Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKaptan, Binnur
dc.contributor.authorTaşkın, Sencer
dc.date.accessioned2022-04-06T06:49:34Z
dc.date.available2022-04-06T06:49:34Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=4J_FzTwlrMCH4qBROpXPH5Ox0c2OHeAe8HLPjA6I3tdfnrWcNj0lfCI55ZPp5Trt
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/4179
dc.description.abstractBesin, organizma tarafından dış ortamdan alınan ve metabolizmasında kullanılan herhangi bir maddedir. Besinler hem enerji veren hem de hücrelerin büyümesi, onarımı, dış etkenlere karşı savunması ve çoğalması için gerekli olan bir kaynaktır. Tür ve miktar bakımından sağlanan en uygun beslenme tarzı gelişimimizi sağlamakta, sağlığımızı korumakta ve hastalıkları önlemektedir. Gebelik, anne beslenmesi ve yaşam tarzının anne ve çocuğun sağlığını büyük ölçüde etkilediği kritik bir dönemdir. Anne beslenmesinin bebeğin kalıtsal yapısını değiştirebileceğine dair kanıtlar daha önce yapılan birçok çalışmada görülmüştür. Yeterli beslenme, gebeliğin iyi sonuçlanması için önemlidir, çünkü diyet, annenin enerji taleplerini karşılamak, dokularını ve plasentasını arttırmak ve bebeğin gelişimi için gerekli besinleri sağlamak için vazgeçilmez bir kaynaktır. Yapılan bilimsel çalışmalar, gebe kadınların kendilerinin ve çocuklarının doğum öncesi ve sonrasında büyümesi, gelişmesi, hastalıklardan korunması, vücutlarının ihtiyaç duyduğu enerji, protein, vitamin ve minerallerin elde edilmesi için her biri farklı moleküler ağırlıkta; sağlık için önemli olan majör ve minör bileşenlerin çoğunun süt ve süt ürünlerinden sağlanabildiğini göstermektedir. Hedef kitlenin bu kapsamda bilinçli olması çok önemlidir. Açıklamalar doğrultusunda yapılan bu çalışmada gebe kadınların süt ve süt ürünleri ile ilgili bilgi düzeylerinin ve tüketim durumlarının belirlenmesi amacıyla İstanbul / Beylikdüzü ilçesinde gıda sektöründe aktif olarak çalışan ya da daha önce çalışmış gebe kadınlar ile ve İzmir / Balçova ilçesinde faaliyet gösteren Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ne kontrol amacıyla gelen gebe kadınlar arasından gelişigüzel örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 400 kişiye daha önceden hazırlanan anket soruları yöneltilmiştir. Katılımcıların verdikleri cevaplar SPSS 22.0 programına işlenerek evrensel geçerliliği olan çeşitli analizler yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda katılımcıların süt ve süt ürünleri hakkında bilgi düzeyleri ve tüketim durumlarının yüzeysel olarak iyi konumda olduğu, yaş durumunun, eğitim düzeyinin, hanede yaşayan kişi sayısının ve aylık gelir durumunun konuya ilişkin bilgi düzeyi ve tüketim durumunda etkiye sahip olduğu, gebelikten önce ve gebelik esnasında yaşanan sindirim rahatsızlıklarının daha çok tüketim durumuna etkisinin olduğu, eğitim düzeyinin diğer değişkenlere göre etkisinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractFood is any substance taken by the organism from the external environment and used in its metabolism. Nutrients are both a source of energy and essential for the growth, repair, defense and proliferation of cells. The most appropriate feeding style in terms of type and quantity ensures our development, protects our health and prevents diseases. Pregnancy is a critical period in which maternal nutrition and lifestyle greatly affect the health of the mother and child. Evidence that maternal nutrition can change the hereditary structure of the baby has been seen in many previous studies. Adequate nutrition is important for the good outcome of pregnancy because the diet is an indispensable resource for meeting the mother's energy demands, increasing the tissues and placenta, and providing the nutrients necessary for the development of the baby. Scientific studies have shown that pregnant women themselves and their children develop before and after birth, protect from diseases, provide energy, protein, vitamins and minerals that most of the major and minor components, each of which is important for health, can be obtained from milk and milk products. It is very important that the target audience is conscious in this context. In this study conducted in line with the explanations, questionnaires prepared beforehand were asked to 400 people selected randomly pregnant women who were active in the food sector or worked previously in the food sector in Istanbul / Beylikdüzü district or pregnant women coming the Dokuz Eylül University Hospital operating in İzmir / Balçova district. SPSS 22.0 program was used to analyze the responses of the participants. As a result of the analysis, it was found that the participants level of knowledge about milk and dairy products and their consumption status are superficially good in position, age level, education level, number of people living in the household and monthly income status have an effect on the knowledge level and consumption situation, digestive disorders experienced before and during pregnancy have more effect on consumption and the effect of education level was higher than other variables.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTekirdağ Namık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Mühendisliğien_US
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleGebe kadınların süt ve süt ürünleri ile ilgili bilgi düzeylerinin ve tüketim durumlarının belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of knowledge level and consumption status of pregnant women about milk and dairy productsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage205en_US
dc.institutionauthorTaşkın, Sencer
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid618648en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster