Başlık için Enstitüler listeleme
Toplam kayıt 2648, listelenen: 353-372
-
Bohça köfte üretimi ve fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerinin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırmada, farklı ürünler ilave edilerek üretilen çiğ ve pişmiş bohça köfte örneklerinin çeşitli fizikokimyasal özellikleri incelenmiştir. Çalışmada; kaşar peynirli, beğendi soslu, kahvaltı soslu, çemensiz pastırma-kaşarlı, ... -
Bolu yöresinde küçükbaş hayvan barınaklarının durumu ve geliştirme olanakları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Hayvancılıgın ülkemiz kalkınmasında önemli bir yeri vardır. Bu yüzden hayvancılıgın gelistirilmesi ve hayvanlardan saglanan verimin arttırılması gerekmektedir. Hayvansal üretimde verimin arttırılması bakım, ıslah ve ... -
Bor dozlarının kolza (Brassica napus L.)'nın tohum verimi ve bazı kalite özelliklerine etkisinin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışma, 2013-14 yetiştirme sezonunda Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü arazisinde bor uygulamasının kolzada (Brassica napus L.) tohum verimi ve bazı kalite özelliklerine etkisinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. ... -
Borsada işlem gören sigorta şirketlerinin karlılık analizi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Sigorta şirketlerinin temel fonksiyonu topladıkları primler karşılığında sigortalıların gelecekte karşılaşacakları maddi hasarları tazmin etmektir. Sigortalılar, riskin gerçekleşmesiyle ortaya çıkan zararları birlikte ... -
Bovine herpesvirüs-1'in farklı kanser hücre hatlarında apoptotik ve otofajik etkilerinin araştırılması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Kanser tedavisinde viroterapi olarak adlandırılan, onkolitik virüslerin kanser hücrelerin yıkımı için kullanımı kanser tedavisinde alternatif bir yol olarak önerilmektedir. Onkolitik virüs, seçici olarak kanser hücrelerinde ... -
Bozadan izole edilmiş laktik asit bakterilerinin bazı teknolojik ve fonksiyonel özellikleri
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada, Trakya Bölgesi Velimeşe Beldesi'nde geleneksel olarak üretilen 5 farklı Bozadan izole edilmiş PZR yöntemi ile tanımlanmış Limosilactobacillus fermentum (M3F), Levilactobacillus brevis (M18F), Leuconostoc ... -
Bozırk sığırlarda besi performansı, karkas özellikleri ve et kalitesinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu çalışmada, yerli sığır ırklarımızdan Bozırk'ın besi performansı, karkas özellikleri ve et kalitesi belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın hayvan materyalini ortalama 15 aylık yaşlarda 12 baş genç boğa ve 12 baş düve ... -
Bölgeler arası verim farklılığının üretici gelirine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Coğrafi ve ekolojik farklılıklar bir ülkede yapılan tarımsal üretimde bölgelere göre değişen verim farklılıklarının olmasına neden olmaktadır. Bu farklılıklar bazen o kadar belirgin sorunlara yol açmaktadır ki, bölgelerarası ... -
Bölgesel girişimcilik ekosistemi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Trakya bölgesinde geleneksel tarımsal üretim faaliyetleri sürdürülürken; sanayide yaşanan gelişmelere bağlı olarak hizmet sektöründe de çok hızlı gelişmeler yaşanmaktadır. Bölgenin sosyo-ekonomik gelişmesi eğitimli ve geniş ... -
Börülce (Vigna unguiculata) ununun Kırklareli köftesi üretiminde kullanım olanakları
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Tez çalışmasında; börülce (Vigna unguiculata) ununun Kırklareli köftesinin bazı fiziksel, kimyasal, tekstürel ve duyusal özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, geleneksel Kırklareli köftesi formülasyonuna ... -
Bra ve Vize Yavaş Şehirlerinin Melbourne İlkeleri Bağlamında Karşılaştırılması
(2020)Bu çalışmada, Küreselleşme kavramının kentler üzerindeki etkisi sosyo-mekânsal vesosyo-kültürel alanlarda tartışılmıştır. Yavaş Şehir hareketi, küreselleşen dünyada rekabetiçinde olan kentlerin aksine kendi yerel değerlerini ... -
Brachypodium distachyon (L.) P. Beauv.'da morfolojik ve moleküler karakterizasyon
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Brachypodium distachyon, serin mevsim buğdaygilleri için yeni bir model bitkidir. Bu çalışmada Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Brachypodium koleksiyonunda bulunan ülkemizin farklı ... -
Brokkoli (Brassica oleracea var. italica) ve salata (Lactuca sativa L.) tohumlarına uygulanan bazı organik asit ve bitkisel kökenli materyallerin çimlenme, çıkış ve fide falitesi üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Bu araştırma, organik tarımda kimyasal uygulamalara alternatif olarak kullanılan bitkisel kökenli materyal (kekik yağı, nane yağı, fesleğen yağı, sarımsak yağı, acı biber ekstraktı, taspih ağacı tohumu ekstraktı) ve organik ... -
Brokoli ve ıspanak takviyesinin probiyotik yoğurtların fizikokimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özelliklerine etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu çalışmada, inek sütüne %10 oranında brokoli ve ıspanak sebzelerinin püreleri ilavesi ile probiyotik (Bifidobacterium animalis ssp. lactis ve Lactobacillus acidophilus) stirred tip yoğurtlar üretilmiş ve +4ºC'de 14 gün ... -
Buğday hasılı silajında enzim+mikrobiyal inokulant kullanımının silaj fermantasyonu üzerindeki etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Bu çalısma silaj katkı maddesi olarak kullanılan laktik asit bakteri+enzim inokulantlarının, farklı dönemlerde hasat edilerek yapılan bugday (Triticum aestivum L.) silajlarının fermantasyon, ham besin maddeleri, hücre ... -
Buğday işleme fabrikasındaki işlem akışı ve enerji sarfiyatı
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu araştırma 2011-2012 yılları arasında Edirne/Havsa ilçesi sınırları içinde Has Köy de bulunan bir Buğday işleme fabrikasında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacı; buğday işleme fabrikasında işlem akışını etkileyen ... -
Buğday-Ayçiçeği ekim sisteminde yeşil gübrelemede kullanılabilecek bazı baklagil yem bitkilerinin biomas verimleri ile toprak özelliklerine ve ana bitkiye etkileri
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Trakya yöresinde yoğun olarak uygulanan Buğday-Ayçiçeği ekim nöbetinde kullanılabilecek en uygun yeşil gübre baklagil yem bitkisinin tespit edilmesi ve çalışmada kullanılan bitkilerin toprağa karıştırılması veya üst aksamının ... -
Buğday-ayçiçeği nöbetleşe ekiminde yer alacak bazı baklagil yem bitkilerinin, ana ürünlerin verim ve kalite unsurlarına etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Bu çalışmada, Trakya Bölgesi'nde yaygın olarak uygulanan Buğday-Ayçiçeği nöbetleşe ekimi yerine alternatif olacak ve Buğday hasadından sonra Ayçiçeği ekimine kadar tarlanın boş kaldığı 9 aylık süreyi değerlendirmek için ... -
Buğdayda (Triticum aestivum L. em Thell.) endosprem ve tane iriliğinin çimlenme ve fide özellikleri ile verim ve kalite unsurlarına etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Bu araştırma; kuraklığa dayanıklılıkları farklı 3 ekmeklik buğday çeşidi (dayanıklı KateA-1, hassas Sultan-95, orta dayanıklı Golia) ile tarla ve laboratuar denemeleri olarak yürütülmüştür. Araştırmada ele alınan çeşitlerin ... -
Buğdayda düşük sıcaklığın fide gelişme dönemindeki morfolojik ve fizyolojik özellikler üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Bu arastırma, 2007 yetistirme yılında, Tarım ve Köyisleri Bakanlığı, Çayırova Tohum Sertifikasyon Test Müdürlüğü Laboratuarı’nda, tesadüf parsellerinde bölünmüs parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak ...