Bölüm "Enstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı" Enstitüler için listeleme
Toplam kayıt 183, listelenen: 121-140
-
Trakya bölgesinde kırsal ve kentsel tüketicilerin gıda ürünleri tüketim alışkanlıkları ve gıda güvenliğine ilişkin bilgi düzeylerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Bu çalışmada Trakya bölgesinde kentsel ve kırsal kesimde yaşayan bireylerin gıda ürünleri satın alırken dikkat ettikleri parametreler, tüketim alışkanlıkları ve gıda güvenliği ile ilgili sağlık riskleri karşısında bilgi ... -
Trakya bölgesinde tarım sorunlarının üreticiler tarafından değerlendirilmesi: Keşan örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışma, Trakya bölgesindeki tarım sorunlarının, Edirne ili Keşan ilçesinde tarımsal üretim yapan üreticilerce değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. İlçede, seçilen 23 köyden beşer üretici olmak üzere toplamda 115 ... -
Trakya bölgesinde tarım ve gıda ürünleri dağıtım sisteminin incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Bu çalışmada Trakya bölgesinde yetiştirilip, işlendikten sonra bölge ve ülkeye dağıtımı yapılan tarım ürünlerinin üretim ve ticareti aşamasında karşılaşılan sorunlar genel olarak incelenmiştir. Bu inceleme aşamasında ... -
Trakya bölgesinde tarımsal gübre kullanımının analizi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Gübreler bitkisel üretimin sürdürülebilirliği için son derece önemli bir işleve sahiptir. Ancak gübrelerin uygun olmayan kullanımı önemli verim kayıpları yanında, ekonomik ve çevresel sorunlara da neden olabilmektedir. ... -
Trakya bölgesinde yaşanan çevre sorunları ve sosyo-ekonomik etkilerinin analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Trakya bölgesinde yaşanan çevre sorunlarının temelinde bölgede son 30 yılda yaşanan sanayileşmeden kaynaklanmaktadır. Bölgede yaşanan çevre sorunlarının başında yerüstü su kaynaklarında görülen kirlenmedir. Bunun yanında ... -
Trakya bölgesindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal ve ekonomik sorunları üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Trakya bölgesi hayvancılık yatırımlarında gözde bir bölge konumundadır. Bu çalışmada Trakya bölgesindeki işletmeler yapısal ve yönetimsel açıdan incelenip mevcut durumlarının tespit edilmesi ve bu mevcut duruma göre çözüm ... -
TRAKYA BÖLGESİNDE BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIK İŞLETMELERİNİN ETKİNLİK ANALİZİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Bu araştırma, Trakya Bölgesinde faaliyet gösteren büyükbaş hayvancılık işletmelerinin etkinliklerinin belirlenmesi amacıyla, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerine bağlı TÜRK-VET (Veteriner Bilgi Sistemi) kayıtlarında beş ... -
Trakya'da tarımsal yapı, üretim ve başlıca ürünlerde verimlilik analizleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2007)Araştırmanın amacı; Trakya'da (Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ) tarımsal yapıyı ve ürün desenini belirlemektir. Bölgede öne çıkan ürünlerde (çeltik, buğday ve ayçiçeği) üretim potansiyelini tespit etmek ve bu ürünlerin ... -
Trakya’ da bağcılık yapan tarım işletmelerinin ekonomik analizi ve planlaması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Bağcılık, dünyada her iki yarımkürede de yapılmakta olan önemli bir tarımsal faaliyettir. Dünyada yaklaşık 7.124.510 hektar alanda bağcılık yapılmakta ve 74.499.858 ton yaş üzüm elde edilmektedir. Türkiye, 4.175.356 ton ... -
Tüketicilerin gelir grupları itibariyle kırmızı et ve tavuk eti satın alma eğilimlerinin karşılaştırmalı analizi: Tekirdağ Süleymanpaşa İlçesi örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli koşularından biri de tüketilmesi gereken günlük proteinin %40 – %50’sinin hayvansal kaynaklı proteinlerden karşılanmasıdır. Et ve et ürünleri içerdikleri proteinler, mineral maddeler ... -
Tüketicilerin, beslenme ve sağlık uzmanlarının fonksiyonel gıdalara olan yaklaşımlarının değerlendirilmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Tüketiciler her geçen gün daha kaliteli ve daha uzun bir yaşam sürmeyi hedeflemektedirler. Tüketici davranışındaki değişim nedeniyle, bilgili, bilinçli tüketicilerin oranı istikrarlı bir şekilde artmakta ve sağlığı koruma ... -
Türkiye bankacılık sistemi açısından krediler ve kredi değerlendirmede kullanılan mali analiz yöntemleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Bu çalışmanın amacı, Türk bankacılık sistemi içerisinde yer alan kredileri ele alarak işletmelerin büyümeleri açısından önemini belirlemek, kredileri yapıları ve çeşitleri yönünden sınıflandırılmak, kredi değerlendirmesinde ... -
Türkiye gıda sanayi kuruluşlarının ekonomideki yeri, rolü ve izlenebilecek stratejiler
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Türk sanayisi içerisinde en önemli sektör imalat sanayidir ve imalat sanayinde de öne çıkan sektör gıda sanayidir. Gıda sanayi sosyo-ekonomik açıdan etken bir sektör olup sağlamış olduğu katma değer; yaratmış olduğu ... -
Türkiye ile Avrupa Birliği'nin ticaret ve tarım ilişkileri üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Avrupa'da bütünleşme hareketi 15.yüzyıla kadar dayanmakla birlikte somut olarak en önemli bütünleşme hareketi 6 ülkenin bir araya gelmesiyle oluşturulan Avrupa Ekonomik Topluluğu'dur. AET, 1957 yılında imzalanan Roma ... -
Türkiye ve Avrupa Birliğinde uygulanan güvenli gıda politikaları üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Toplumların geleceği açısından bireylere güvenli gıda temini son yıllarda giderek önem kazanmaktadır. Tarım ürünlerinin üretiminden tüketimine kadar geçen safhada insanların güvenerek tüketebileceği gıdaların temini günümüzde ... -
Türkiye'de buğdayda uygulanan tarım politikalarının üreticiler ve tüketiciler üzerindeki etkileri: Trakya bölgesi örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Üretimi yapılan tahıllar içinde en büyük paya sahip olan bugday, Türkiye için önemli bir tarım ürünüdür. Bu arastırmanın amacı, Türkiye’de bugdayda uygulanan tarım politikalarını degerlendirerek, uygulanan politikalar ... -
Türkiye'de butik şarap sektörünün pazarlama karması açısından incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Araştırmanın amacı butik şarap üreticilerinin ürün, fiyat, tutundurma ve dağıtım uygulamalarının incelenmesi ve karşılaştıkları sorunların belirlenmesidir.Türkiye dünyanın en büyük üzüm üreticisi 6 ülkesinden biridir ... -
Türkiye'de çayır-mera ve yem bitkileri üretimindeki değişmelerin tarımsal gelişmeye etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Günümüzde çayır ve mera alanları bilinçsiz kullanımı ve hukuki nedenlerden dolayı 14 milyon hektara kadar gerilemiştir. Çayır ve meraların 4342 sayılı Mera Kanunu'na aykırı sebeplerle tahribi söz konusu olmuştur ve bu ... -
Türkiye'de dondurma sektörü, tüketici eğilimleri ve firmalar arası rekabet
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Ülkemizde gıda teknolojisinin en hızlı gelişen ve önem kazanan dallarından birisi dondurmacılıktır. Bunun başlıca nedenlerini; eğitim düzeyi, toplumun istekleri, maddenin durumu, artıkların zenginliği, aroma maddelerinin ... -
Türkiye'de dış ticarette uygulanan finansman teknikleri ve tarıma dayalı sanayiler açısından değerlendirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Türkiye’nin dış ticaretinin rekabet gücü, üretim koşulları ve finansman olanaklarının gelişmesine bağlıdır. Bu çalışmanın temel amacı, dış ticarette kullanılan ödeme yöntemlerinin, Türkiye’nin tarım ve tarıma dayalı ...