Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorCoşkun, Fatma
dc.contributor.authorKahrıman, Halime Ebru
dc.date.accessioned2022-04-06T06:49:26Z
dc.date.available2022-04-06T06:49:26Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=v7BkNnnepTnbhn8rNR77Lbgk1N47dz1svz0_Ese459tVlWrMmJgRPBZLWfNmRKRG
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/4103
dc.description.abstractCovid-19 salgını günlük yaşam alışkanlıklarının değişimine sebep olmuştur. Bu çalışmada Covid-19 salgınında değişen beslenme alışkanlıkları araştırılmıştır. Çalışma, Trakya bölgesinde (Çanakkale, Edirne, İstanbul Avrupa, Kırklareli ve Tekirdağ) yaşayan 1023 kişinin online anket katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Anket tekniğinden yararlanılarak elde edilen sonuçlara göre; katılımcıların %64,3'ü kadın, yaş ortalaması 37,30 ± 11,96, boy kilo endeksi (BKI) ortalaması 25,46 ± 4,62'dir. Katılımcıların %65,4'ü İstanbul Avrupa yakasından katılmış olup, %31,3'ünün kan grubu A RH+, %29,6'sının gelir durumu 3000-4000 TL arasındadır. Katılımcıların %49,1'i üniversite mezunu olup, %46,7'si tütün ürünü ve %47'si alkol kullanmamaktadır. Katılımcıların %33,5'i günlük 5-7 bardak su içmekte, %47,8'i spor yapmamaktadır ve %61,97'sinin kronik rahatsızlığı yoktur. Ayrıca katılımcıların %17,8'i Covid-19 salgınına yakalanmış, %44,9'u Covid-19 testi yaptırmıştır. Katılımcıların %2'si (20 katılımcı) vejetaryen, %2,7'si (28 katılımcı) vegandır. Katılımcıların %51,5'i günde 3 öğün yemek yemekte, %24,4'ü ise öğün atlamamaktadır. %43,99'u öğün aralarında meyve tercih etmekte, %43,2'si haftada 1-2 gün et (Kırmızı, beyaz et, balık eti, sucuk, pastırma, salam, sosis) tüketirken, %72,1'i her gün süt ürünleri ve diğer hayvansal ürünleri, %66,5'i her gün tahıl ürünleri, %49,5'i her gün sebze ve meyve, %26,4'ü haftada 3-4 gün kuruyemiş, %71'i her gün yağ tüketmekte ve en çok sıvı yağ ve zeytinyağı tüketilmektedir. Katılımcıların %23,7'si hafta 1-2 gün atıştırmalık ve fast-food tüketmekte, %52,98'i lezzetli olduğu için fast-food'u tercih etmektedir. Katılımcıların %80,1'i her gün alkolsüz içecek tüketirken en çok tüketilen, siyah çaydır. Katılımcıların %21,3'ü dışarıdan hazır yemek tüketmemekte, %11,5'i kapalı paketli ürün (bisküvi, kraker, cips ve tüketime hazır paketli gıdalar) tüketmemektedir; %43,4'ü biraz sağlıklı beslendiğini iddia etmiştir. Katılımcıların %49,3'ü normal hızla yemek yemektedir. Covid-19 salgınında su (%43,1), sebze-meyve (taze-kuru) (%40,6), soğan-sarımsak (%38,1), yoğurt (%36,6), kuruyemiş (%31,4) daha fazla tüketilen gıdalar arasındadır. Covid-19 salgınında tüketimi azalan yiyeceklerin başında %29,7 ile ekmek gelmektedir. Covid-19'dan önceye göre katılımcılar; kek-pasta-kurabiyeyi %29,3, poğaça-böreği %18,1 oranında daha az tüketmiştir. Analiz sonuçlarına göre tütün kullanımı, spor yapma, öğün sayısı, vitamin desteği kullanma, su tüketimi ve vejetaryen olma durumları ile Covid-19 arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca tütün ürünü kullanımı, günlük su tüketim durumu ve yemek yeme hızı ile BKİ değerleri arasında anlamlı ilişki vardır (p<0,05), ayrıca günlük su tüketimi ile diyabet arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). Bu çalışmada Covid-19 salgını ile katılımcıların beslenme alışkanlıklarının değiştiği tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractThe Covid-19 pandemic has caused a changes in daily living habits. In this study, changing eating habits during the Covid-19 pandemic period were investigated. The study was carried out with the participation of an online questionnaire of 1023 people living in the Thrace region. The demographic results obtained by using the survey technique and the nutritional habits during the Covid-19 process are as follows, participants (64.3%) are female, average age 37.30 ± 11.96, height weight index (BMI) average 25.46 ± 4.62 65.4% of the participants were from Istanbul Europe, 31.3% had blood type A RH +, 29.6% had an income between 3000-4000 TL, 49.1% were university graduates, 46% 7 of them do not use tobacco products, 47% do not use alcohol, 33.5% drink 5-7 glasses of water daily, 47.8% do not do sports, 61.97% do not have a chronic illness. In addition, 17.8% of the participants caught the Covid-19 epidemic, and 44.9% had the Covid-19 test. 2% of the participants (20 participants) are vegetarian, 2.7% (28 participants) are vegan. 51.5% of the participants eat 3 meals a day, 24.4% do not skip meals, 43.99% prefer fruit between meals, 43.2% eat 1-2 days a week (Red, While consuming white meat, fish meat, soudjouk, bacon, salami, sausage, 72.1% of them are dairy products and other animal products every day, 66.5% are cereal products every day, 49.5% vegetables and fruits, 26.4% of them consumed dried nuts 3-4 days a week, 71% consumed oil every day and mostly oil and olive oil. 23.7% of the participants consume snacks and fast food 1-2 days a week, and 52.98% prefer fast food because it is delicious. While 80.1% of the participants consume non-alcoholic beverages every day, black tea is the most consumed. 21.3% of the participants do not consume ready meals from outside, 11.5% do not consume closed packaged products (biscuits, crackers, chips, ready-to-eat packaged foods); 43.4% of them claimed that they have a little health nutrition. 49.3% of the participants eat at normal speed. During the Covid-19 pandemic process, water (43.1%), vegetable-fruit (fresh-dried) (40.6%), onion-garlic (38.1%), yogurt (36.6%), nuts (31%) 4) are among the foods consumed more. During the Covid-19 pandemic period, bread comes first with 29.7% of the foods whose consumption has decreased. Participants before Covid-19; 29.3% less cake-pie-cookie and 18.1% less pastry-pastry. According to the analysis results, significant differences were found between tobacco use, exercising, number of meals, using vitamin supplements, drinking water and being vegetarian and Covid-19. There is a significant difference between tobacco product use, daily water consumption and to the speed of eating and BMI values (p <0.05), also a significant difference was found between daily water consumption and diabetes (p<0,05).With this study, important results were obtained regarding Covid-19 and dietary habits.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTekirdağ Namık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Mühendisliğien_US
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.subjectBeslenmeen_US
dc.subjectNutritionen_US
dc.subjectBeslenme alışkanlıklarıen_US
dc.subjectNutritional habitsen_US
dc.subjectCOVID 19en_US
dc.subjectCOVID 19en_US
dc.subjectKoronaen_US
dc.subjectCoronaen_US
dc.titleCOVID-19 salgınında Trakya bölgesindeki bireylerin beslenme alışkanlıkları üzerine bir araştırmaen_US
dc.title.alternativeInvestigation the nutrition habits of individuals in Thrace region in the COVID-19 pandemicen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage168en_US
dc.institutionauthorKahrıman, Halime Ebru
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid686239en_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster