Başlık için Fen Bilimleri Enstitüsü listeleme
Toplam kayıt 1972, listelenen: 1928-1947
-
Yeni ıslah edilen güz gülü ve bozbey üzüm çeşitlerinin muhafazaya uygunluklarının belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde melezleme ıslahı yöntemiyle elde edilen Bozbey ve Güz Gülü üzüm çeşitlerinin soğukta muhafazaya uygunluklarının belirlenmesi amacıyla, normal atmosfer ... -
Yenilenebilir enerji kullanımının sürdürülebilir ekonomik büyümeye etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Enerji kullanımı; ülkelerin sosyal ve ekonomik olarak gelişmesini sağlamakla birlikte tüm sektörlerin en önemli girdisidir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde enerji kullanım alanları önemli ölçüde artmaktadır. Dünyada ... -
YENİ BİZMUT(III) BROMÜR TİURAM TÜREVİ BİLEŞİKLERİN TASARIMI VE GELİŞTİRİLMESİ
(2014)Bizmut(III) bromürün tetrametiltiuram monosülfit (MTMS), tetrametiltiuram disülfit (MTDS) ve tetraetiltiuram disülfit (ETDS) ile reaksiyonu sonucunda {[BiBr(Me2DTC)2]n} (1), {[BiBr(Me2DTC)2]n} (2), {[BiBr3(Et2DTC)]n} (3) ... -
Yer kirazında farklı su uygulamarının meydana getirdiği fizyolojik, morfolojik ve kimyasal değişikliklerin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Isıtmasız plastik serada yürütülen araştırmada materyal olarak yerkirazı (Physalis peruviana L.) fideleri kullanılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuş ve her tekerrürde 5 su ... -
Yerel halkın bakış açısıyla kırsal kalkınmada tarım turizmi:Tekirdağ ili örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Kırsal kalkınma, kırsal kesimde yaşayan ve geçiminin büyük bir kısmını tarımdan sağlayan bireylerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi konusunda yapılan çalışmalar bütünüdür. Kırsal kalkınma çalışmaları yapısal faktörleri ... -
Yerel markalı süt ve süt ürünlerine yönelik tüketici eğilimleri ve gıda güvenliği algısının analizi; Tekirdağ ili örneği
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)İnsanların yeterli ve dengeli beslenmek anlamında tüm hayatı boyunca ihtiyaç duyduğu hayvansal kaynaklı protein, yağ, laktoz, vitamin ve mineralleri tam ve yeterli olarak barındırması süt ve süt ürünlerini tüketmenin çok ... -
Yerel yönetimlerde CBS kullanılarak su yönetim bilgi sisteminin oluşturulması: Tekirdağ ili örneği
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Doğal kaynaklardan en önemlisi olan su, yaşamın ana unsurunu oluşturmaktadır. Bu doğrultuda su kaynaklarının etkin kullanımı hususu sadece mühendislik disiplinlerinin öznesi olmaktan çıkarak ekonomi, çevrebilim ve tüm ... -
Yerel yönetimlerde çevre yönetimi politikalarının, Türkiye, Amerika birleşik devletleri ve Avrupa Birliği'nde karşılaştırmalı değerlendirilmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Dünya'da canlı ve cansız varlıklarıyla çevrenin korunması ve çevreyi korumaya yönelik politikaların geliştirilmesi, günümüzde birçok ülkenin çözüm bekleyen ortak sorunu haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, çevrenin tanımı, ... -
Yerli üretim doğrusal hareketli yağmurlama sulama sisteminin trakya koşullarında izleme ve değerlendirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu çalışmada, Trakya Bölgesi koşullarında üretilen ve bölge koşullarında kullanımı gün geçtikçe artan doğrusal hareketli yağmurlama sulama sistemlerinin su dağılım özellikleri belirlenmiştir. Araştırmada, su dağılım ... -
Yerli ve yabancı kökenli ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin tane verimi ve bazı verim komponetleri açısından karşılaştırılması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Araştırma, 2018-2019 ve 2019-2020 yetiştirme dönemlerinde Tekirdağ ekolojik koşullarında 10 u yurtiçi ve 5 i yurtdışı kaynaklı olmak üzere toplam 15 ekmeklik buğday çeşidi ile tesadüf blokları deneme desenine göre 3 ... -
Yerüstü sularında bulunan öncelikli endokrin bozucu moleküllerin bozunma reaksiyonlarının hesapsal incelenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Bu çalışmada öncelikli endokrin bozucu moleküllerden Aklonifen, Terbutrin, Kinoksifen, Heptaklorepoksit, Klorfenvinfos, Klorprifos, Trifluralin, Bifenoks, Di (2-etilhekzil) fitalat, Perflorooktansülfonik asitmoleküllerinin ... -
Yeşil altyapı sistemlerinin kentsel alanlardaki önemi; Çorlu (Tekirdağ) örneği
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Yeşil altyapı sistemleri, kentsel alanlarda uygulanan yeni, etkili ve başarılı sonuçlar veren sistemler bütünü olarak önümüze çıkmaktadır. Bu sistemlerin yeşil alanların planlanmasının yanında; kent içinde çevresel problemlere ... -
Yoğunluklu yüzeylerin geometrik özellikleri
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Bu çalışma, dört bölüm halinde düzenlendi. Birinci bölüm, giriş kısmına ayrıldı. İkinci bölümde, çalışma boyunca kullanılacak olan temel kavram ve teoremlere yer verildi. Üçüncü bölümde yoğunluklu manifoldlar ile ilgili ... -
Yoğurdun bozulmasını algılayan akıllı malzeme kullanılarak yoğurt ambalajının geliştirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Malzeme teknolojisinin hızla ilerlemesi çeşitli malzeme gruplarının ortaya çıkmasına neden olmuştur. Akıllı ve aktif malzemeler teknolojinin bu hızlı gelişiminde önemli bir yer almıştır. Bu malzemelerin kullanım alanlarının ... -
Yonca balya silajlarında farklı katkı maddesi kullanımının silaj kalitesi ve aerobik stabilite üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu çalışma farklı katkı maddelerinin yonca silajları üzerinde silaj kalitesi ve aerobik stabilite üzerinde etkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada kullanılan yonca hasılları aynı sezonda üç farklı biçim ... -
Yonca balya silajında parça boyu, plastik rengi ve sarma katının silaj yem kalitesine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Tarım isletmelerinde silaj yemi üretimi, isgücünün ekonomik olarak kullanılması ve hayvanların kıs yemlemesinin güvence altına alınmasında büyük önem tasımaktadır. Bu çalısmada, yonca balya silajı yapım asamasındaki ... -
Yonca silajlarına atık reçel karışımı ilavesinin silaj fermantasyonu, aerobik stabilite ve in vitro sindirilebilirlik üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırma, atık reçel karışımı ilavesinin yonca silajının fermantasyonu, aerobik stabilitesi ve in vitro sindirilebilirlik üzerine etkilerini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Yonca, Ekim ayında çiçeklenme başlangıcında ... -
Yonca silajlarına gofret ilavesinin fermantasyon özellikleri, aerobik stabilite ve yem değeri üzerine etkileri
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Bu araştırma, atık gofret ilavesinin yonca silajlarının fermantasyonu, aerobik stabilitesi ve in vitro sindirilebilirlik üzerine etkilerini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Yonca, ekim ayında çiçeklenme başlangıcında ... -
Yonca silajına kepek ve puding ilavesinin silaj fermantasyonu, aerobik stabilite ve in vitro sindirilebilirlik üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu araştırma kepek alternatifi olarak gıda endüstrisi atığı olan (son kullanım tarihi dolmuş) pudingin yonca silajının fermantasyon kalitesi, aerobik stabilitesi, in vitro metabolik enerji içerikleri ve nispi yem değeri ... -
Yonca üretiminde enerji kullanım etkinliğinin belirlenmesi: Tekirdağ ili örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada, Tekirdağ ilinde yonca üretiminde uygulanan farklı hasat sistemlerinde kullanılan enerji girdileri incelenmiştir. Yonca üretiminde kullanılan dolaylı ve doğrudan enerji girdileri, üreticilerle yapılan anket ...