Tür "masterThesis" Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Koleksiyonu için listeleme
Toplam kayıt 1720, listelenen: 61-80
-
Asma yapraklarında stoma yoğunluğunun saptanmasında saydamlaştırma ve kalıp alma yöntemlerinin karşılaştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Bu araştırmada Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonu arazisinde bulunan kültür asması çeşitlerinden Semillon, Narince, Gamay, Michele Paleri ve Çavuş ile 3309 Coudere, SO4, 5BB, 41B, 1103P anaç çeşitlerinin güneş gören ... -
Asmada aşı kaynaşma özellikleri üzerine bazı sitokinin uygulamalarının etkisinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu araştırma, 2009 yılı bahar döneminde yürütülmüştür. Araştırmada bitkisel materyal olarak SO4 anacı çelikleri ve Cabernet Sauvignon üzüm çeşidi tek gözlü kalemleri kullanılmıştır. Aşıdan önce sürdürülmüş olan çelikler ... -
Asmalarda kısa boğum hastalığı [grapevıne fanleaf virü (GFLV)] ile vektör nematod xiphinema spp. ilişkilerinin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Dünya’da üzüm (Vitis vinifera L.) bağlarında görülen en önemli virüs hastalığı Xiphinema nematod türleri tarafından taşınan Grapevine Fanleaf Virus (GFLV)’nün neden olduğu kısa boğum hastalığıdır. 2013 ve 2014 yıllarında ... -
Aspartamın yapay reseptörlere dayalı moleküler baskılı polimerleri ve moleküler modellenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Moleküler baskılı polimerlerin (MIP), biyoanalizde ve kromatografide, antikorların ve enzimlerin yerini alacağı düşünülmektedir. Her ne kadar afiniteleri ve katalitik aktiviteleri biyolojik moleküller kadar yüksek olmasa ... -
Aşılı asma fidanlarına farklı yöntemlerle uygulanan mikroorganizmaların fidan tutma ve gelişmeleri üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Bu araştırma 2015 yılında Edirne ili Uzunköprü ilçesi 41°15'59.22"K enlem ve 26°40'43.17"D boylamı arasında yer alan Teksöz Tarım’a ait arazide, içerisinde; torf + perlit + yavaş salınımlı gübre karışımı bulunan 10L’ lik ... -
Atık ekmeklerin hidroliz optimizasyonu ve hidrolizatların reolojik karakterizasyonunun belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Ekmek tüketilmediğinde, hem miktar hem de ekonomik değer açısından gıda atıklarının ana kaynaklarından birini oluşturmaktadır. Bu araştırmada atık ekmeklerin, fermentasyon proseslerinde değerli ürünlerin öncül maddeleri ... -
Atık taban küllerinin stabilizasyon/solidifikasyon yöntemiyle harçlarda kullanılabilirliği
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Kömürün yanması sonucu uçucu kül, cüruf, taban külleri gibi çeşitli atıklar oluşmaktadır. Atık taban külleri (ATK), yakma kazanlarının diplerinde oluşan iri boyutlu katı kalıntıyı temsil etmektedir. Bu oluşan taban küllerinin ... -
Atık yağ geri kazanım tesisinde eko-haritalandırma ve atık yönetimi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Söz konusu çalışmanın amacı, Eko-Haritalandırma Metodunun örnek bir atık yağ geri kazanım tesisi üzerinde uygulanarak değerlendirilmesidir. Eko-Haritalandırma metodu görsel, basit ve işlevsel bir eko-yönetim aracı olup, ... -
Atık yağlardan biyodizel üretimi ve karakterizasyonu /
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Dizel yakıtları birçok alanda kullanılmakta ve ülke ekonomisinde önemli bir yer teskil etmektedir. Petrolün her geçen gün azalması, petrol krizleri ve çevre bilincinin artması ile yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ... -
Atıkların gazifikasyonunu yapan bir tesiste; endütriyel arıtma çamurlarının enerji verimliliğinin değerlendirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Dünyada hızla artan nüfus, gelişmekte olan teknoloji ve endüstriyel faaliyetlere paralel olarak ciddi bir atık üretimi söz konusudur. Atık yönetimi; azalmakta olan enerji, hammadde gibi tabii kaynakların maksimum verimi ... -
Atıktan geri dönüşüm yolu ile elde edilen Fe3o4@ac manyetik nanoparçacıkların ?-siklodekstrin ile inklüzyon komplekslerinin hazırlanması, karakterizasyonu, kumaşa aplike edilmesi ve güç tutuşurluk, uv geçirgenlik ve elektromanyetik kalkanlama özelliklerinin incelenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu tez kapsamında, çam ve kanola bitkisel atıkları piroliz yöntemi ile karbonize edilmiş ve bu atıklar aktifleştirilerek aktif karbon haline getirilmiştir. Aktif karbon ile Ferrit (Fe3O4) reflux metodu ile birleştirilerek ... -
Atıktan geri kazanım yolu ile elde edilen metal naftenatların tekstil terbiyesinde kullanımı
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Bu yüksek lisans tez çalışması üç aşamadan oluşmaktadır.Çalışmanın birinci bölümünde naftenik asitler farklı metaller ile reaksiyonasokulmuştur. Farklı metal naftenatlar (metal siklo hekzan monokarboksilatlar ve metal siklo ... -
Avcılar (İstanbul) sahil şeridindeki bitkisel materyalin tasarım ilkeleri açısından incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Tarihsel gelişim süreci boyunca yeşil alan kavramı, toplulukların kültürlerinin ve yaşam kalitelerinin bir simgesi olmuştur. Gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerin özellikle üzerinde durduğu bu kavram sayesinde, modern ... -
AVG ve 1-MCP uygulamalarının fuji ve red delicious elma çeşidi meyvelerinin kalitesi ve muhafaza süresi üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada Tekirdağ koşullarında üretimi yapılan ‘‘Red Delicious’’ ve ‘‘Fuji’’ elma çeşitlerinde, AVG (aminoetoksi-vinilglisin) ve 1-MCP (1-metilsiklopropen) uygulamaları sonrasında soğukta muhafaza boyunca kalite ... -
Avrupa Birliği kırsal kalkınma politikaları, fonları ve Türkiye'nin yararlanma olanakları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Kırsal kalkınma günümüzde dünyanın farklı bölgelerinde çesitli amaçlarla sıkça kullanılan ve ülkeler arasında farklı tanımlamaları yapılan bir kavramdır. Küresellesme ile dünyada kırsal kalkınma politikaları değisim ... -
Avrupa Birliği ülkelerinde gıda denetim sistemleri ve ülkemizdeki sistemin karşılaştırılması üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2007)Gıda denetimi, gıdaların üretimi, işlenmesi ve dağıtımı konusundaki gelişmeler ve son yıllarda meydana gelen BSE gibi krizlerle giderek artan şekilde önem kazanan bir konu olmuştur. Türkiye'de uzun yıllar boyunca tüzük, ... -
Avrupa kırmızı örümceği Panonychus ulmi (Koch)'nin farklı elma çeşitleri üzerindeki biyolojisinin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu çalışmada laboratuvarda 25 ± 1°C sıcaklık, 65 ± 5 % orantılı nem ve 16:8 ışıklanma periyodunda, dört farklı elma çeşidi (Golden Delicious, Granny Smith, Starking Delicious ve Starkrimson Delicious) üzerinde beslenen ... -
Ayçiçeği ( helianthus annuus l. ) üretiminde kullanılan herbisitlerin verim ile kalite unsurlarına etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmanın amacı; ayçiçeğinde kullanılan farklı etken maddeye sahip herbisit uygulamalarının tane verimi, verim unsurları, tanelerdeki yağ içeriği ve yağ asitleri kompozisyonuna etkileri ile hasatta tanelerde herbisit ... -
Ayçiçeği küspesinin katalizörlü ve katalizörsüz koşullarda hızlı pirolizinin ürün verimleri ve özelliklerine etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu tez kapsamında ayçiçeği küspesinin hızlı pirolizinin katalizörsüz koşulda ve klinoptilolit katalizörü kullanılarak yapılmasının elde edilen ürün verimleri ve ürün özellikleri üzerine etkileri araştırılmıştır. İlk olarak, ... -
Ayçiçeği mildiyösü hastalığının (Plasmopara halstedii) antogonistik funguslarla kontrol olanakları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışmada, yemeklik soğanda siyah küf hastalığını önleyen AS3 (aflatoksin üretmeyen Aspergillus flavus Link), TRIC7 ve TRIC8 (Trichoderma harzianum Rifai) izolatları, ve ticari bir mikorhiza preparatı (MycoZoom-bitki ...