Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorOraman, Yasemin
dc.contributor.authorKaplan, Nuray
dc.date.accessioned2022-04-06T06:50:08Z
dc.date.available2022-04-06T06:50:08Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=4J_FzTwlrMCH4qBROpXPH7TKderGJXaN7Cl8qy4ROq_SzQqjiD2c9VtDRhs9creU
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/4403
dc.description.abstractSon yıllarda, dünya genelinde şekerli içecek tüketimi ve onun insan sağlığı üzerine etkilerine ilişkin birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalarda, şekerli içecek tüketiminin insanlarda başta obezite olmak üzere kalp hastalıkları, Tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon gibi birçok önemli hastalığa neden olabileceği belirlenmiştir. Bu içecekler doğal kaynaklı olmayan tatlandırıcı, meyve konsantresi ve mısır şurubu gibi insan sağlığı için zararları bulunan eklenti şekerler içermektedir. Şekerli içecek tüketimi üzerine etkili stres, aile hayatı ve sosyal medya gibi faktörlere karşı en büyük risk grubunu ise çocuklar ve gençler oluşturmaktadır. Üniversite hayatı öğrencilere özgür bir yaşam sunmakla birlikte aileden ayrı kalma, yalnız ya da toplu yaşama alışma, sınav ve ders geçme kaygısı gibi birçok stres faktörünü de beraberinde getirmektedir. Bu durum, öğrencilerin gerek yaşam tarzlarında gerekse beslenme davranışlarında önemli değişikliklere neden olmaktadır. Böylelikle, bu çalışma sadece üniversite öğrencilerinin şekerli içecek tüketim eğilimleri ve üzerine etkili faktörleri belirlemeyi değil aynı zamanda bu konuyla ilgili olan farkındalıklarını da değerlendirmeyi hedeflemektedir. Bu çalışmada, Enstitülernde eğitim gören 385 üniversite öğrencisiyle bir anket çalışması yapılmıştır. Anketlerden elde edilen veriler öğrencilerin şekerli içecek tüketim eğilimlerindeki farklar, ki kare, t- testi yardımıyla analizi edilmiştir. Ayrıca öğrencilerin şekerli içecek tüketim eğilimlerini etkileyen faktörler Binary Lojistik Regresyon Analizinde bağımsız değişkenler olarak modellere dahil edilmiştir.en_US
dc.description.abstractIn recent years, many studies have been conducted on the consumption of sugary beverages and their effects on human health worldwide. In these studies, it was determined that the consumption of sugary beverages can cause many important diseases such as obesity, heart diseases, type 2 diabetes, and high blood pressure. Sugary beverages include additive sugars such as non natural sweeteners, fruit concentrates and corn syrup which are detrimental to human health. Children and young people constitute the biggest risk group against factors such as stress, family life, and social media on sugary beverages consumption. While university life offers students a free life, it also brings with it many stress factors such as being separated from the family, getting used to living alone or together, anxiety about passing exams and lessons. This situation causes significant changes in both the lifestyle and nutrition behaviors of students. Thus, this study aims not only to determine the trends and influential factors of sugary beverage consumption among university students but also to evaluate their awareness about this issue. In this study, a survey was conducted with 385 university students studying at Tekirdag Namık Kemal University. The data obtained from the questionnaires were analyzed by chi square and t-test with the help of the differences in students' tendency to drink sugary beverages drinks. In addition, the factors that affect students' tendency to consume sugary beverages have been included in the models as independent variables in Binary Logistic Regression Analysis.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTekirdağ Namık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleÜniversite öğrencilerinin şekerli içecek tüketim eğilimleri üzerine bir araştırma: Enstitüler örneğien_US
dc.title.alternativeA research on the consumption trends of sugary beverage for the university students: Tekirdağ Namık Kemal University case studyen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage68en_US
dc.institutionauthorKaplan, Nuray
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid619750en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster