Güncel Gönderiler: Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Koleksiyonu
Toplam kayıt 1953, listelenen: 101-120
-
Konvansiyonel ve organik tahin üretimi sırasında bazı fizikokimyasal özelliklerdeki değişimlerin incelenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Tahin, susamdan (Sesamum indicum L.) çeşitli işlemler ile elde edilen, besin değeri yüksek ve yaygın olarak da tüketilen geleneksel gıda maddesidir. Bu çalışmada, endüstriyel ölçekteki konvansiyonel ve organik tahin üretim ... -
Tuz çeşitlerinin mineral madde, ağır metal konsantrasyonları ve potasyum ferrosiyanür içeriği
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu araştırmada piyasada iyotlu ve iyotsuz tuz olarak satışa sunulan farklı firmalara ait toplamda 8 adet olmak üzere kaya tuzu, deniz tuzu, göl tuzu ve himalaya tuzu örnekleri ağır metal ve mineral madde (Na, Mg, K, Ca, ... -
Prejelatinize buğday unu ilavesinin, farklı kek çeşitlerinin fiziksel, tekstürel ve duyusal kalite parametrelerine etkisinin incelenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023)Bu çalışma kapsamında, özellikle su absorbsiyonu, hamur kıvamı gibi temel değişkenler üzerine etkisi olduğu bilinen prejelatinize buğday ununun kek tipi pişmiş unlu mamullerinin kalite parametrelerine olası etkilerinin ... -
Sakız mayası (özü) hammaddelerinin nane aroması bileşenleri salınımına etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Sakız yapısı itibariyle çözünebilen ve çözünemeyen kısım olan iki ana kısımdan oluşmaktadır. Çözünemeyen kısım dediğimiz bilinen adıyla sakız mayası (özü), ana fonksiyon olarak kontrollü salınım ile yararlı çözünebilen ... -
Farklı filtrasyon işlemleri ve ambalaj malzemelerinin farklı hasat dönemlerinde elde edilen natürel sızma zeytinyağının özelliklerinin korunmasına ve kalitesine etkilerinin belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Zeytinyağına tüketim aşamasına kadar yetiştiricilikten işlenmesine kadar önemli işlemler uygulanmakta olup zeytinyağının fizikokimyasal ve duyusal özellikleri etkilenmektedir. İlave olarak, depolama aşamasında ve tüketiciye ... -
Trakya yöresine ait Papazkarası üzümleri kullanılarak, spontan fermantasyon ile elde edilen şaraplardan Saccharomyces cerevisiae türü mayalarının izolasyonu, tanımlanması ve teknolojik özelliklerinin belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Günümüzde, özellikle büyük çaplı ticari şarap üretiminde, fermantasyon genellikle Saccharomyces cerevisiae türü maya kültürleri kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Standart şarap mayası starter kültürleri yurt dışından ... -
Brokoli ve ıspanak takviyesinin probiyotik yoğurtların fizikokimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özelliklerine etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu çalışmada, inek sütüne %10 oranında brokoli ve ıspanak sebzelerinin püreleri ilavesi ile probiyotik (Bifidobacterium animalis ssp. lactis ve Lactobacillus acidophilus) stirred tip yoğurtlar üretilmiş ve +4ºC'de 14 gün ... -
Chia tohumuna atmosferik plazma uygulamasının farklı metotlarla elde edilen müsilajın teknolojik özelliklerine olan etkisinin incelenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Yapılan çalışmada chia tohumlarına 30 saniye, 1 dakika ve 2 dakika olmak üzere 3 farklı sürede atmosferik jet plazma uygulanmasının ardından tohumlardan sıcak ve soğuk ekstraksiyon olarak adlandırılan 2 farklı metotla ... -
Obeziteye karşı etkili yeşil çay ve Lactobacillus gasseri içeren probiyotik yoğurt üretimi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu çalışmada 1/1 oranında Streptococcus thermophilus ve Lactobacillus gasseri kültürleri kullanılarak ve %2, %3 ve %4 oranlarda yeşil çay ilave edilerek obeziteye karşı etkili bir probiyotik yoğurt üretimi gerçekleştirmek ... -
Arı poleni ile zenginleştirilmiş dondurmanın bazı fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerinin belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu çalışmada arı poleni ilavesi ile dondurma üretimi gerçekleştirilmiş ve ürünün, fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri incenlenmiştir. Süt ürünleri içerisinde önemli bir yeri olan dondurmanın, teknolojik ve besinsel ... -
Güvem eriğinin (prunus spinosa) bazı fizikokimyasal ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Daha sonra doldurulacaktır. -
Modifiye edilmiş cüruf atıkların adsorbsiyon verimliliğinin tekstil atıksuları örneğinde değerlendirilmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu tez çalışmasında demir çelik endüstrisinde oluşan cüruf atıklarının, atıksu arıtma sistemlerinde adsorbent olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu kapsamda sentetik boyar madde içeren atıksu ve tekstil endüstrisinden ... -
Paslanmaz çelik levha üretiminde kullanılan asitleme işlemleri için alternatif bir proses tasarımı ve optimizasyonu
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Her yıl katlanarak büyüyen endüstriyel teknolojiler kullanılan kaynak tüketimini ve enerji ihtiyacını da beraberinde fazlasıyla arttırmıştır, bu durum; daha az kaynak kullanarak, daha düşük maliyetlerde daha fazla üretim ... -
Endüstrilerde karbon, su ve enerji ayak izlerinin belirlenmesi ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesi: tekstil endüstrisi için bir vaka çalışması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023)1980'lerden itibaren ekolojik sorunlar artmaya devam etmiştir. Özellikle sanayileşme, kentleşme, teknolojik ilerlemeler ve hızlı nüfus artışı dünyayı derinden sarsan sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Sanayileşmenin ... -
Endüstri 4.0 teknolojilerinin işletme performansına etkileri : Otomotiv sektöründe bir uygulama
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023)İlk olarak Almanya'da ortaya çıkan endüstri 4.0 ile üretim sistemleri akıllı, esnek ve hızlı karar verebilen daha kaliteli üretim sistemlerine dönüşmüştür. Birçok avantaj sağlayan endüstri 4.0 dünya çapında hızla yayılmıştır. ... -
İstanbul ili Sancaktepe ilçesi sera gazı envanterinin çıkartılması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023)İnsanlığın temel ihtiyaçlarından biri olan enerjiye talep; nüfus artışı, sanayi devrimi, kentleşme ve teknolojik gelişme ile birlikte artmaktadır. Bunun neticesinde dünya küresel ısınma ve iklim değişikliği problemleriyle ... -
Kozmolojik evren için mükemmel olmayan akışkan kaynaklar
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Genel Görelilikte, Einstein alan denklemleri, ikinci dereceden doğrusal olmayan diferansiyel denklemler içerir. Bu denklemlerin çözümleri, uzay zamanın geometrisi ve içerdiği maddenin özelliklerinin anlaşılması bakımından ... -
Aktif - RC tabanlı doğrusal olmayan elektronik devrelerin nümeriz analizi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Teknolojinin hızlı gelişimiyle beraber haberleşme sistemleri her geçen gün daha verimli ve daha az maliyetli hale gelmiştir. Böylelikle haberleşme ağlarına ve haberleşme sistemlerine var olan ilgi artırmıştır. Elektronik ... -
Tedarik zincir yönetiminde blok zincir teknolojisi ile tarım ürün/gıda uygulaması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Tarım ürünlerinin tedarik zinciri yönetiminde blok zincir teknolojisi ile tarladan-çatal/sofra arasındaki aşamalar boyunca fiyat fark indeksinin düşürülmesini sağlayacak örnek bölge/ürün kapsamında teknikler/yöntem ... -
Blok zinciri teknolojisinde düşük kodlu platformların kullanımı ve endüstri 4.0 üzerindeki etkileri
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Dijital dönüşüm özellikle covid–19 salgınının tedarik zincirini ve çalışma koşullarını etkilemesiyle büyük önem kazanmıştır. Sektörel ihtiyaçlara göre dijital teknolojilerin entegrasyonu ve buna bağlı olarak iş akışlarının, ...