Başlık için Enstitüler listeleme
Toplam kayıt 2648, listelenen: 967-986
-
Günümüz Türk resminde şamanist göndermeler
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Yapılan bu araştırma ile Türk kültürünün eski inanç sistemi olan Şamanizm’e ait unsurlar incelenmiş ve sanat yapıtlarında kullanılarak günümüze kadar getirildiği görülmüştür. Günümüz resim sanatında Şamanist anlayışın her ... -
Güre(Edremit/Balıkesir) ile Küçükkuyu (Ayvacık/Çanakkale) arasında Ege denizi'ndeki ağır metal kirliliğinin yayılımı ve foraminiferler üzerindeki etkilerinin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Ege Denizi'ndeki başlıca doğal körfezlerden biri olan Edremit Körfezi gerek jeolojik (yeraltı kaynakları) gerekse hidrolojik (termal kaynaklar vb.) özeliklerinden dolayı son yıllarda araştırılmaya değer bir bölge olmuştur. ... -
Güvem (prunus spinosa) meyvesinden fonksiyonel sirke üretimi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Biyolojik çeşitlilik ve yöresel ürünlerin öneminin arttığı günümüzde, Türkiye sahip olduğu eşsiz biyo-çeşitlilik ve kökleri asırlar öncesine dayanan zengin mutfak kültürü ile önemli bir potansiyele sahiptir. Ancak sahip ... -
Güvem eriğinin (prunus spinosa) bazı fizikokimyasal ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Daha sonra doldurulacaktır. -
Gıda ambalajlarında migrasyon
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Birçok çeşidi ve buna bağlı olarak farklı fonksiyonları bulunan gıda ambalajlarının asıl fonksiyonu, üretimden sonra gıda maddelerinin güvenli bir şekilde tüketiciye sunulmasını sağlamaktır. Ancak ambalaj içerisinde ... -
Gıda boyaları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Gıda boyaları, gıdaların cazibesinin artışında önemli bir rol oynamakta ve gıda katkı maddeleri içerisinde önemli bir grubu oluşturmaktadır. Gıda endüstrisinde geniş bir kullanım alanı olan gıda boyalarının yaklaşık 7000 ... -
Gıda etiketleme sistemleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Ürünle ilgili değerli bilgileri taşıyan etiketler, tüketiciler açısından da son derece önemlidir. Bireylerin etiket bilgisine göre ürünleri tüketmeye yönelik davranışlarının değişmesi, daha detaylı bilgilerin ambalaj ... -
Gıda takviyelerinin kullanımının belirlenmesi üzerine bir araştırma: Trakya örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırmada, Trakya Bölgesindeki toplam 1010 kişilik denek grubunun, gıda takviyeleri kullanım alışkanlıkları ve tercihlerini etkileyen faktörler hakkında fikirlerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Araştırmaya katılan ... -
Gıda üretimi yapan işletmelerin denetiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bursa piyasasında faaliyet gösteren 62 adet gıda üretim işletmesi mevzuat çerçevesinde 15 kriter altında incelenmiş, işletmelerde aksayan hususlar belirlenmiş ve çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır. Araştırmada ... -
Gıda ürünlerinde kullanılan tutundurma yöntemleri ve reklamın etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Son yıllarda birçok ürün çeşidine yönelik uygulanan satış tutundurma yöntemlerine olan ilgi giderek artmaktadır. Firmalar, diğer tutundurma türleriyle birlikte bu yöntemleri de kullanmakta ve tüketicileri etkilemeye ... -
Gıdalara katılan bazı suda çözünen sentetik boyaların belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2007)Bu arastırmanın amacı, alkolsüz aromalı içeceklere, yenilebilir buzlara ve sekerlemelere renk vermek için katılan bazı suda çözünen sentetik boyaların varlıgı ve miktarının HPLC (High Pressure Liquid Chrpmatography) ile ... -
Gıdalarda 3- ve 2- monokloropropandiol (MCPD) ve esterleri ile glisidil yağ asidi esterlerinin (GE) oluşum mekanizması, analiz ve eliminasyon metodları
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Son zamanlarda gıdalarda keşfedilen işlem kirleticilerinin çoğu, geleneksel yiyecek ve bileşenlerin hazırlanması sırasındaki ısıtma aşamasında oluşmaktadır. Gıdanın ısıya maruz kalması, mikrobiyal tehlikeleri azaltmak veya ... -
H2O2 tayini için nanopartiküllere dayanan amperometrik sensör ve biyosensör geliştirilmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Bu tez çalışması kapsamında hidrojen peroksit (H2O2) tayini için çok duvarlı karbon nanotüp (MWCNT), çinko oksit nanopartikül (ZnONP) ve Prusya mavisi (PB) veya horseradish peroksidaz (HRP) enzimi ile modifiye edilmiş camsı ... -
Hafif beton üretiminde organik atıkların (ayçiçeği sapı) kullanılabilme olanakları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Tarımsal yapılardan beklenen en önemli özellikler depolanacak ürünler veya içerisinde yaşayacak canlılar için en uygun çevre koşullarının yaratılması ve uzun süre güvenle kullanılabilmeleridir. Tarımsal yapıların inşasında ... -
Halkalı enaminlerin asetilenik yapılarla [2+2] siklokatılma ürünleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Enaminlerin [2+2] siklokatılmaları, heterosiklik oluşum prosesindeki çeşitliliğinden dolayı önem taşımaktadır.Enaminler, sekonder amin ve ketonlarla hazırlanır.Enaminlerin siklokatılma tepkimelerinde siklobüten halkaları ... -
Hamdullâh el-Müstevfî el-Kazvînî'nin ortacağ tarih yazımındaki yeri
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Vassâf, Ata Melik Cüveynî, Reşîduddîn Fazlullâh ve Hamdullâh el-Müstevfî gibi İlhanlılar döneminin ileri gelen bürokrat ve tarihçileri genel dünya tarihçiliği açısından mühim eserler kaleme almışlardır. İlk insan Hz. Âdem ... -
Hamlet in a Nutshell: McEwan's novel Nutshell as a postmodern rewriting
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Shakespeare'in en önemli eserlerinden birinin yeniden yazımı olan Fındık Kabuğu, anne ve babası Hamlet'in anne ve babasının tanık olduğu trajediye tanık olan doğmamış bir bebeğin hikayesini anlatır. Hamlet, Fındık Kabuğu'nda ... -
Hareket halindeki bir bant kantarı üzerinde yumru bitkilerine ait ağırlık ölçme sisteminin geliştirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu araştırmada, yumru bitkilerinin hareketli bir bant kantarı üzerinde ilerlerken ağırlıklarını anlık ve toplam olarak ölçen bir sistemin tasarımı ve üretimi yapılmıştır. Bant kantarının şasisi köşebent profilden imal ... -
Hareketli görüntülerdeki insanların yüz tanıma metoduyla sınıflandırılması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Günümüzde insan odaklı işler yavaş yavaş teknolojinin gelişmesiyle birlikte yerini otomatik sistemlere bırakmaya başlamıştır. Bundan dolayı bilgisayarlara ve makinelere verilen görevlerin yerine getirilebilmesi için ... -
Hasat öncesi ve hasat sonrası laktik asit bakteri ilavesinin mısır silaj fermantasyonu üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu araştırma, hasat öncesi ve hasat sonrası laktik asit bakteri (LAB) inokulantlarının ilavesinin mısır silajlarında fermantasyon gelişimi ve aerobik stabiliteleri üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla planlanmıştır. ...