Başlık için Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi listeleme
Toplam kayıt 517, listelenen: 472-491
-
Türkiye Arı Yetiştiriciliğinin Bal Üretimi Bakımından Durumu
(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2007)Bu çalışma Türkiye’deki arı yetiştiriciliğinin mevcut durumunun özellikle bal verimi açısından değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Arıcılığımızın mevcut durumunun ortaya konulması için Türkiye’nin otuz sekiz farklı ... -
Türkiye Gap Bölgesi Koyun Yetiştiriciliğinin Bazı Yapısal ve Teknik Özellikleri
(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2013)Bu araştırma GAP Bölgesi’nde koyun yetiştiriciliğinin bazı yapısal ve teknik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bölgeyi koyun varlığı ve üretim tekniği bakımından temsil eden Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman ... -
Türkiye Koşullarında Üretilen Biyodizelin Bazı Özelliklerinin Standartlara Uygunluğunun ve Yakıt Püskürtme Miktarı Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2010)Bu çalışmada, ülkemizde üretilen biyodizelin reolojik özelliklerinden biri olan viskozite değerleri ve bunun yanında motor performans eğrilerine doğrudan etkili olan özelliklerden biri olan özgül ağırlık değerleri ... -
Türkiye Siyah Alaca Sığır Populasyonlarında Süt Ve Döl Verimi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Çalışmada Türkiye’de yetiştirilen Siyah Alaca sığırların süt ve döl verim kayıtları değerlendirilmiştir. Bu amaçla Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’ne bağlı işletmelere ait 1992-2012 yıllarının ait ... -
Türkiye'de Bitkisel Ürünlerde Maliyet Hesabında ve Anket Uygulamalarında Teknik Elemanların Karşılaştıkları Sorunların Belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2014)Tarımsal ürün maliyetleri, desteklemelerin belirlenmesinden bilirkişi raporlarının hazırlanmasına kadar birçok alanda ve politika karar alıcılarından bilimsel çalışmalar/etki analizleri yapan araştırıcılara kadar çok geniş ... -
Türkiye'de Bursa İli Mısır (Zea mays L.) Tarlalarında Görülen Virüs Hastalıklarının Saptanması
(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2014)Türkiye’de mısır (Zea)mays L.) geleneksel olarak dane mısır olarak Doğu Karadeniz Bölgesi’nde üretilmekte iken son yıllarda farklı amaçlara yönelik olarak birçok ilde bu kültür bitkisinin üretimi artmıştır.. Nitekim Bursa ... -
Türkiye'de Çiftçi Örgütleri: Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2015)Örgütlenme olgusu ülkelerin kalkınmışlık düzeylerinin belirlenmesinde önemli kriterlerden biridir. Gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de tarım sektörünün temel sorunlarının başında, üretim aşamasından tüketim ... -
Türkiye'de Genetiği Değiştirilmiş Gıda ve Yem Konusunda Mevzuat Uygulamaları ve Denetimler
(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2013)Genetiği değiştirilmiş gıda ve yem ürünleri, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de gündemi meşgul etmeye devam etmektedir. Söz konusu ürünler tüketici üzerinde merak uyandıran bir konu olması, insanlarının dikkatini çeken ve ... -
Türkiye'de İncir Üretiminin Geleceği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)İncir sıcak ve nemli iklimlerde yetişen bir meyve olduğu için Akdeniz iklim kuşağındaki ülkelerde yaygın olarak yetiştirilmektedir. İncir içerdiği mineral ve vitaminler bakımından insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. ... -
Türkiye'de Kullanılabilir Hayvansal Gübre ve Tahıl Sap Atıklarının Biyogaz ve Enerji Potansiyelinin Belirlenerek Sayısal Haritalarının Oluşturulması
(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2015)Türkiye'nin gelecek yıllar için oluşturulmuş enerji üretim ve tüketim senaryolarına göre, önümüzdeki on yıla kadar hem üretim hem de tüketim miktarlarında hızlı bir artış beklenmektedir. Kullandığı enerjinin 3/4'lük bölümünü ... -
Türkiye’de Ayçiçeği Ekim Alanı, Üretim Miktarı Ve Verim Değerinde Olası Değişimler
(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2011)Ayçiçeği, üretim miktarı ve tüketimden aldığı pay bakımından Türkiye’nin önemli yağ bitkilerinden biridir. Zaman serisi ve quadratik tipi fonksiyon kullanılarak yapılan çalışmada, Türkiye’nin ayçiçeği ekim alanı, üretim ... -
Türkiye’de Buğdayda Uygulanan Tarım Politikaları ve Trakya Bölgesi Buğday Üreticilerinin Sorunları1
(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2007)Türkiye’de üretimi yapılan tahıl ürünleri içinde en büyük paya sahip olan buğday, Türkiye için önemli bir tarım ürünüdür. Bu araştırmanın amacı, Türkiye’de buğdayda uygulanan tarım politikalarını ve Trakya’da buğday ... -
Türkiye’de Ekonomik Krizler ve Tarımsal Kooperatiflerin Önemi
(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2011)Türkiye’de tarımın GSYİH’daki payı son yıllarda %9’lar düzeyine gerilemekle birlikte Milli gelir, istihdam ve ihracattaki önemini korumaktadır. Türkiye’de krizin tarıma etkileri, sektörün etki alanının geniş olması ... -
Türkiye’de Genetiği Değiştirilmiş Gıda ve Yem Konusunda Mevzuat Uygulamaları ve Denetimler
(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2013)Genetiği değiştirilmiş gıda ve yem ürünleri, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gündemi meşgul etmeye devam etmektedir. Söz konusu ürünler tüketici üzerinde merak uyandıran bir konu olması, insanlarının dikkatini çeken ve ... -
Türkiye’de İçme Suyu Havza Alanlarında Tarımsal Faaliyetlerden Kaynaklanabilecek Kirliliği Önleme ile İlgili Yasal Düzenlemeler
(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2009)Özellikle büyük şehirler için içme ve kullanma suyu kaynağı olarak kullanılan su havzaları aşırı yapılaşma, sanayi ve tarım gibi faaliyetler sonucu kirlenmektedir. Bu nedenle de, gerek yüzey gerekse de yeraltı suları ... -
Türkiye’de Kadın Akademisyen ve Araştırmacıların Karşılaştıkları Sorunlar ve Tarıma Bakış Açıları
(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2012)Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye’de tarım konusunda çalışmalar yapan kadın araştırmacı ve akademisyenlerin tarımsal gelişmeye katkıları, karşılaşılan sorunlar ve bunlara yönelik çözüm önerileri sunmaktır. Özellikle ... -
Türkiye’de Yoğun Ekim Alanına Sahip Bazı Arpa (Hordeum vulgare L.) Çeşitlerinin Destek Sulamalı ve Yağışa Dayalı Koşullarda Değerlendirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2017)Bu çalışma Türkiye’de tescilli 10 arpa (Hordeum vulgare L.) çeşidinin tane verimi ve bazı agronomik karakterlerinin, yağışa dayalı ve destek sulamalı koşullarda araştırılması amacıyla 2011-12 ve 2012-13 yetiştirme ... -
Türkiye’nin Tavuk Atıklarından Biyogaz Potansiyeli
(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2013)Kanatlı sektörü Türkiye’de hızlı bir şekilde gelişmektedir. 2009 yılı verilerine göre; Türkiye’de 234 082 206 adet kümes hayvanı bulunmaktadır. Kümes hayvanlarının %98’ini et ve yumurta tavuğu oluşturmaktadır. Bu hayvanların ... -
TÜRKİYE'DE TARIMSAL ÜRÜN İHRACATI YAPAN FİRMALARIN BİLİŞ DÜZEYİ AÇISINDAN İNCELENMESİ
(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2016)Son dönemlerde birçok farklı alanda yapılan araştırmalarda davranışsal ve bilişsel faktörlere giderek daha fazla atıf yapılmaktadır. Zihinsel süreçlerin kararların oluşması üzerindeki önemli etkisi, bu alana olan ilginin ... -
Two-Level Factor Analysis of Morphometric Characters of Honeybees Population Sampled (Apis mellifera L.) in Turkey
(Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, 2009)Classical factor analysis assumes that sampling is independent observations. In morphometric researches, however, the data belonged to honeybee usually have hierarchical structure in which individuals are grouped within ...