancılıgın ülkemiz kalkınmasında önemli bir yeri vardır. Bu yüzden hayvancılıgın gelistirilmesi ve hayvanlardan saglanan verimin arttırılması gerekmektedir. Hayvansal üretimde verimin arttırılması bakım, ıslah ve ... -
Bozadan izole edilmiş laktik asit bakterilerinin bazı teknolojik ve fonksiyonel özellikleri
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada, Trakya Bölgesi Velimeşe Beldesi'nde geleneksel olarak üretilen 5 farklı Bozadan izole edilmiş PZR yöntemi ile tanımlanmış Limosilactobacillus fermentum (M3F), Levilactobacillus brevis (M18F), Leuconostoc ... -
Bozırk sığırlarda besi performansı, karkas özellikleri ve et kalitesinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu çalışmada, yerli sığır ırklarımızdan Bozırk'ın besi performansı, karkas özellikleri ve et kalitesi belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın hayvan materyalini ortalama 15 aylık yaşlarda 12 baş genç boğa ve 12 baş düve ... -
Bölgeler arası verim farklılığının üretici gelirine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Coğrafi ve ekolojik farklılıklar bir ülkede yapılan tarımsal üretimde bölgelere göre değişen verim farklılıklarının olmasına neden olmaktadır. Bu farklılıklar bazen o kadar belirgin sorunlara yol açmaktadır ki, bölgelerarası ... -
Börülce (Vigna unguiculata) ununun Kırklareli köftesi üretiminde kullanım olanakları
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Tez çalışmasında; börülce (Vigna unguiculata) ununun Kırklareli köftesinin bazı fiziksel, kimyasal, tekstürel ve duyusal özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, geleneksel Kırklareli köftesi formülasyonuna ... -
Brachypodium distachyon (L.) P. Beauv.'da morfolojik ve moleküler karakterizasyon
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Brachypodium distachyon, serin mevsim buğdaygilleri için yeni bir model bitkidir. Bu çalışmada Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Brachypodium koleksiyonunda bulunan ülkemizin farklı ... -
Brokkoli (Brassica oleracea var. italica) ve salata (Lactuca sativa L.) tohumlarına uygulanan bazı organik asit ve bitkisel kökenli materyallerin çimlenme, çıkış ve fide falitesi üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Bu araştırma, organik tarımda kimyasal uygulamalara alternatif olarak kullanılan bitkisel kökenli materyal (kekik yağı, nane yağı, fesleğen yağı, sarımsak yağı, acı biber ekstraktı, taspih ağacı tohumu ekstraktı) ve organik ... -
Brokoli ve ıspanak takviyesinin probiyotik yoğurtların fizikokimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özelliklerine etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu çalışmada, inek sütüne %10 oranında brokoli ve ıspanak sebzelerinin püreleri ilavesi ile probiyotik (Bifidobacterium animalis ssp. lactis ve Lactobacillus acidophilus) stirred tip yoğurtlar üretilmiş ve +4ºC'de 14 gün ... -
Buğday hasılı silajında enzim+mikrobiyal inokulant kullanımının silaj fermantasyonu üzerindeki etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Bu çalısma silaj katkı maddesi olarak kullanılan laktik asit bakteri+enzim inokulantlarının, farklı dönemlerde hasat edilerek yapılan bugday (Triticum aestivum L.) silajlarının fermantasyon, ham besin maddeleri, hücre ... -
Buğday işleme fabrikasındaki işlem akışı ve enerji sarfiyatı
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu araştırma 2011-2012 yılları arasında Edirne/Havsa ilçesi sınırları içinde Has Köy de bulunan bir Buğday işleme fabrikasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacı; buğday işleme fabrikasında işlem akışını etkileyen ... -
Buğday-Ayçiçeği ekim sisteminde yeşil gübrelemede kullanılabilecek bazı baklagil yem bitkilerinin biomas verimleri ile toprak özelliklerine ve ana bitkiye etkileri
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Trakya yöresinde yoğun olarak uygulanan Buğday-Ayçiçeği ekim nöbetinde kullanılabilecek en uygun yeşil gübre baklagil yem bitkisinin tespit edilmesi ve çalışmada kullanılan bitkilerin toprağa karıştırılması veya üst aksamının ... -
Buğday-ayçiçeği nöbetleşe ekiminde yer alacak bazı baklagil yem bitkilerinin, ana ürünlerin verim ve kalite unsurlarına etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Bu çalışmada, Trakya Bölgesi'nde yaygın olarak uygulanan Buğday-Ayçiçeği nöbetleşe ekimi yerine alternatif olacak ve Buğday hasadından sonra Ayçiçeği ekimine kadar tarlanın boş kaldığı 9 aylık süreyi değerlendirmek için ... -
Buğdayda (Triticum aestivum L. em Thell.) endosprem ve tane iriliğinin çimlenme ve fide özellikleri ile verim ve kalite unsurlarına etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Bu araştırma; kuraklığa dayanıklılıkları farklı 3 ekmeklik buğday çeşidi (dayanıklı KateA-1, hassas Sultan-95, orta dayanıklı Golia) ile tarla ve laboratuar denemeleri olarak yürütülmüştür. Araştırmada ele alınan çeşitlerin ... -
Buğdayda düşük sıcaklığın fide gelişme dönemindeki morfolojik ve fizyolojik özellikler üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Bu arastırma, 2007 yetistirme yılında, Tarım ve Köyisleri Bakanlığı, Çayırova Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü Laboratuarı’nda, tesadüf parsellerinde bölünmüs parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak ... -
Bulanık mantık ve yapay sinir ağı yöntemleri ile kurutma sürecinin modellenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Fındık üretiminde ön sıralarda yer alan Türkiye'de, genelde Karadeniz Bölgesinde yetiştirilen bu ürünün, diğer gıda ürünleri gibi kurutularak saklanması ürünün kullanım ömrünü uzatmaktadır. Genelde açık havada kurutulan ... -
Bursa ili koyunculuk işletmelerinin yetiştiricilik açısından yapısı
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Çalışmada, Bursa ilindeki koyunculuk işletmelerinden 47 tanesi ile görüşülerek, koyunculuk faaliyetlerinin mevcut durumları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırmaya katılan koyunculuk işletmeleri İnegöl, Yenişehir, ... -
Bursa ili şeftali bahçelerinde görülen yaprakbiti türleri (homoptera: aphididae) üzerine araştırmalar
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışma 2011-2014 yılları arasında Bursa ilinde şeftali bahçelerinde zarara neden olan yaprakbitlerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bursa ilinin 4 farklı ilçesinde toplam 9 bahçeden belirli aralıklarla yapılan ... -
Bursa ili zeytin bahçelerinde görülen önemli yabancı ot türleri,yoğunlukları ve rastlanma sıklıklarının belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Bursa ili zeytin bahçelerindeki yabancı ot türlerini, yoğunluklarını ve rastlanma sıklıklarını belirlemek için yapılan bu çalışma, 2012 yılı Haziran ayında yürütülmüştür. Bu amaçla Bursa iline bağlı 7 ilçede araştırma ... -
Bursa şartlarında potasyumun ayçiçeğinin verimine ve bazı özellikleri üzerindeki etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu araştırma, 2012 ve 2013 yıllarında Bursa ilinde hem kuru hemde sulu koşullarda farklı dozlarda potasyum uygulamalarının ayçiçeğinin verimi ve bazı özellikleri üzerindeki etkilerini araştırılmak amacı ile yürütülmüştür. ... -
Bursa ve Kocaeli illeri kıyı balıkçılığının karşılaştırmalı sosyo-ekonomik analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu araştırma Bursa ve Kocaeli illeri Marmara Denizi sahil şeridi Limalarına kayıtlı balıkçı teknesi sahiplerinin avcılık, sosyal ve ekonomik yapılarını ortaya koyarak, birbirleriyle karşılaştırmak suretiyle iki ilin ...