Başlık için Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 1953, listelenen: 81-100
-
AVG ve 1-MCP uygulamalarının fuji ve red delicious elma çeşidi meyvelerinin kalitesi ve muhafaza süresi üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada Tekirdağ koşullarında üretimi yapılan ‘‘Red Delicious’’ ve ‘‘Fuji’’ elma çeşitlerinde, AVG (aminoetoksi-vinilglisin) ve 1-MCP (1-metilsiklopropen) uygulamaları sonrasında soğukta muhafaza boyunca kalite ... -
Avrupa Birliği bölgesel politikası ve Türkiye'nin uyumu
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)AB'nin Bölgesel Politikası, Birliğin ekonomik ve sosyal alanda uyumlu bir biçimde gelişme ve bütünleşmesini sağlamak, bölgelerarası gelir dağılımı farklılıklarından doğan istihdam ve gelişme sorunlarıyla mücadele etmek ... -
Avrupa Birliği bölgesel ve kırsal kalkınma politikasının finansmanı çerçevesinde Trakya bölgesinin analizi: Edirne ili örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2007)Bu çalışmada, Avrupa Birliği ve Türkiye’deki bölgesel-kırsal kalkınmaya yönelik finansman ve politika yaklaşımlarının karşılıklı analizi yapılmıştır. Özellikle, Türkiye’nin tam üyelik sürecinde bulunan bir aday ülke ... -
Avrupa Birliği kırsal kalkınma politikaları, fonları ve Türkiye'nin yararlanma olanakları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Kırsal kalkınma günümüzde dünyanın farklı bölgelerinde çesitli amaçlarla sıkça kullanılan ve ülkeler arasında farklı tanımlamaları yapılan bir kavramdır. Küresellesme ile dünyada kırsal kalkınma politikaları değisim ... -
Avrupa Birliği ülkelerinde gıda denetim sistemleri ve ülkemizdeki sistemin karşılaştırılması üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2007)Gıda denetimi, gıdaların üretimi, işlenmesi ve dağıtımı konusundaki gelişmeler ve son yıllarda meydana gelen BSE gibi krizlerle giderek artan şekilde önem kazanan bir konu olmuştur. Türkiye'de uzun yıllar boyunca tüzük, ... -
Avrupa kırmızı örümceği Panonychus ulmi (Koch)'nin farklı elma çeşitleri üzerindeki biyolojisinin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu çalışmada laboratuvarda 25 ± 1°C sıcaklık, 65 ± 5 % orantılı nem ve 16:8 ışıklanma periyodunda, dört farklı elma çeşidi (Golden Delicious, Granny Smith, Starking Delicious ve Starkrimson Delicious) üzerinde beslenen ... -
Ayçiçeği ( helianthus annuus l. ) üretiminde kullanılan herbisitlerin verim ile kalite unsurlarına etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmanın amacı; ayçiçeğinde kullanılan farklı etken maddeye sahip herbisit uygulamalarının tane verimi, verim unsurları, tanelerdeki yağ içeriği ve yağ asitleri kompozisyonuna etkileri ile hasatta tanelerde herbisit ... -
Ayçiçeği küspesinin katalizörlü ve katalizörsüz koşullarda hızlı pirolizinin ürün verimleri ve özelliklerine etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu tez kapsamında ayçiçeği küspesinin hızlı pirolizinin katalizörsüz koşulda ve klinoptilolit katalizörü kullanılarak yapılmasının elde edilen ürün verimleri ve ürün özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. İlk olarak, ... -
Ayçiçeği mildiyösü (Plasmopara halstedii (Farlow) berl. et de toni) 'ne karşı dayanıklılık mekanizmasının incelenmesi üzerine çalışmalar
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Plasmopara halstedii [(Farlow) Berl. Et de Toni] tarafından oluşturulan mildiyö ayçiçeğinin en tahrip edici hastalıklarından biridir. Etmen kullanılan fungisitlere karşı dayanıklılık kazandığından, günümüzde hastalığın ... -
Ayçiçeği mildiyösü hastalığının (Plasmopara halstedii) antogonistik funguslarla kontrol olanakları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışmada, yemeklik soğanda siyah küf hastalığını önleyen AS3 (aflatoksin üretmeyen Aspergillus flavus Link), TRIC7 ve TRIC8 (Trichoderma harzianum Rifai) izolatları, ve ticari bir mikorhiza preparatı (MycoZoom-bitki ... -
Ayçiçeği silajlarında organik asit kullanımının fermantasyon gelişimi ve aerobik stabilite üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu araştırma, organik asit kullanımının ayçiçeği silajlarında fermantasyon gelişimi ve aerobik stabiliteleri üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada katkı maddesi olarak Farmavet firmasından temin ... -
Ayçiçeği tarımında alternatif bir çapalama ünitesinin kullaılma olanakları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Ülkemiz bitkisel üretiminin oldukça önemli bir parçası olan Ayçiçeğinin üretim aşamasındaki en önemli aşamalardan biri olan çapalama işlemi, günümüz koşullarında kimyasal kullanımının minimuma indirilmesi çabaları ile daha ... -
Ayçiçeği tarımında yabancı ot kontrolünde ileçlı çapalama uygulamaları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu araştırma, 2009-2010 yıllarında Tekirdağ iline bağlı Banarlı kasabasında tarla denemeleri şeklinde yürütülmüştür. Araştırmanın amacı; Sıra arası çapalama ve sıra üzeri bant ilaçlaması yapan bir makina ile yabancı ot ... -
Aydın ilindeki zeytin bahçelerinin pestisitlerin pasif birikimi açısından araştırılması ve bölgenin haritalanması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Dünyada yaklaşık 750 milyon zeytin ağacı yetiştirilmekte ve bunların yaklaşık %95’i Akdeniz Bölgesi’nde yer almaktadır. Dünyadaki zeytin ağaçlarının %9’u Türkiye’dedir ve Türkiye zeytin yetiştiriciliği bakımından dünyanın ... -
Azerbaycan Cumhuriyeti Bilesuvar ili tarım topraklarının verimlilik durumlarının
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023)Bu çalışmada Azerbaycan Cumhuriyeti Bilesuvar ili sınırları içerisinde bulunan köylerin tarım topraklarındaki bazı makro ve mikro besin elementleri ve toprağın bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri değerlendirilmiştir. Bu ... -
Azinfos metil'in moleküler modelleme yöntemiyle parçalanması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Azinfos metil (O,O-dimetil-S-[(4-okso-1,2,3-benzo-triazin-3(4H)-il)metil]fosforoditioat) geniş spektrumlu bir organofosfat insektisitidir. Kendi sınıfındaki diğer pestisitler gibi böcek öldürücü özelliğe sahip olmasının ... -
Baca gazının ekonomizere giriş ve çıkış tasarımının ısı geri kazanımına etkisinin incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Günümüzde enerjinin öneminin giderek artması sebebi ile ısı kayıplarının minimum düzeylerde olması istenilmektedir. Endüstride ve birçok alanda önemli bir parametre olan ısı değiştiricilerinin verimliliğini arttırmak bu ... -
Badem sütünden ballı ve muzlu kefir üretimi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Sağlıklı bir yaşam sürebilmek, vücut direncini artırmak, intestinal düzensizlikler ve hastalıklarla mücadele edebilmek açısından probiyotik ürün tüketimi önemlidir. Probiyotik ürünler vücut hücrelerinin yenilenmesinde, ... -
Bağcılıkta metil jasmonat (MeJA), jasmonik asit (JA) ve salisilik asitin (SA) aşıda kallus oluşumu üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Bu çalışma 2012 yılı bahar döneminde, Cabernet Franc/110R aşı kombinasyonu üzerine Jasmonik Asit (JA) (0, 50µM, 100µM, 150µM), Metil Jasmonat (MeJA) (0, 130ppm, 375ppm, 500ppm) ve Salisilik Asit’in (SA) (0, 250ppm, 500ppm, ... -
Bağda alev ile yabancı ot mücadelesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu çalışmada Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü arazisinde, bulunan ve çift kollu pergola terbiye şekline göre tesis edilmiş Italia sofralık üzüm çeşidi bağında, sıra üzerindeki yabancı otlar tespit edilerek, alternatif ...