Güncel Gönderiler: Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Koleksiyonu
Toplam kayıt 1953, listelenen: 461-480
-
Badem sütünden ballı ve muzlu kefir üretimi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Sağlıklı bir yaşam sürebilmek, vücut direncini artırmak, intestinal düzensizlikler ve hastalıklarla mücadele edebilmek açısından probiyotik ürün tüketimi önemlidir. Probiyotik ürünler vücut hücrelerinin yenilenmesinde, ... -
Elektro lif çekim (electrospinning) yöntemiyle üretilen nanolif iplik özelliklerinin iyileştirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada, farklı kollektör-enjektör mesafelerinde PAN ve PVDF-HFP olmak üzere iki farklı polimer kullanılarak elektro lif çekim yöntemiyle nanolif iplikler 5 farklı kollektör-enjektör arası mesafede (10, 12, 14, 16, ... -
Hayvan hastalıklarının hızlı tespiti için PCR tabanlı moleküler tanı kiti geliştirilmesi: model çalışma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bacillus anthracis özellikle otçul hayvanları etkileyen ancak tüm memelilerde etkili olan şarbon hastalığı etmenidir. B. anthracis’in patojenik özelliği pXO1ve pXO2 olmak üzere iki plazmid üzerinde taşınan virülans genlerine ... -
Beyaz üzüm suyunun mikrobiyal yükünün azaltılmasında gamma (y) radyasyon ve ultraviyole
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Tez çalışması kapsamında, Türkiye açısından ekonomik değeri olan ve genellikle şarap üretiminde kullanılan Vitis vinifera L. cinsi beyaz üzümden elde edilen üzüm suyunun mikrobiyolojik yükünün azaltılmasında ısıl pastörizasyona ... -
Elektro lif çekim tekniği ile nanoliflerden iplik eğirme yönteminin geliştirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Elektro lif çekim yöntemi genel olarak nanolifli yüzey üretim için kullanılmakta olup, bu yöntemle ipliklerin eğrilmesi nanoliflerin iplik formunda kullanılabilmesine imkan sağlayacak yeni bir yaklaşımdır. Sunulan çalışmanın ... -
Türkiye’ de tarımda kendine yeterlilik ve gıda güvencesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Bu çalışmada, Türkiye’de gıda güvencesinin durumu, temel gıda ürünlerinde kendine yeterli olup olmadığı ve seçilmiş temel bitkisel ve hayvansal ürünlerde kendine yeterlilik düzeylerinin belirlenmesi ile gelecek dönem için ... -
Tekirdağ ili kanola (brassica napus oleifera sp.) ekim alanlarında görülen önemli yabancı ot türleri, yoğunlukları ve rastlanma sıklıklarının belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Tekirdağ ili kanola ekim alanlarındaki yabancı ot türlerini, yoğunluklarını ve rastlanma sıklıklarını belirlemek için yapılan bu çalışma, 2019 yılı Nisan-Mayıs aylarında yürütülmüştür. Bu amaçla 11 ilçede toplam 30 tarlada ... -
Yağmurlama sulama yöntemi ile sulanan serin ve sıcak iklim çimlerinin su tüketimleri ve sulama zamanlarının belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalıs?ma, Trakya kos?ullarında yag?murlama sulama yöntemiyle sulanan serin (%30 Lolium perenne, %25 Festuca rubra rubra, %35 Festuca arundinacea ve %10 Poa pratensis) ve sıcak iklim çim türlerinde (Cynodon spp.), su ... -
Tarım kooperatiflerinde yayım yaklaşımları: Edirne ili Lalapaşa ilçesi örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Tez çalışması ile Edirne İli Lalapaşa İlçesi uygulamaları üzerinden tarımsal amaçlı kooperatiflerin yayım yaklaşımları incelenmiş ve tarımsal üreticilerin bilgi ihtiyacı ve eğitim talepleri ile kooperatiflerin eğitim ... -
Amonyaklı soğutma tünellerinin evaporatör fanlarında meydana gelen ses gürültüsünün azaltılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada, dondurma üretim prosesinde kullanılan soğutma tünellerinin evaporatör fanlarında meydana gelen ses gürültüsü incelenmiştir. Çalışma Unilever Çorlu Algida fabrikasında yapılmış olup tüm ölçümler ve analizler ... -
İstanbul ili Anadolu yakasındaki soğuk hava depo işletmelerinin mevcut durumu ve yapısal özelliklerinin incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırma İstanbul İli Anadolu Yakasında yer alan soğuk hava depo işletmelerinin mevcut durumlarının tespit edilmesi ve yapısal özelliklerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu araştırma bölgede ilk yapılacak olması ... -
Sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyleri farklı olan ailelerde ekmek tüketim durumu: Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesi örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Ekmek, dünya sofralarının başlıca besin kaynağıdır. Ekmeğin insan beslenmesinde önemli yere sahip olmasında, karbonhidrat ve protein kaynağı olmasıyla birlikte besleyici, ucuz ve kolay temin edilebilirliği de önemli bir ... -
Sakarya ilinde fındık bahçelerinde külleme hastalığının mücadelesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Fındık (Corylus avellana L.) Sakarya ili Karasu ilçesinde yetiştirilen en önemli bitkisel üründür. Külleme hastalığı bazen bu fındık bahçelerinde önemli ürün kayıplarına yol açmaktadır. Bu çalışmada foşa (yomra) fındık ... -
Kastamonu ilinde kivi yetiştiren işletmelerin sosyo-ekonomik durumu
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırmada Kastamonu bölgesinde kivi yetiştiriciliği yapan işletmelerin sosyoekonomik yapısı ve üreticilerinin üretim ve pazarlama aşamasında karşılaştığı sorunlar saptanmaya çalışılmıştır. Kastamonu ilinin 19 ... -
Kent çeperinde gelişen yerleşim alanlarının kırsal peyzaja etkileri: İstanbul
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Metropolitenleşme sürecinde kentlerin dönüşümünün en belirgin özelliği artan yerleşim alanlarıdır. İstanbul metropoliten kentinde son yıllarda görülen kentleşmenin hızlanması, kentin yayılma ihtiyacını doğurmuştur. Kentsel ... -
Farklı coğrafik kökenli eski ve yeni tescil edilmiş ekmeklik buğday çeşitlerinin ( triticum aestivum l.) trakya bölgesinde tane verimi ve kalite özellikleri bakımından performanslarının belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Metropolitenleşme sürecinde kentlerin dönüşümünün en belirgin özelliği artan yerleşim alanlarıdır. İstanbul metropoliten kentinde son yıllarda görülen kentleşmenin hızlanması, kentin yayılma ihtiyacını doğurmuştur. Kentsel ... -
Bazı helianthus (helianthus spp.) türlerinin morfolojik ve fenolojik karakterizasyonu ile türler arası melez kombinasyonları oluşturulması ve tohum bağlama durumlarının tespit edilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışma 2014-2015 yıllarında Tekirdağ koşullarında MAY Tohumculuk Trakya Araştırma ve Geliştirme İstasyonunun arazi koşulları ile sera şartlarında, bazı yabani Helianthus türlerinin morfolojik, fenolojik ve teknolojik ... -
Dut, keçiboynuzu ve üzüm pekmezlerine glukoz şurubu katılarak yapılan Tağşişin fourier dönüşümlü kızılötesi (FTIR) spektroskopisi ile tespiti
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Meyve sularının yoğunlaştırılmasıyla elde edilen geleneksel bir ürün olan pekmez, diğer birçok gıda maddesi gibi taklit ve tağşişe maruz kalabilmektedir. Bu çalışmada, geleneksel üzüm, keçiboynuzu ve dut pekmezine hile ... -
Asma anacı çeliklerinde kök oluşum yoğunluğu yerlerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada, 2017 yılı Tekirdağ Bağcılık ve Araştırma Enstitüsü’nden temin edilen SO4, 5BB, Lot ve 8B asma anacı çelikleri kullanılmış olup deneme bu Enstitüde yürütülmüştür. Çalışmanın başlıca kapsamı, çeliklerde oluşan ... -
Nano ölçekli çubuklarda doğrusal olmayan dalga yayılımı
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada, yerel olmayan elastisite teorisi kullanılarak nano ölçekli çubuklarda doğrusal olmayan dalga yayılımı incelenmiştir. Formülasyonlarda Eringen’in yerel olmayan elastisite teorisine dayanan bünye denklemleri ...