Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÖksel, Cansu
dc.date.accessioned2017-05-02T10:59:36Z
dc.date.available2017-05-02T10:59:36Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/588
dc.description.abstractBu çalışmada bitki uçucu yağlarının farklı uygulama, doz ve sürelerde Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi’ye karşı antibakteriyel etkisi araştırılmıştır. Disk ve süspansiyona karıştırma yöntemleri uygulandığında kekik (Thymus vulgaris), bergamot (Citrus bergamia), sarımsak (Allium sativum), karabaş, (Lavandula stoechas), karanfil (Caryophyllus aromaticum) ve okaliptüs (Eycalyptus globus) uçucu yağları diğerlerine göre daha etkili olurken, besi yerine uçucu yağların eklenmesi uygulaması etkisiz bulunmuştur. Uçucu yağ dozu arttırıldıkça antibakteriyel etkininde arttığı tespit edilmiştir. Farklı sürelerde uygulanan uçucu yağların tamamında 24 saat sonra yapılan ekimlerde bakteri popülasyonunda değişiklik olmazken, 0, 1, 3 ve 6 saat sonra yapılan ekimlerde bakteri popülasyonunda önemli derecede azalma gözlenmiştir. Bütün uygulamalar sonucunda, besi yerinde Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi’ ye kekik uçucu yağının antibakteriyel etkisinin en yüksek oranda olduğu saptanmıştır.. Kekik uçucu yağı yanında bergamot, karabaş ve okaliptüs uçucu yağlarıda patojene etkili olmuştur.en_US
dc.description.abstractThe antibacterial effect of essential oils of thyme (Thymus vulgaris), bergamot (Citrus bergamia), garlic (Allium sativum), fernch lavender (Lavandula stoechas) clove (Caryophyllus aromaticum), eucalytus (Eycalyptus globus) on Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi were investigated. Thyme, bergamot, garlic, fernch lavender, clove, eucalytus essential oils have been found effective more than others. It is detected that as the dose of essential oils increased, the antibacterial effect increased. Bacterial population did not changes after 24 h growth in different treatment of essential oils at different times, but relative decrease in becterial population at 0, 1, 3, and 6 h growing were observed. Especially, thyme essential oil showed the highest antibacterial effect. In all of the applications in different doses. Thyme essential oil the most effective. Bergamot, lavender and eucalyptus essential oils followed the thyme essential oil, respectively.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectUçucu Yağen_US
dc.subjectZeytin Dal Kanserien_US
dc.subjectPseudomonas savastanoi pv. savastanoien_US
dc.subjectantibakteriyelen_US
dc.subjectKekiken_US
dc.subjectEssential oilen_US
dc.subjectOlive Knot Diseaseen_US
dc.subjectantibacterialen_US
dc.subjectthymeen_US
dc.titleZeytin dal kanseri etmeni Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye karşı in vitro koşularda farklı bitkilerin uçucu yağlarının etkisien_US
dc.title.alternativeEffect of essential oil against bacterial knot disease caused by Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi'ye in in vitro conditionsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster