Konu "Ekmeklik buğday" için Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 18, listelenen: 1-18
-
Bazı ekmeklik buğday (triticum aestivum l. ) genotiplerinin su baskınlarına toleranslarının belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Bu çalışma Sakarya’da, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü arazilerinde kasa denemeleri (Kasa Denemesi-1, Kasa Denemesi-2) ve Tarla Denemesi şeklinde bazı ekmeklik buğday ... -
Dokuz ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşidinin yarım diallel melez f2 generasyonlarında bazı verim ve kalite komponentleri için kombinasyon yeteneklerinin belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023)Bu çalışma, farklı orijinli dokuz buğday (Triticum aestivum L.) genotipinin resiproksuz yarım diallel melez F2 döllerinde bazı agronomik ve kalite özellikleri bakımından kombinasyon yetenekleri ve heterosis değerlerinin ... -
Edirne ekolojik koşullarında ekmeklik buğdayda (triticum aestivum l. ) farklı üst gübre uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırma, farklı üst gübre uygulamalarının Trakya Bölgesi’nde yaygın olarak yetiştirilen dört ekmeklik buğdayın çeşidinin (Selimiye, Esperia, Gelibolu ve Rumeli) Edirne ekolojik koşullarında tane verimi ve kalite ... -
Ekmeklik buğday (triticum aestivum l. ) genotiplerinin kahverengi pas hastalığına dayanıklılığının doğal koşullarda morfolojik belirlenmesi ve moleküler karakterizasyonu
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Araştırma, 2016-2017 yetiştirme dönemi tesadüf blokları deneme desenine göre yürütülmüş ve 20 tane melezin F2 materyali olarak kullanılmıştır. Bitkilerden 2 dönemde (Erken- Geç) hastalık okumaları Modifiye Cobb skalasına ... -
Ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) genotiplerinde kurağa dayanıklılığın karakterizasyonu ve kalite ile ilişkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Araştırmanın amacı bazı ekmeklik buğday genotiplerinin kurağa dayanıklılıkla ilgili verim, bazı morfolojik, fizyolojik karakterleri ile kuraklığın kalite özellikleri arasındaki ilişkilerin belirlenmesidir. Bu çalışmada ... -
Ekmeklik buğday (triticum aestivum l.) genotiplerinin line x tester melezlerinde verim ve verim unsurları için genetik analizler
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Bu araştırma, özellikle Trakya Bölgesi (Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli) için melezlerden geliştirilmiş 12 ileri ekmeklik buğday hattı (3 doubled haploid hat, 3 ileri hat, 3 mutant hat, 3 türler arası melez) ve 3 yaygın ... -
Ekmeklik buğday genotiplerinde kalite özellikleri ile gliadin protein band desenleri arasındak ilişkiler
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Çalışma 2010-2011 yetiştirme döneminde Namık kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme alanında yürütülmüştür. Çalışmada farklı dönemde ıslah edilmiş 36 ekmeklik buğday çeşit ve hattı materyal ... -
Ekmeklik buğdayda (triticum aestivum l. ) line tester melezlerinde kahverengi pasa dayanıklılığın morfolojik ve moleküler karakterizasyonu
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Araştırma, 2016-2017 yetiştirme döneminde Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Deneme Alanı’nda tesadüf blokları deneme desenine göre yürütülmüştür. 2016 yılında ekimi yapılan Pehlivan, Sana, Tina, ... -
Ekmeklik buğdayda (Triticum aestivum L.) kurağa dayanıklılıkla ilişkili morfolojik ve fizyolojik özelliklerin saptanması üzerine araştırmalar
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu ara?tırma, kuraklık stresine yanıtları farklı 8 ekmeklik buğday çe?idi (dayanıklı olarak; Kate A1, Karahan 99, Tosunbey, orta dayanıklı olarak; Golia, hassas olarak; Alpu 2001, Sultan 95, Konya 2002, Eser) ile tarla, ... -
Ekmeklik buğdayda ekim öncesi gamma ışınlaması ile elde edilmiş mutant populasyonlarının melezlerinde bazı tarımsal ve fizyolojik özellikler bakımından değişimin incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırma, farklı orijinli üç ekmeklik buğday çeşidi (NKÜ Lider, Bezostaja ve GK Bekes) ile bu çeşitlerin farklı dozda gamma ışını (0, 100, 200, 300 Gy) uygulanarak elde edilmiş genotiplerinin resiprok melezlerinde bazı ... -
EKMEKLİK BUĞDAY (TRİTİCUM AESTİVUM L.) M1 HATLARINDA ANTER KÜLTÜRÜ YÖNTEMİ İLE DOUBLED-HAPLOİD GENOTİPLERİN ELDE EDİLME OLANAKLARI
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Çalışmada iki farklı ekmeklik buğday ileri hattı materyal olarak kullanılmıştır. Kontrol dahil sekiz farklı gamma ışını dozu (0, 100, 150, 200, 250, 300, 350, 400 Gy) uygulanmış ekmeklik buğday mutant populasyonlarının ... -
EKMEKLİK BUĞDAY GENOTİPLERİNDE YÜKSEK VE DÜŞÜK MOLEKÜL AĞIRLIKLI GLUTENİN ALLELLERİNİN BELİRLENMESİ, VERİM VE KALİTEYLE İLİŞKİLERİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu araştırma, verim ve kalite değerlendirmeleri için 8x8 kısmen dengeli üçlü latis deneme deseninde 2012-2013 üretim sezonunda yürütülen denemeden elde edilen 64 ekmeklik buğday genotipine ait buğday numuneleri ve glutenin ... -
Eskişehir ekolojik koşullarında ekmeklik buğday ileri hatlarının tane verimi ve bisküvilik kalite özelliklerinin incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Araştırma, 2014-2015 yetiştirme döneminde Eskişehir İli Hamidiye ve KarabayırlokasyonlarındaEskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilmiş olan yumuşak tane yapısına sahip 20 ileri hat ve 4 ... -
Farklı ekolojik koşullarda yetiştirilen buğday çeşit ve hatlarında genotip X çevre interaksiyonu ve stabilite analizleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Çalışmada 13 ileri ekmeklik buğday hattı ve bu çeşitleri karşılaştırmak amacıyla 10 standart ekmeklik buğday çeşidi ile 2013 ve 2014 yıllarında ekolojik olarak farklı 4 lokasyonda (Tekirdağ, Kırklareli, Şanlıurfa, Konya) ... -
Farklı sıvı gübrelerin ekmeklik buğdayda (triticum aestivum l. ) verim ve kalite üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırma, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Uygulama ve Deneme Tarlaları’nda 2017-2018 buğday yetiştirme döneminde Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre 3 tekrarlamalı olarak ... -
Gama ışınlaması ile oluşturulan ekmeklik buğday (L.) M4 populasyonlarının bazı morfolojik ve agronomik özelliklerindeki değişimlerin belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023)Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümü'nde 2019-2020 yetiştirme döneminde tesadu¨f bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine go¨re 4 tekrarlamalı olarak yürütülen bu çalışmada, 5 ... -
Siyez buğdayının (Triticum monococcum L.) besinsel içeriği ve deneysel tip 2 diyabet oluşturulan ratlarda antidiyabetik ve antioksidan özellikleri
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu çalışma, Kastamonu ilinin farklı ilçelerinden temin edilen siyez buğdayının (Triticum monococcum L.) besinsel kalitesinin ve deneysel tip 2 diyabet oluşturulan ratlarda antidiyabetik ve antioksidan özelliklerinin ... -
Trakya bölgesine uygun verimli ve kaliteli ekmeklik buğday genotiplerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu araştırma, 2007-2008 ve 2008-2009 yetiştirme dönemlerinde, 20 ekmeklik buğday genotipi (ileri hat olarak; TR 5901, TR 5902, TR 5903, TR5904, TR 5905, TR 5906, TR 5907, TR 5908, TR 5909, TR 5910, TR 5911, TR 5912, TR ...