Güncel Gönderiler: Enstitüler
Toplam kayıt 2648, listelenen: 2581-2600
-
Kanolanın hasat mekanizasyonu ve hasat kayıplarının saptanması üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Son yıllarda Kırklareli ilinde kanola üretimi hızla artmaya başlamıştır. Mevcut durumda 28 000 da’lık alanda üretim yapılmaktadır. Kanola hasadı biçerdöverle yapılmasına rağmen yöre için yeni bir bitki olmasından dolayı ... -
Tekirdağ ve Çorum illerinde üretilen buğday ve çavdar unlarında aflatoksin miktarlarının belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Bu arastirmada farkli iklim özelliklerindeki illerimizden Çorum ve Tekirdag’da, üretilen ve satisa sunulan tam bugday unu, ekmeklik un ve çavdar unu örneklerinde küf gelisimi ve aflatoksin olusumu ile ilgili incelemeler ... -
Trakya bölgesindeki çeltik kurutma tesislerinde aşırı kurutma probleminin kalite ve ekonomik açıdan etkilerinin saptanması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Bu çalısmada, öncelikle Trakya Bölgesinde oldukça yaygın olarak kullanılmakta olan çekilir depo tipi kurutma tesislerinin genel durumu incelenmistir. Arastırma kapsamında, bölgede en çok tercih edilen kurutuculardan 4 ... -
Trakya bölgesinde yaşanan çevre sorunları ve sosyo-ekonomik etkilerinin analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Trakya bölgesinde yaşanan çevre sorunlarının temelinde bölgede son 30 yılda yaşanan sanayileşmeden kaynaklanmaktadır. Bölgede yaşanan çevre sorunlarının başında yerüstü su kaynaklarında görülen kirlenmedir. Bunun yanında ... -
Organik meyve ve sebze sektörünün Türkiye'deki mevcut durumu
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Organik tarımın bir kolu olan organik meyve ve sebzecilik, ülkemizde henüz kısa sayılabilecek bir geçmişe sahiptir. Buna rağmen gerek üretim alanı ve miktarı, gerekse dış satım olanakları göz önünde bulundurulduğunda, ... -
Görüntü işleme teknolojisi ve yapay sinir ağlarının gıda ürünlerinde bazı kalite özelliklerinin belirlenmesinde kullanılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu çalışmada, görüntü işleme teknolojisi ve yapay sinir ağları kullanarak üç farklı gıda maddesinin bazı kalite özellikleri belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, 3 faktörlü merkezi kompozit deney tasarımı ... -
Peynir altı suyu tozu ve enterococcus faecium bakterisinin kuluçkalık yumurtalara enjeksiyonunun etlik piliçlerin performans, ileum histomorfolojisi ve bağırsak mikrobiyotasına etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu çalışmanın amacı kuluçkalık yumurtalara Peynir altı suyu tozu (PAST) ve Enterococcus faecium bakterisinin enjeksiyonunun broiler performansı, ileal histomorffolojisi, bağırsak mikrobiyotası ve yenilebilir iç organ ... -
Trakya bölgesinde buğday, ayçiçeği ve çeltiğin üretim ve pazarlama sorunlarının analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu çalı?mada Trakya bölgesinde yeti?tirilen ve tüketilen önemli tarımsal ürünlerden olup ülke tarımı içerisinde ya?amsal ve ekonomik öneme sahip olan buğday, ayçiçeği ve çeltiğin bölge ve ülkedeki üretimi ile dı? ticareti ... -
Klon anacı üzerine aşılı Deveci armut çeşidinde fertigasyonla ve yapraktan azotlu gübrelemenin verim, kalite ve besin maddesi alımı üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu çalışma 2009-2011 yılları arasında Yalova koşullarında yürütülmüştür. Çalışmanın amacı BA 29 ayva anacı üzerine aşılı Deveci armut çeşidinde, fertigasyon ve hasat sonrası yaprak gübrelemesi yöntemleri kullanılarak ... -
Uzunköprü ilçe sınırlarındaki çeltik arazilerinin toprak özellikleri ve sınıflandırılmaları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Bu araştırma, Uzunköprü ilçe sınırlarında yer alan çeltik alanlarının tipik morfolojik, fiziksel, kimyasal özelliklerini saptamak ve farklı toprak sınıflama sistemlerine göre sınıflandırmak amacı ile yapılmıştır. Çalışmanın ... -
Sulama pompaj tesislerinde oluşan korozyon hasarlarının ve çeşitlerinin saptanması üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu araştırmanın amacı tarımsal sulamada kullanılan pompa çarklarında meydana gelen aşınma ve korozyonu belirlemektir. Yapılan araştırmalara ve tutulan istatistiklere göre makine elemanlarının ortalama %70'inin hurdaya ... -
Probiyotiklerin etlik piliç yemlerinde kullanımının performans değerleri, bağırsak parametreleri ve mikrobiyotası ile kan değerleri üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Bu çalışmada 21 günlük yaşa kadar olan erkek etlik piliçlerde probiyotik ilavesinin ve farklı altlık durumunun performans bağırsak parametreleri ile sindirim kanalı mikrobiyotası üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırma ... -
Etlik piliçlerde yemlere aromatik yağlar ve vitamin e ilavesinin bağırsak mikrobiyolojisi ve oksidatif stabilite üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Aromatik yağlar veya bitki ekstraktları son yıllarda rapor edilen antioksidan ve antibakteriyel etkileriyle 2006 yılı başına kadar büyütme faktörü olarak kullanılan antibiyotiklerin yerine geçme potansiyeli olan yem ... -
Domates kurutmada farklı yöntemlerin karşılaştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu araştırmada domatese dört farklı kurutma yöntemi uygulanmıştır. Bu kurutma yöntemleri; güneşte kurutma, sıcak havalı kabin tipi kurutucuda kurutma, vakumlu kurutma ve dondurarak kurutmadır. Kurutma uygulamaları, hem ... -
Tekirdağ Merkez ilçe kıyı şeridi rekreasyon potansiyelinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2007)Tekirdag li cografi konumu ile ülkemizi Avrupa'ya baglayan geçis bölgesi üzerinde yer almaktadır. Dogal, kültürel, tarihi zenginlikleri ile dikkati çeken Tekirdag li kıyı seridi çok yogun bir kullanıma sahiptir. Bu çalısmada, ... -
Cd toksitesinin fasulye (Phaseolus vulgaris) bitkisinde meydana getirdiği stres proteinlerinin ve fizyolojik değişimlerin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Yapılan bu araştırmada; tarım topraklarında oluşan kadmiyum kirliliğinin, fasulye (Phaseolus vulgaris ) bitkisinin fizyolojisinde meydana getirdiği değişimler ve stres proteinlerindeki değişimleri incelenmiştir. Fasulye ... -
Kumbağ (Tekirdağ) ormanı topraklarının profil özellikleri ve sınıflandırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Bu arastırma Kumbag (Tekirdag) yöresi orman topraklarının fiziksel, kimyasal özelliklerinin belirlenerek toprak taksonomisine göre sınıflandırılması ayrıca toprakların erozyon özellikleri ve topraktaki bitki besin elementi ... -
Manda ve inek sütleri ile bunların karışımının mozzarella benzeri peynirin fizikokimyasal özellikleri ve aroma profiline etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu çalışmada Mozzarella benzeri peynirin zamana bağlı olgunlaşma seyri ile olgunlaşma sırasında meydana gelen kimyasal ve mikrobiyolojik değişmeler ve aroma profili incelenmiştir. Çalışmamızda kullanılan peynirler; %100 ... -
İstanbul Pirinççi Köyü dolgu mera alanlarının botanik kompozisyonları ve verim potansiyeli üzerine bir araştırma
(2008)Bu araştırma 2006-2007 yılları arasında İstanbul İli Eyüp İlçesi Pirinççi köyü doğal merasının moloz dökülen ve topraklarının çeşitli amaçlarla yok edilen 196 ha alanda yürütülmüştür. Bu araştırmada; Buğdaygil verimi, ... -
Tarımı gelişmiş ülkelerde ve Türkiye'de tarımsal destekleme uygulamalarında tarım sigortalarının yeri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Tarım Sektörü bugüne kadar olduğu gibi günümüzde de, gelişmişlik düzeyleri ne olursa olsun, tüm ülkelerin ekonomik hayatında büyük bir öneme sahiptir. İnsanların beslenmesi için gerekli olan temel gıda maddelerini ve ...