Başlık için Enstitüler listeleme
Toplam kayıt 2648, listelenen: 807-826
-
Farklı macar fiği ( vicia pannonica crantz. ) genotiplerinin trakya koşullarında değerlendirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırma 1 Macar fiği çeşidi (Sarıefe) ile Orta Anadolu ve Geçit bölgelerinden toplanan 6 yerel ekotip (Altınova, Samsun-1, Samsun-2, Havza-Samsun, Çorum, Tokat-Zile)’ in verim ve verim unsurlarını belirlemek amacıyla ... -
Farklı magnezyum kaynaklarının asit topraklarda yetiştirilen mısır bitkisinin beslenmesine ve gelişmesine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu araştırmanın amacı, Kırklareli ili sınırları içinden alınan üç farklı tekstüre sahip olan asit topraklara farklı dozlarda uygulanan magnezyum sülfat (MgSO4) ve dolomitin (CaCO3.MgCO3), bu topraklarda yetiştirilen mısır ... -
Farklı Malta eriği çeşitlerinin biyoaktif ve aromatik özelliklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Dünyada genellikle çiçeğinden çay üretimi yapılan Malta eriği (Eriobotrya japonica Lindl.) ülkemizde daha çok taze meyve olarak tüketilmektedir. Malta eriğinin çok fazla çeşidi mevcuttur. Bu çeşitler arasında biyoaktif ... -
Farklı malzemelerden plastik enjeksiyon yöntemi ile makine parçası üretimi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Plastik enjeksiyon süreci plastik parça üretiminde en popüler yöntemdir. Bu sürecin bilgisayar ortamında analizi yapılabilir. Yapılan analizler neticesinde elde edilen kalıplama parametreleriyle uygun kalıp imalatına ... -
Farklı materyaller (fındık kabuğu ve meşe odun tozu) ile yapılan dumanlamanın çerez peynirinin depolama sürecinde fiziko-kimyasal özellikleri ve uçucu aroma profiline etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada ?Farklı materyaller (fındık kabuğu ve meşe odun tozu) ile yapılan dumanlamanın Çerkez peynirinin depolama süresince fiziko-kimyasal özellikleri ve uçucu aroma profiline etkisi? incelenmiştir. Tütsüleme materyali ... -
Farklı maya suşlarının narince ve papazkarası (vitis vinifera) üzüm çeşitlerinden üretilen şarapların kaliteleri üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Bu çalışmada yerel ve ticari maya suşları kullanılarak, Kırklareli ilinde yetiştirilen Narince üzümü 5 farklı maya suşu ile 2014 yılında, Papaskarası üzümü 6 farklı maya suşu ile 2015 yılında fermente edilerek elde edilen ... -
Farklı olgunlaşma grubundaki hibrit ayçiçeği (Helianthus annuus L.) çeşitlerinin verim ve kaliteleri üzerine bitki sıklığının etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu çalışmada, Trakya Bölgesinde yaygın olarak ekimi yapılan farklı olgunlaşma grubundaki üç hibrit ayçiçeği çeşidi üzerinde, iki farklı lokasyonda uygulanan beş farklı sıra üzeri ekim mesafesinin verim, bazı morfolojik ... -
Farklı olgunlaşma grubundaki melez mısır (Zea mays indentata Sturt.) çeşitlerinin verim ve morfolojik özellikleri yönünden değerlendirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Çalışmada Trakya Bölgesi’nde Ürün olarak yetiştirilebilecek en uygun olgunlaşma süresine sahip melez mısır çeşitlerinin verim ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılan bu araştırmada çiçeklenme süresi, ... -
Farklı oranlarda inülin ilave edilerek üretilen salamların kalite özellikleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Son yıllarda tüketiciler gıdalardan lezzetli olmalarının yanı sıra besleyici ve güvenilir olmalarını da beklemektedir. Sucuk, salam, sosis gibi et ürünleri yüksek miktarlarda yağ içerdiklerinden bilinçli tüketiciler bu tip ... -
Farklı oranlarda laktitol ve sakkaroz ilavesiyle hazırlanan Tekirdağ peynir helvalarının bazı özelliklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu araştırmada geleneksel Tekirdağ Peynir Helvasının imalatında değişik oranlarda (%0, %8,7, %16,4 ve %29,4) laktitol ilavesinin ürünün özellikleri üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Elde edilen ürünlerde ... -
Farklı oranlarda manda ve inek sütü karışımlarından üretilen yoğurtların fizikokimyasal, aromatik, reolojik ve duyusal özelliklerinin belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Çalışmamızda manda ve inek sütlerinin 5 farklı kombinasyonundan elde ettiğimiz yoğurtların fizikokimyasal, reolojik, mikrobiyolojik ve duyusal özellikleri incelenmiştir. Elde edilen kuru madde, kül, yağ, titrasyon asitliği, ... -
Farklı oranlarda peynir altı suyu protein konsantratı ilavesiyle üretilen çikolataların kalite karakteristiklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu araştırmada, çikolata yapımında peynir altı suyu protein konsantratı (WPC) kullanımının sütlü çikolatanın bazı nitelikleri üzerine etkisi incelenmiştir. Örnekler yağlı süttozu ile birlikte % 3, % 5 ve % 10 oranlarında ... -
Farklı oranlarda vermikompost uygulamasının bazı sebzelerin besin elementi içeriklerine olan etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Saksı denemesi şeklinde yapılan bu çalışmada 2000 g’lık saksılarda farklı dozlarda uygulanan vermikompostun, soğan, sarımsak, maydanoz ve semizotu bitkilerindeki besin elementi içerikleri üzerine olan etkileri sera ... -
Farklı organik, mineral kök ortamları ve karışımlarının Catharanthus roseus Cezayir menekşesinde gelişme ve çiçeklenmeye etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Deneme, farklı kök ortamları ve karışımlarının, Catharanthus roseus' un gelişme ve çiçeklenmesine etkilerini araştırmak amacıyla, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü'nün kış bahçesinde yapılmıştır. Denemede 5 tane kök ... -
Farklı ortamlarda yetiştirilen ıspanağın (Spinacia oleracea L.) bazı gelişme dönemlerindeki makro-mıkro besin elementleri ile fenolik madde içeriklerının belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu araştırma, 2009 yılında Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü deneme arazisi, ısıtmasız cam serası ve iklim odası imkanları yetiştirilen ıspanağın (Spinacia oleracea var. matador) kotiledon, ... -
Farklı PH derecelerine sahip topraklarda çöp kompostunun bazı toprak özellikleri ile bitki ve toprakta ağır metla içeriğine etkisi
(2018)Kompostlama belediye katı atıklarının yok edilmesi için en fazla tercih edilen yöntemlerden birisidir. Belediye katı atıklarından elde edilen çöp kompostları birçok ülkede organik toprak düzenleyici ve gübre olarak tarım ... -
Farklı proses tekniklerinin eritme peyniri yapımında ürün kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Bu araştırmada eritme peyniri üretiminde kullanılan 2 farklı proses tekniği arasındaki farklar ve son ürün kalitesi ve stabilitesi üzerine olan etkileri incelenmiştir. Türkiye’de ilk kez uygulanan UHT sistemi ile eritme ... -
Farklı püskürtme ağız tiplerinin alevli mücadele tekniği ile yabancı ot kontrolüne etkisi üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Kimyasal uygulamalara alternatif olarak düşünülen tarımsal mücadele tekniklerinden birisi alevli mücadeledir. Bu çalışmada alevli mücadelenin , domates (Lycopersicum esculentum) tarımında yaygın olarak karşılaşılan iki ... -
Farklı reçetelerle üretilen bisküvilerde aroma ve akrilamid oluşumu
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Maillard reaksiyonu, gıdalarda aroma ve renk gibi arzu edilen özelliklerin oluşumunu sağlamasının yanı sıra, akrilamid gibi kanserojen maddelerin oluşumuna da neden olmaktadır. Unlu mamullerde aroma gelişimine katkıda ... -
Farklı sitoplazmik erkek kısır ve restorer hatlar arasındaki melezlemeler ile elde edilen ayçiçeği hibritlerinin agronomik olarak değerlendirilmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu çalışmada; 2019 yılında farklı sitoplazmik ana ve restorer hatlar arasında yapılan melezlemeler ile elde edilen yağlık ayçiçeği hibritlerinden bölge koşullarında agronomik açıdan iyi performans gösterenleri belirlemek ...