Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorBaş, Burcu
dc.date.accessioned2017-05-03T11:05:56Z
dc.date.available2017-05-03T11:05:56Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/640
dc.description.abstractBu çalısmada; Sakarya yöresinde yaygın olarak yetistirilen mısır çesidinin hasat edildikten sonra taneli ve koçanlı olarak çesitli kurutma yöntemleriyle doğal ortamda (güneste ve gölgede) ve mısır kurutma makinasında kurutulması sonucu ürünün kuruma sürelerindeki değisimler saptanmıs ve mısırda istenilen nem değerleri (%) belirlenmistir. Mısır, hasat edildikten sonra çesitli kurutma yöntemleriyle kurutulup piyasaya bu sekilde satılmaktadır. Mısırın hasadı için ideal nem oranı %21-28 civarında olması yeterlidir. Kurutma islemi sonucunda, Sakarya yöresinde örnek mısırdaki nem değerinin % 12-13 civarına düsmesi sağlanmaktadır. Kurutma yöntemlerinden doğal kurutma yöntemi olan günes altında bırakma mısır için kullanılan basit bir kurutma seklidir. Ancak Sakarya yöresinin iklim kosulları sebebiyle mısırın fazla neme sahip olması mısırın kuruma süresini geciktirecektir. Bunun için kurutma tesislerinden yararlanılarak mısırın en kısa sürede kurutulması sağlanmaktadır. Mısır örneklerinin, kuruma eğrisi incelendiğinde kuruma süreleri doğal ortamda günes altında taneli olarak kurutmada ortalama olarak 55 gün sürerken gölgede kurutmada ortalama olarak 65 gün olarak tespit edilmistir. Bu değerler ürünün yığın miktarına bağlı olarak değismektedir. Mısır örneklerinin koçan halinde günes altında kurutmada ortalama olarak 70 gün olarak, gölge altında kurutmada ortalama olarak 90 gün olarak tespit edilmistir. Bu değerlerde koçan mısırın yığın miktarına bağlı olarak değismektedir. Mısırın kurutma makinasında kurutulması kuruma süresini önemli ölçüde etkilemektedir. Mısır kurutma makinasının tam dolum halindeki 21 ton kapasitesi 2 saat 8 dakikada kurumayı gerçeklestirdiği saptanmıstır. Makinada kurutma kuruma süresi bakımından büyük bir avantaj sağlarken, çifçiye maddi olarak bir dezavantajı vardır. Sakarya yöresinde doğal kurutma, basit ve maliyeti düsük olması büyük bir avantaj sağlamaktadır. Doğal ortamda günes altında kurutma, kuruma esnasında çevre sartlarından dolayı (rüzgar, kuslar…vs.) mısırda tane kayıplarına rastlanmaktadır. Sonuç olarak kurutma süreleri ve çevresel dıs faktörler göz önüne alındığında mısırın mısır kurutma makinasında kurutulması önerilmektedir.en_US
dc.description.abstractIn this study, a kind of maize cultivated widely at Sakarya region was analysed in terms of the drying efficiency by using different kind of drying processes. Two different drying methods were used over ear and shelled types maize. Utilized drying methods were natural drying (both on sunshine and shade) and forced drying on a type of corn dryer machine. By using these two methods, drying durations and final moisture levels were determined. As a commercial good, before the sale on the market maize is dried with various types of methods after harvest. The desired moisture level of harvest for maize is around 21-28 %. After the drying process, the moisture level is reduced to 12-13 %. Natural drying on sunshine is a simple drying method for maize. However, it is not a suitable method for the maize harvested in Sakarya region due to the fact that the climate conditions cause high moisture levels in maize. The high moisture levels causes maize to dry late on the sunshine. The aim of this study is to decrease the drying duration for maize by using special drying facilities. When the drying curves of the maize samples were analysed, it was seen that for the ear maize, the natural drying on sunshine lasted in 55 days while the same natural drying in shade lasted in 65 days. For the shelled maize, the figures were 70 days and 90 days respectively. Also, it is worth to state that drying duration is changeble with the amount of product. The drying duration is significantly dropped by the forced drying method. It is determined that, a special kind of corn drying machine with a full capacity of 21 tons of product is able to finish the drying process in 2 hours, 8 minutes. In terms of the drying duration, the dryer serves a significant advantage. However, the installation cost of the machine causes a disadvantage for the farmers. In Sakarya region, as a simple and low-cost solution natural drying is an advantageous method for maize drying but due to the external enviromental conditions such as wind, birds etc., the amount of maize grains decreases. In conclusion, when the drying durations and external enviromental factors are considered, the drying of grainy maize by corn drying machine is recommended.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectmısır kurutmaen_US
dc.subjectdoğal kurutmaen_US
dc.subjectmısır kurutma makinasıen_US
dc.subjectgölgede kurutmaen_US
dc.subjectmaize dryingen_US
dc.subjectnatural dryingen_US
dc.subjectdrying in shadeen_US
dc.subjectcorn dryer machineen_US
dc.titleMısırın çeşitli kurutma yöntemleriyle kurutulması üzerinde bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeThe research on various drying methods of maizeen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Makinaları Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster