Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorDemirok, Nazan Tokatlı
dc.contributor.authorNizam, Beydanur
dc.date.accessioned2022-04-06T06:49:48Z
dc.date.available2022-04-06T06:49:48Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=v7BkNnnepTnbhn8rNR77LfURX4kNwcHJyECkyYxzC7Oxs4CYP-ewX_iYJE8jAKju
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/4287
dc.description.abstractÖZET Nizam, B. Ortopedi ve Travmatoloji Servisinde Yatan Hastalarda Beslenme Durumunun Saptanarak, Makromineral Alımının Beslenmeye Bağlı Komplikasyonlara ve Hastanede Yatış Süresine Etkisinin İncelenmesi, Enstitüler Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ, 2021. Bu çalışma Ortopedik tanı almış olan hastaların; beslenme ve makromineral alım düzeylerinin hastanede kalış süresi ve oluşan komplikasyonlarla ilişkisinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma örneklemini Enstitüler Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Servisi'ne yatışı yapılan, ortopedik rahatsızlık tanısı almış 85 hasta oluşturmuştur. Çalışmaya dahil edilen hastalara; demografik bilgilerini, antropometrik ölçümlerini, beslenme durumları ve alışkanlıklarını belirlemek amacıyla yüz yüze görüşme yöntemi ile bir anket uygulanmıştır. Ayrıca katılımcıların Besin Tüketim Sıklık Anketi ile beslenme durumları; NRS 2002 değerlendirilmesi ile nütrisyon riski tespit edilmiştir. Hastalarda %17,7 femur kırığı, %12,9 tibia/fibula kırığı, %12,9 ayak/bilek kırığı, %14,1 kol kırığı, %23,5 artroskopik cerrahi, %10,6 diz protez ve %8,3 kalça protez teşhisi konmuştur. Hastaların %47,1'inde hastaneye yatıştan sonra komplikasyonlar görülmüş olup; potasyum tüketimi arttıkça iştah kaybı ve ishal görülmesinin azaldığı istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Protez hastalarında artroskopik cerrahi hastalarına göre hemoglobin (HGB) düşüklüğü istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla olduğu saptanmıştır (p=0,001). Hastaların %94,12'si NRS 2002 Skoru 3'ün altında, %5,88'i NRS 2002 skoru 3 ve üzerinde ve risk altında olup; beslenme durumu risk altında olan hastaların istatistiksel olarak anlamlı derecede daha fazla hastanede kaldığı tespit edilmiştir (p<0.05). Erkek hastalar kadın hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla enerji, protein, yağ ve karbonhidrat tüketmektedir (p<0,001). Erkek hastaların Ca, P, K, Fe tüketimi kadınlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazladır (p<0,001). Bu çalışmada Enstitüler Ortopedi ve Travmatoloji servisinde bulunan kadın hastaların günlük Ca ve Fe ihtiyacını genel anlamda karşılayamadığı görülmektedir. Elde edilen sonuçlara göre diyetisyen tarafından planlanan beslenme programı, hastanede yatışın kısalmasına ve malnütrisyonun önlenmesine katkı sağlayacaktır.en_US
dc.description.abstractABSTRACT Nizam, B. Investigation of Macronutrient Intake in Patients Hospitalized in Orthopedics and Traumatology on Their Complications and Hospitalization Time by Determination Their Nutritional Status, Tekirdag Namık Kemal University, Institute of Health Sciences, Department of Nutrition and Dietetics Postgraduate Thesis, Tekirdag, 2021. This study was carried out to examine the relationship between nutritional and macromineral intake levels with the duration of hospital stay and the complications in patients with the orthopedic diagnosis. The study sample consisted of 85 patients who were hospitalized in Tekirdağ Namık Kemal University Health Practice and Research Hospital Orthopedics and Traumatology Service who diagnosed with the orthopedic disease. In order to determine patients' demographic information, anthropometric measurements, nutritional status, and habits, a questionnaire was applied in face-to-face interviews. Nutritional status of the participants examined with the Food Consumption Frequency Questionnaire; Nutritional risk was also determined with the NRS 2002. Among the patient, there was 17,7% femoral fracture, 12,9% tibia/fibula fracture, 12,9% foot/ankle fracture, 14,1% arm fracture, 23,5% arthroscopic surgery, 10,6% knee prosthesis and 8,3% hip replacements have been diagnosed. Complications were seen in 47,1% of the patients after hospitalization; It was found that as the consumption of potassium increased, loss of appetite and diarrhea decreased statistically (p <0.05). Low serum HGB was observed in 82,4% of prosthetic joint patients and in 25% of arthroscopic surgery patients. The decrease in HGB has been found statistically significantly higher in prosthetic patients compared to arthroscopic surgery patients (p = 0,001). As a result of the NRS 2002 evaluation, 5,88% of the patients are at risk of malnutrition (p <0,05). It was determined that the patients whose nutritional status were at risk were statistically significantly more hospitalized (p <0.05). Men consume statistically significantly more energy, protein, fat, and carbohydrate than women (p <0,001). Ca, P, K, Fe consumption in male patients was statistically significantly higher than in women (p <0,001). In this study, it was observed that female patients in Tekirdağ Namık Kemal University Orthopedics and Traumatology service could not meet their daily calcium and iron needs in general. According to the results, the nutrition program planned by the dietician will contribute to the shortening of the hospital stay and the prevention of malnutrition.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTekirdağ Namık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiken_US
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectBeslenmeen_US
dc.subjectMalnütrisyonen_US
dc.subjectKomplikasyonen_US
dc.subjectOrtopedien_US
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectMalnutritionen_US
dc.subjectComplicationen_US
dc.subjectOrthopedicsen_US
dc.titleOrtopedi ve travmatoloji servisinde yatan hastalarda beslenme durumunun saptanarak, makromineral alımının beslenmeye bağlı komplikasyonlara ve hastanede yatış süresine etkisinin incelenmesien_US
dc.title.alternativeInvestigation of macronutrient intake in patients hospitalized in orthopedics and traumatology on their complications and hospitalization time by determination their nutritional statusen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage144en_US
dc.institutionauthorNizam, Beydanur
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid681766en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster