Güncel Gönderiler: Enstitüler
Toplam kayıt 2648, listelenen: 2161-2180
-
Edirne ilinde buğday tarlalarında görülen yaprakbiti türleri (Homoptera: Aphidoidea) üzerine araştırmalar
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Bu çalışmada Edirne ili buğday üretim alanlarındaki yaprakbiti türleri ve bulunma oranları 2013-2014 yıllarında, Edirne ili Merkez, Lalapaşa ve Süloğlu ilçelerin’den, ilçeyi karakterize edecek şekilde seçilmiş üçer ayrı ... -
Laktik asit bakterileri ve enzim karışımı inokulantların düşük kuru maddeli mısır silajlarında fermantasyon özellikleri ve yem değeri üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu çalışma laktik asit bakteri ve enzim inokulantların, mısır silajlarının fermantasyon, aerobik stabilite, hücre duvarı kapsamı ve in vitro organik madde sindirilebilirliği özellikleri üzerindeki etkilerinin saptanması ... -
Besinin Trichogramma brassicae Bezdenko ve Trichogramma evanescens Westwood (Hym.; Trichogrammatıdae) türlerinin bazı biyolojik özelliklerine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Bu çalışmada çeşitli besin kaynaklarının yumurta parazitoitleri Trichogramma brassicae Bezdenko ve Trichogramma evanescens Westwood’e etkileri laboratuvar koşullarında(25 °C sıcaklık, % 65 nem, 16:8 saat (aydınlık: ... -
Çapa traktörleri için tork ve çeki kuvvetini saptamak amacıyla bir test düzeneğinin geliştirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Ülkemizde yaygın olarak kullanılan standart traktörlerinin tork ve çeki kuvveti ölçümleri için değişik deney düzenekleri mevcut olsa da tek akslı bahçe traktörleri için, araştırma ve geliştirme amaçlı bir tork ve çeki ... -
Ankara ili havuç (Daucus carota L. Subsp. Sativus) üretim alanlarında verimi ve kaliteyi olumsuz yönde etkileyen sistemik hastalıkların araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Ankara İli Beypazarı İlçe’sinde geleneksel olarak üretilen Havuç (Daucus carota L. subsp. sativus) ilçe ekonomisine olumlu bir katkı sağlamaktadır. Bu çalışma ile havuç üretiminde verimi ve kaliteyi olumsuz yönde etkileyen ... -
Nanoteknoloji ve gıda sanayiinde uygulama alanları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Nanoteknoloji, maddeler üzerinde nanometre ölçeğindeki boyutlarda gerçekleştirilen tasarım, üretim, uygulama, düzenleme ve kontrol gibi çalışmalar anlamına gelmektedir. Nanoteknoloji genel olarak 10–100 nm veya daha küçük ... -
Bazı büyüme düzenleyici maddelerin ayçiçeği (Helianthus annuus L.)' nde hibrit tohum üretiminde erkek kısırlık etkisinin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu çalışma 2008 ve 2009 yıllarında Edirne koşullarında Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü arazisinde ve laboratuar koşullarında, bazı büyüme düzenleyici maddelerin, ayçiçeğinde (Helianthus annuus L.) hibrit tohum ... -
Tekirdağ ili hayvan içme suyu göletleri ve Köseilyas Mahallesi göleti
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Dünyada ve ülkemizde artan nüfus miktarı, gıdaya olan talebi arttırmakla birlikte, toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesi çalışmalarını da çok daha önemli kılmaktadır. Su kaynaklarının geliştirilmesi yapılarından ... -
Yalova ilinde yaşayan farklı eğitim ve gelir düzeyine sahip fertlerin beslenme alışkanlıkları ve gıda güvenliği bilgisinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu çalısma Yalova ?linde yasayan farklı eğitim ve gelir düzeyine sahip fertlerin beslenme alıskanlıkları ve gıda güvenliği bilgisini belirlemek, istatistiki yöntemler kullanarak elde edilen verilerin karsılastırması ve ... -
Traktörlerin yakıt şamandıralarının imalatında elektrik enerjisi tüketiminin saptanması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Bu çalışmada farklı tiplerdeki traktör yakıt depo şamandıralarının imalatı esnasında harcanan elektrik enerjisinin hesaplanması amaçlanmıştır. Orta ölçekli bir imalathanede yapılan 5 farklı tip şamandıranın imalatı ... -
Tritikale-Macar fiği hasılına enzim ve laktik asit bakterileri inokulant ilavesinin silaj kalitesi üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu çalısma laktik asit bakteri inokulantları ve/veya enzimlerin, tritikale-Macar figi karısımı silajlarının fermantasyon, aerobik stabilite, hücre duvarı kapsamı ve in vitro organik madde sindirilebilirligi özellikleri ... -
Yalova ili kesme çiçek üretimi yapılan alanlarda Tomato spotted wilt virus (TSWV), Dasheen mosaic virus (DSMV) ve Cucumber mosaic virus (CMV)'lerinin saptanması üzerine araştırmalar
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Türkiye’de Yalova, süs bitkileri üretimi bakımından önemli illerden birisidir. Anthurium andreanum (Flamingo çiçeği), bazı orkide (Cymbidium spp.), gül (Rosa spp.) ve gerbera bitkileri başta olmak üzere çok değerli kesme ... -
Karma yemlerde pestisit düzeylerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu araştırmada, Ege Bölgesi illeri olan Afyonkarahisar, Aydın, Denizli, İzmir, Kütahya, Manisa, Muğla ve Uşak’ta bulunan 66 adet yem fabrikasından seçilen 25 adedinden, ruminant beslenmesinde kullanılmak üzere hazırlanmış ... -
Örtü altında yetiştirilen marulda kurşuni küf (Botrytis cinerea Pers.) hastalığına karşı mücadele imkanlarının araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu arastırma Yalova, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Arastırma Enstitüsü’ nde marul üretimi yapılan serada yürütülmüstür. Bu denemede farklı fungisit uygulamalarının [(2 test fungisiti: cyprodinil+fludioxanil ve ... -
Edirne ili sebze üretim alanlarındaki virüs hastalıklarının saptanması üzerine araştırmalar
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Edirne İli’nde, meyvesi yenen sebze türlerinden domates, kabak, hıyar ve biber üretim alanlarındaki virüs hastalıklarını saptamak üzere yapılan sürvey çalışmaları 2014 yılı üretim döneminde gerçekleştirilmiştir. Domates ... -
İndigo yıkama ve pamuklu kumaş boyama yapan bir tekstil endüstrisinin arıtılmış atıksuyunda renk giderimi için en uygun koagülasyon/flokülasyon teknolojisinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Tekstil endüstrisi atık suları yüksek KOİ ve renk içeriğine sahiptir. Tekstil endüstrisinden kaynaklanan atık sulardaki renk toksisite problemiyle birlikte estetik problemlere de sebep olmaktadır. Tekstil endüstrilerinden ... -
Farklı püskürtme ağız tiplerinin alevli mücadele tekniği ile yabancı ot kontrolüne etkisi üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Kimyasal uygulamalara alternatif olarak düşünülen tarımsal mücadele tekniklerinden birisi alevli mücadeledir. Bu çalışmada alevli mücadelenin , domates (Lycopersicum esculentum) tarımında yaygın olarak karşılaşılan iki ... -
İthal edilen ve Trakya bölgesinde tarımı yapılan alanlardan alınan kanola tohum örneklerinde tohum kökenli fungal etmenlerin tespiti
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Bu çalışmada 2012 yılında ülkemize Bulgaristan'dan ithal edilen ve 2013 yılında Trakya bölgesinde bulunan Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerine ait ilçelerden toplanan konola tohumu örneklerinde fungal etmenlerin ... -
Farklı oranlarda peynir altı suyu protein konsantratı ilavesiyle üretilen çikolataların kalite karakteristiklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu araştırmada, çikolata yapımında peynir altı suyu protein konsantratı (WPC) kullanımının sütlü çikolatanın bazı nitelikleri üzerine etkisi incelenmiştir. Örnekler yağlı süttozu ile birlikte % 3, % 5 ve % 10 oranlarında ... -
Mısırın çeşitli kurutma yöntemleriyle kurutulması üzerinde bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu çalısmada; Sakarya yöresinde yaygın olarak yetistirilen mısır çesidinin hasat edildikten sonra taneli ve koçanlı olarak çesitli kurutma yöntemleriyle doğal ortamda (güneste ve gölgede) ve mısır kurutma makinasında ...