Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorSaraçoğlu Varol, Gamze
dc.contributor.authorKaya, Ayşe Demet
dc.contributor.authorAydın Kurç, Mine
dc.date.accessioned2022-05-11T14:14:07Z
dc.date.available2022-05-11T14:14:07Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn1300-7416
dc.identifier.issn2602-2109
dc.identifier.urihttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpNNU1qQXdNQT09
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/5793
dc.description.abstractAmaç: Çalışmamızın amacı, gıda alanında çalışanlarda portör muayenelerini düzenleyen mevzuatın incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Gıda alanında çalışanlar ile ilgili mevzuat metinleri, ulusal ve uluslararası literatür tarandı. Mevzuat ve internet üzerinden ulaşılabilen bilgi ve bulgular, bilimsel kanıtlar temelinde değerlendirildi. Konuyla ilgili mevzuat metinlerinin bilimsel kanıtlar ile değerlendirildiği, görüş ve önerilerin sunulduğu bir çalışmadır. Bulgular: Konuyla ilgili temel mevzuat Umumi Hıfzıssıhha Kanunu'dur(UHK). Sağlık Bakanlığı 2005 yılında bir genelge ile tetkikleri ve süreleri yeniden belirlemiştir. Portör muayenesi uygulamaları süregelirken; çıkartılan 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname(KHK)'de gıda ile uğraşan işyerlerinde hijyen uygulamaları ve eğitime önem verilmesi vurgulanarak sorumluluk işverene bırakılmıştır. Gıda kaynaklı infeksiyonlara neden olacak çok sayıda patojen mikroorganizma olmasına karşın yasal düzenlemeler, rutinde bu ajanların küçük bir kısmını incelememize olanak tanımaktadır. Güncel bilimsel yaklaşımlar, gıda çalışanlarında rutin tıbbi ve mikrobiyolojik incelemelerin yapılmasını önermemektedir. Son çıkan KHK'nin uygulanmasında sorun yaşanabileceği ve tamamlayıcı alt mevzuat düzenlemelerine gereksinim olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Gıda hazırlama prosedüründe standardizasyon ve kontrol programlarının geliştirilmesi, hijyen eğitimleri verilmesi, erken uyarı sistemlerini kurulması ve belirti gösteren çalışanlara rutin tarama testlerinin uygulanması ile gıda kaynaklı infeksiyonların azaltılmasının sağlanması temel önerimizdir. Bu amaçla karar vericilerin, güncel bilimsel çalışma sonuçlarını dikkate alarak ivedilikle tamamlayıcı mevzuat çalışmalarına başlaması gerekmektedir.en_US
dc.description.abstractIntroduction and Objective: Our study was planned to evaluate the Turkish legislation about microbiologic examination in foodhandlers. Material and Methods: National and international literature about legal regulations regarding foodhandlers in Turkey, were scanned. Legislation about microbiologic examination in foodhandlers and all documents were evaluated based on scientific evidence. This paper was designed to present the opinions and suggestions about this subject by evaluating the legislative texts on scientific evidence. Results: The main legislation is Law of Public Health. In 2005, Ministry of Health had made a circular and modified the analysis for food handlers and their frequency. While the applications of porter examination continues, by the decree law numbered 663 -indicating the importance of education and sanitation- this responsibility was given to the employers. Despite the presence ofvarious pathogenic microorganisms causing foodborne infections, the legal arrangements in our country allows the detection of only a small portion of these agents, by routine analysis. Current scientific approaches do not recommend routine medical and laboratory examination in food handlers. As some problems in daily practice can occur, last decree law about food handlers needs collateral legislation urgently. Conclusion: Our main recommendations are; to standardize the food preparation process, to give in training education, to establish early detection systems and to examine the routine laboratory analysis in symptomatic food handlers, to reduce the food borne infections. For this purpose, the governors have to start to work on complimentary legislation, considering the results of current scientific studies, urgently.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectCerrahien_US
dc.titleGıda çalışanlarında mikrobiyolojik tetkikleri düzenleyen mevzuatın incelenmesien_US
dc.title.alternativeEvaluation of legislation about microbiologic examination in food handlersen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.ispartofSüleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Tıp Fakültesi, Dahili Tıp Bilimleri Bölümü, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalıen_US
dc.departmentFakülteler, Tıp Fakültesi, Temel Tıp Bilimleri Bölümü, Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.volume23en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage68en_US
dc.identifier.endpage74en_US
dc.institutionauthorSaraçoğlu Varol, Gamze
dc.institutionauthorKaya, Ayşe Demet
dc.institutionauthorAydın Kurç, Mine
dc.identifier.trdizinidTWpNNU1qQXdNQT09en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster