Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇelik, Ali
dc.date.accessioned2017-04-27T13:01:38Z
dc.date.available2017-04-27T13:01:38Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/517
dc.description.abstractIsıtmasız plastik serada yürütülen araştırmada materyal olarak yerkirazı (Physalis peruviana L.) fideleri kullanılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuş ve her tekerrürde 5 su uygulaması (% 0, % 25, % 50, % 75 ve % 100 kontrol) gerçekleştirilmiştir. Deneme süresince; yaprak zararlanma derecesi, yaprak sayısı (adet), yaprak ağırlığı (g), yaprak kalınlığı (mm), yaprak alanı (cm2 ), yaprak oransal su içeriği (%), yaprak su potansiyeli (MPa), yaprak hücrelerinde membran zararlanması (%), yaprak sıcaklığı (°C), tek meyve ağırlığı (g), bitki başına meyve sayısı (adet), bitki başına toplam meyve ağırlığı (g),toplam fenolik madde (mg/100 g), toplam klorofil (mg/l), ile yapraklardaki makro ve mikro besin elementleri miktarları ölçülmüştür. Denemeden elde edilen sonuçlar incelendiğinde; yerkirazı bitkisinin yaprak sayısı (% 100 uygulamasında 218,50 adet iken % 0 uygulamasında 75,25 adet), bitki başına toplam yaprak ağırlığı (% 100 uygulamasında 198,60 g iken % 0 uygulamasında 65,48 g), yaprak alanı (% 100 uygulamasında 7801,31 cm2 iken % 0 uygulamasında 1540,53 cm2 ), yaprak oransal su içeriği (% 100 uygulamasında % 79,22 iken % 0 uygulamasında % 40,79), kabuklu tek meyve ağırlığı (% 100 uygulamasında 2,13 g iken % 0 uygulamasında 0,73 g), bitki başına meyve sayısı (% 100 uygulamasında 78 adet iken % 0 uygulamasında 4,25 adet), bitki başına toplam kabuklu meyve ağırlığı (% 100 uygulamasında 127 g iken % 0 uygulamasında 3,03 g), toplam klorofil miktarı (% 100 uygulamasında 41,23 mg/l iken % 0 uygulamasında 26,60 mg/l), toplam fenolik madde miktarı (% 100 uygulamasında 285,77 mg/100g iken % 0 uygulamasında 148,50 mg/100g), makro-mikro besin elementi miktarlarında bitkilere uygulanan sulama suyu miktarının (% 100, % 75, % 50 ve % 0) azaltılmasına paralel olarak düşüşler meydana gelmiştir. Aynı uygulamalar (% 100, % 75, % 50, % 25 ve % 0) sonucu yapraklarda zararlanma derecesi (% 100 uygulamasında 0 iken % 0 uygulamasında 4,75), yaprak kalınlığı (% 100 uygulamasında 0,36 mm iken % 0 uygulamasında 0,82 mm), yaprak hücrelerinde membran zararlanma oranı (% 100 uygulamasında % 8,14 iken % 0 uygulamasında % 76,36) ile yaprak yüzey sıcaklıkları kriterlerinde artışlar meydana gelmiştir. Sulama kısıtı ile oluşturulan kuraklık stresi yerkirazında bitki büyüme ve gelişmesini olumsuz etkilemiştir. Stres sonrası bitkilerin sadece % 100 (kontrol) ve % 75 sulama oranında sulananların stresten etkilenmediği % 0, % 25 ve % 50 oranında sulanan bitkilerin ise stresi atlatamadığı büyüme ve gelişmesine devam edemediği tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractPysalis peruviana L. was used in this research. The experimental design was randomized block with 4 replications and 5 water application (control, 0%, 25%, 50% and 75%) the experiment was made in a cold greenhouse to avoid the risk of rain in open. During the experiment, the level of damage on the leaves, leaf number, leaf weight (g), leaf thickness (cm), leaf area (cm2 ), water percentage of leaf, leaf water potential (MPa), membrane damage on the leaves (%), leaf temperature (oC), weight of single fruit (g), fruit number of per plant, total fruit weight (g)/plant, total phenolic matters (mg/100g), total chlorophylls (mg/l) and macro and micro elements in the leaf were measured. According to the results, the control application gave less leaf number, leaf weight/plant, leaf area, percentage of leaf water, single fruit weight, fruit number/plant, fruit weight/plant, total chlorophylls, total phenolic matters, macro and micro element levels. As the water level decreased, leaf damage index, leaf thickness, membrane damage on the leaves (%) and leaf temperature increased and the levels were the highest in the 0% water deficit. The stress of water affected badly the growth and development of the Golden Berry. It was found that the plants were given 100% water (control) and 75% water level were not affected by water stress but 0%, 25% and 50% water level applied plants could not overcome the stress and could not sustain the growth and development.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectYerkirazıen_US
dc.subjectsu stresien_US
dc.subjectyaprak su potansiyelien_US
dc.subjectyaprak oransal su içeriğien_US
dc.subjectGround cherryen_US
dc.subjectleaf water potentialen_US
dc.subjectmineral nutrientsen_US
dc.subjectphenolic compoundsen_US
dc.titleYer kirazında farklı su uygulamarının meydana getirdiği fizyolojik, morfolojik ve kimyasal değişikliklerin belirlenmesien_US
dc.title.alternativeThe effects of different water application on physiological, morphological and chemical changes in ground cherry (Physalis peruviana L.)en_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster