Başlık için Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 1953, listelenen: 733-752
-
Güre(Edremit/Balıkesir) ile Küçükkuyu (Ayvacık/Çanakkale) arasında Ege denizi'ndeki ağır metal kirliliğinin yayılımı ve foraminiferler üzerindeki etkilerinin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Ege Denizi'ndeki başlıca doğal körfezlerden biri olan Edremit Körfezi gerek jeolojik (yeraltı kaynakları) gerekse hidrolojik (termal kaynaklar vb.) özeliklerinden dolayı son yıllarda araştırılmaya değer bir bölge olmuştur. ... -
Güvem (prunus spinosa) meyvesinden fonksiyonel sirke üretimi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Biyolojik çeşitlilik ve yöresel ürünlerin öneminin arttığı günümüzde, Türkiye sahip olduğu eşsiz biyo-çeşitlilik ve kökleri asırlar öncesine dayanan zengin mutfak kültürü ile önemli bir potansiyele sahiptir. Ancak sahip ... -
Güvem eriğinin (prunus spinosa) bazı fizikokimyasal ve antioksidan özelliklerinin belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Daha sonra doldurulacaktır. -
Gıda ambalajlarında migrasyon
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Birçok çeşidi ve buna bağlı olarak farklı fonksiyonları bulunan gıda ambalajlarının asıl fonksiyonu, üretimden sonra gıda maddelerinin güvenli bir şekilde tüketiciye sunulmasını sağlamaktır. Ancak ambalaj içerisinde ... -
Gıda boyaları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Gıda boyaları, gıdaların cazibesinin artışında önemli bir rol oynamakta ve gıda katkı maddeleri içerisinde önemli bir grubu oluşturmaktadır. Gıda endüstrisinde geniş bir kullanım alanı olan gıda boyalarının yaklaşık 7000 ... -
Gıda etiketleme sistemleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Ürünle ilgili değerli bilgileri taşıyan etiketler, tüketiciler açısından da son derece önemlidir. Bireylerin etiket bilgisine göre ürünleri tüketmeye yönelik davranışlarının değişmesi, daha detaylı bilgilerin ambalaj ... -
Gıda takviyelerinin kullanımının belirlenmesi üzerine bir araştırma: Trakya örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırmada, Trakya Bölgesindeki toplam 1010 kişilik denek grubunun, gıda takviyeleri kullanım alışkanlıkları ve tercihlerini etkileyen faktörler hakkında fikirlerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Araştırmaya katılan ... -
Gıda üretimi yapan işletmelerin denetiminde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bursa piyasasında faaliyet gösteren 62 adet gıda üretim işletmesi mevzuat çerçevesinde 15 kriter altında incelenmiş, işletmelerde aksayan hususlar belirlenmiş ve çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır. Araştırmada ... -
Gıda ürünlerinde kullanılan tutundurma yöntemleri ve reklamın etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Son yıllarda birçok ürün çeşidine yönelik uygulanan satış tutundurma yöntemlerine olan ilgi giderek artmaktadır. Firmalar, diğer tutundurma türleriyle birlikte bu yöntemleri de kullanmakta ve tüketicileri etkilemeye ... -
Gıdalara katılan bazı suda çözünen sentetik boyaların belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2007)Bu arastırmanın amacı, alkolsüz aromalı içeceklere, yenilebilir buzlara ve sekerlemelere renk vermek için katılan bazı suda çözünen sentetik boyaların varlıgı ve miktarının HPLC (High Pressure Liquid Chrpmatography) ile ... -
Gıdalarda 3- ve 2- monokloropropandiol (MCPD) ve esterleri ile glisidil yağ asidi esterlerinin (GE) oluşum mekanizması, analiz ve eliminasyon metodları
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Son zamanlarda gıdalarda keşfedilen işlem kirleticilerinin çoğu, geleneksel yiyecek ve bileşenlerin hazırlanması sırasındaki ısıtma aşamasında oluşmaktadır. Gıdanın ısıya maruz kalması, mikrobiyal tehlikeleri azaltmak veya ... -
H2O2 tayini için nanopartiküllere dayanan amperometrik sensör ve biyosensör geliştirilmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Bu tez çalışması kapsamında hidrojen peroksit (H2O2) tayini için çok duvarlı karbon nanotüp (MWCNT), çinko oksit nanopartikül (ZnONP) ve Prusya mavisi (PB) veya horseradish peroksidaz (HRP) enzimi ile modifiye edilmiş camsı ... -
Hafif beton üretiminde organik atıkların (ayçiçeği sapı) kullanılabilme olanakları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Tarımsal yapılardan beklenen en önemli özellikler depolanacak ürünler veya içerisinde yaşayacak canlılar için en uygun çevre koşullarının yaratılması ve uzun süre güvenle kullanılabilmeleridir. Tarımsal yapıların inşasında ... -
Halkalı enaminlerin asetilenik yapılarla [2+2] siklokatılma ürünleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)Enaminlerin [2+2] siklokatılmaları, heterosiklik oluşum prosesindeki çeşitliliğinden dolayı önem taşımaktadır.Enaminler, sekonder amin ve ketonlarla hazırlanır.Enaminlerin siklokatılma tepkimelerinde siklobüten halkaları ... -
Hareket halindeki bir bant kantarı üzerinde yumru bitkilerine ait ağırlık ölçme sisteminin geliştirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu araştırmada, yumru bitkilerinin hareketli bir bant kantarı üzerinde ilerlerken ağırlıklarını anlık ve toplam olarak ölçen bir sistemin tasarımı ve üretimi yapılmıştır. Bant kantarının şasisi köşebent profilden imal ... -
Hareketli görüntülerdeki insanların yüz tanıma metoduyla sınıflandırılması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Günümüzde insan odaklı işler yavaş yavaş teknolojinin gelişmesiyle birlikte yerini otomatik sistemlere bırakmaya başlamıştır. Bundan dolayı bilgisayarlara ve makinelere verilen görevlerin yerine getirilebilmesi için ... -
Hasat öncesi ve hasat sonrası laktik asit bakteri ilavesinin mısır silaj fermantasyonu üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu araştırma, hasat öncesi ve hasat sonrası laktik asit bakteri (LAB) inokulantlarının ilavesinin mısır silajlarında fermantasyon gelişimi ve aerobik stabiliteleri üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla planlanmıştır. ... -
Hasat sonrası potasyum permanganat, UV-C, salisilik asit ve sıcaklık uygulamalarının kivi kalitesi ve muhafaza süresi üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Bu çalısmada, Hayward kivi çesidine ait meyvelere hasat sonrası potasyum permanganat (KMnO4), UV-C, salisilik asit (SA) ve sıcaklık uygulamaları yapılarak, meyve kalitesi ve muhafaza süresi üzerine etkileri arastırılmıstır. ... -
Hasat sonrası putresin, salisilik, oksalik asit ve kalsiyum klörür uygulamalarının bazı erik çeiştlerinin muhafaza süresi ve meyve kalitesi üzerine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada, Black Diamond ve Autumn Giant erik çeşitlerinin depolama süresi üzerine hasat sonrası Salisilik asit, Oksalik asit, Putresin, Kalsiyum uygulamalarının etkisi araştırılmıştır. Uygulamalardan sonra erikler ... -
Hasat sonrası UV-C ve yenilebilir yüzey kaplama uygulamalarının kiraz meyve kalitesi ile muhafaza süresi üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışmada, 0900 Ziraat kiraz çeşidine ait meyvelere hasat sonrası MAP, UV-C ve yenilebilir yüzey kaplama materyali uygulamaları yapılarak, kiraz meyve kalitesi ve muhafaza süresi üzerine etkileri araştırılmıştır. Yapılan ...