Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorDemirok, Nazan Tokatlı
dc.contributor.authorTorpil, Hilal
dc.date.accessioned2022-04-06T06:49:30Z
dc.date.available2022-04-06T06:49:30Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=v7BkNnnepTnbhn8rNR77LRDyW8wJUJzRb9_JiR3fFCTl8N-h-T3k85M3cLeifn4P
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/4144
dc.description.abstractTorpil, H. Enstitüler Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencilerinin Antropometrik Ölçümleri İle Akdeniz Diyeti ve Beslenme Alışkanlıkları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi, Enstitüler Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Tekirdağ, 2021. Bu araştırma Ocak 2020- Mayıs 2021 tarihleri arasında Enstitüler Beslenme ve Diyetetik bölümünde öğrenim gören çalışmaya katılım kriterlerini karşılayan gönüllü 174 öğrenci üzerinde yapılmıştır. 18-24 yaş arasında olan dördüncü sınıflarda öğrenim gören 54, üçüncü sınıflarda öğrenim gören 65 ve ikinci sınıflarda öğrenim gören 59 öğrenci ile yapılan çalışmada öğrencilerin Akdeniz Diyet Kalite İndeksi ve sağlıklı yaşam biçimleriyle ilgili akademik bilgilerini kendi yaşamlarına uygulayabilme yetenekleri ve sağlıklı beslenme takıntısının saptanarak Akdeniz Diyet Kalite İndeksi ile antropometrik ölçümler arasındaki olası ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilere yüz yüze görüşme yöntemiyle anket formu uygulanmıştır. Ayrıca anket formu uygulanan öğrencilerin antropometrik ölçümleri ve vücut kompozisyonu saptanmıştır. Bu değerlendirmeler sonucunda öğrencilerin Akdeniz diyet kalite indeksi ortalamasının; 5,3±2,95; ORTO-11 ölçeği puan ortalamalarının ise 24,75±6,48 olduğu bulunmuştur. Öğrencilerin ortalama vücut ağırlığı 59,7±11,1 kg ve beden kitle indeksi (BKİ) ortalamaları ise 21,72±3,1 olarak saptanmıştır. Bu araştırmada öğrenim görülen sınıf düzeyi arttıkça Akdeniz diyetine uyumun arttığı aynı zamanda öğrencilerin Akdeniz diyet kalite indeksi puanları arttıkça beden kitle indeksi (BKİ) değerlerinin ve ORTO-11 ölçeği puanlarının istatistiksel olarak anlamlı şekilde azaldığı tespit edilmiştir (p<0,05). Sonuç olarak Akdeniz diyetine uyumun bireylerin vücut ağırlığı, beden kütle indeksi ile vücut bileşimini olumlu olarak etkilediği ve Akdeniz diyetine uyumun artması ile ortorektik davranışların arttığı tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractTorpil, H. The Evaluation of Tekirdağ Namık Kemal University Department of Nutrition and Dietetics Students' Anthropometric Measurements and of the Relationship between Mediterranean Diet and Nutritional Habits, Tekirdağ Namık Kemal University Institute of Health Sciences, Department of Nutrition and Dietetics, Master of Science Thesis, Tekirdağ, 2021. This research was conducted on 174 volunteer students who study at Department of Nutrition and Dietetics at Tekirdağ Namık Kemal University and supply the criteria of participation between January 2020 and May 2021. In the study conducted with 54 the fourth grade students between aged 18-24, and 65 the third grade students, and 59 the second grade students, it aims to evaluate the possible relationship between Quality Index and anthropometric measurements by determining the students' abilities to apply their academic knowledge about the Mediterranean Diet Quality Index and healthy lifestyles in their own lives and their obsession with healthy nutrition. A questionnaire form was applied to the students participating in the study by face to face interview method. Furthermore, the scope of the questionnaire form, anthropometric measurements, and body invention were determined. As a result of these evaluations, the average of the Mediterranean diet quality index of the students; 5,3 ± 2,95; ORTO-11 scale mean scores were found to be 24,75 ± 6,48. The average body weight of the students was found to be 59,7 ± 11,1 kg, and their average body mass index (BMI) was determined as 21,72 ± 3,1. In our study, it was determined that as the level of education increased, the compliance with the Mediterranean diet increased. Moreover, as the Mediterranean diet quality index scores of the students increased, their body mass index (BMI) values, and ORTO-11 scale scores decreased statistically (p <0,05). In conclusion, it has been determined that thecompliance with the Mediterranean diet affects the body body, body mass index and body composition of the bodies positively, and orthorexic behaviors increase with the increase of compliance with the Mediterranean diet.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTekirdağ Namık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiken_US
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.subjectSağlıklı beslenmeen_US
dc.subjectAkdeniz diyetien_US
dc.subjectBKİen_US
dc.subjectVücut kompozisyonuen_US
dc.subjectOrtoreksiya Nervozaen_US
dc.subjectHealthy Eatingen_US
dc.subjectMediterranean Dieten_US
dc.subjectBMIen_US
dc.subjectBody Compositionen_US
dc.subjectOrthorexia Nervosaen_US
dc.titleEnstitüler Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencilerinin antropometrik ölçümleri ile akdeniz diyeti ve beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesien_US
dc.title.alternativeThe evaluation of Tekirdağ Namık Kemal University department of Nutrition and Dietetics students' anthropometric measurements and of the relationship between mediterranean diet and nutritional habitsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage115en_US
dc.institutionauthorTorpil, Hilal
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid681733en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster