Tür "doctoralThesis" Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Koleksiyonu için listeleme
Toplam kayıt 233, listelenen: 61-80
-
Ekmeklik buğdayda (Triticum aestivum L.) kurağa dayanıklılıkla ilişkili morfolojik ve fizyolojik özelliklerin saptanması üzerine araştırmalar
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu ara?tırma, kuraklık stresine yanıtları farklı 8 ekmeklik buğday çe?idi (dayanıklı olarak; Kate A1, Karahan 99, Tosunbey, orta dayanıklı olarak; Golia, hassas olarak; Alpu 2001, Sultan 95, Konya 2002, Eser) ile tarla, ... -
EKMEKLİK BUĞDAY (TRİTİCUM AESTİVUM L.) M1 HATLARINDA ANTER KÜLTÜRÜ YÖNTEMİ İLE DOUBLED-HAPLOİD GENOTİPLERİN ELDE EDİLME OLANAKLARI
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Çalışmada iki farklı ekmeklik buğday ileri hattı materyal olarak kullanılmıştır. Kontrol dahil sekiz farklı gamma ışını dozu (0, 100, 150, 200, 250, 300, 350, 400 Gy) uygulanmış ekmeklik buğday mutant populasyonlarının ... -
EKMEKLİK BUĞDAY GENOTİPLERİNDE YÜKSEK VE DÜŞÜK MOLEKÜL AĞIRLIKLI GLUTENİN ALLELLERİNİN BELİRLENMESİ, VERİM VE KALİTEYLE İLİŞKİLERİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu araştırma, verim ve kalite değerlendirmeleri için 8x8 kısmen dengeli üçlü latis deneme deseninde 2012-2013 üretim sezonunda yürütülen denemeden elde edilen 64 ekmeklik buğday genotipine ait buğday numuneleri ve glutenin ... -
Elektro lif çekim tekniği ile nanoliflerden iplik eğirme yönteminin geliştirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Elektro lif çekim yöntemi genel olarak nanolifli yüzey üretim için kullanılmakta olup, bu yöntemle ipliklerin eğrilmesi nanoliflerin iplik formunda kullanılabilmesine imkan sağlayacak yeni bir yaklaşımdır. Sunulan çalışmanın ... -
Elma posası tozunun antioksidan aktivitesi ile fenolik bileşenlerinin belirlenerek ekmek yapımında kullanım olanaklarının araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Meyve işleme sanayi yan ürünleri önemli bir atık problemi olmaktadır. Atıkların içerdiği bileşenlerin besin değerlerinin yüksek olması ve geri kazanımlarının mümkün olabilmesi, atıkların gıda katkısı ve tamamlayıcısı ... -
Elma ve kivi çeşitlerinin hasada yönelik özelliklerinin saptanması ve robotla hasat olanakları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu araştırmada, meyve hasatında robotik sistemlerin kullanılması ve sistemin kurulması aşamasında ortaya çıkabilecek sorunların bulunması, çözüm yollarının belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırmada, aşağıdaki sonuçler elde ... -
Endüstri atığı olan üzüm kabuğu ve çekirdeğinin bazı şekerleme ürünlerinde dolgu maddesi ve biyoaktif bileşen olarak kullanımı
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Günümüzde gıda işlemeden sonra elde kalan düşük maliyetli ve çeşitli besin öğelerince zengin olan bitkisel yan ürünlerin ve atıkların, tüketicilerin sağlıklı gıda talebi ve azalan kaynakların maliyetlerinin artması nedenleri ... -
Ergene havzasındaki yüzeysel sularda perflorooktan sülfonat (PFOS) ve perflorooktanoik asit (PFOA) bileşiklerinin konsantrasyon tayini ve arıtılabilirliklerinin değerlendirilmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Gerek evsel/kentsel gerekse endüstriyel atık suların, arıtıldıktan sonra alıcı su ortamlarına herhangi bir olumsuz etki olmadan deşarj edilebilmeleri için, su kaynaklarında miktarları giderek artan kalıcı organik kirleticilerin ... -
Etlik piliçlerde arı sütünün yumurta içi yemleme ile verilmesinin sindirim kanalı histolojisi ve mikrobiyolojisine olan etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Bu çalışma döllenmiş Ross 308 etlik piliç yumurtalarına arı sütü enjeksiyonunun performans, ileum histomorfolojisi, ileum mikrobiyotası, eritrosit mikrobiyolojisi, organ ağırlıklarına olan etkilerinin belirlenmesi amacıyla ... -
Etlik piliçlerde yemlere aromatik yağlar ve vitamin e ilavesinin bağırsak mikrobiyolojisi ve oksidatif stabilite üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Aromatik yağlar veya bitki ekstraktları son yıllarda rapor edilen antioksidan ve antibakteriyel etkileriyle 2006 yılı başına kadar büyütme faktörü olarak kullanılan antibiyotiklerin yerine geçme potansiyeli olan yem ... -
Farklı altlık koşullarında etlik piliçlerde propolisin yumurta içi yemleme ile verilmesinin sindirim kanalı histolojisi ve mikrobiyolojisine olan etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Kullanılması durumunda performans, ileum histomorfolojisi, ileum mikrobiyotası, eritrosit mikrobiyolojisi ve bazı organ ağırlıklarına olan etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışma 2 X 2 faktöriyel deneme ... -
Farklı ekolojik koşullarda yetiştirilen buğday çeşit ve hatlarında genotip X çevre interaksiyonu ve stabilite analizleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Çalışmada 13 ileri ekmeklik buğday hattı ve bu çeşitleri karşılaştırmak amacıyla 10 standart ekmeklik buğday çeşidi ile 2013 ve 2014 yıllarında ekolojik olarak farklı 4 lokasyonda (Tekirdağ, Kırklareli, Şanlıurfa, Konya) ... -
Farklı filtrasyon işlemleri ve ambalaj malzemelerinin farklı hasat dönemlerinde elde edilen natürel sızma zeytinyağının özelliklerinin korunmasına ve kalitesine etkilerinin belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Zeytinyağına tüketim aşamasına kadar yetiştiricilikten işlenmesine kadar önemli işlemler uygulanmakta olup zeytinyağının fizikokimyasal ve duyusal özellikleri etkilenmektedir. İlave olarak, depolama aşamasında ve tüketiciye ... -
Farklı kavurma koşullarının kuruyemişlerin fiziksel, kimyasal özelliklerine ve mineral biyoerişebilirliğine etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada farklı kavurma koşullarında üretilen badem, fındık, kaju ve leblebi örneklerinde oluşan fiziksel ve kimyasal değişimler incelenmiştir. Bu çalışmada kuruyemişlerde farklı kavurma koşullarında; % nem, su aktivitesi, ... -
Farklı reçetelerle üretilen bisküvilerde aroma ve akrilamid oluşumu
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Maillard reaksiyonu, gıdalarda aroma ve renk gibi arzu edilen özelliklerin oluşumunu sağlamasının yanı sıra, akrilamid gibi kanserojen maddelerin oluşumuna da neden olmaktadır. Unlu mamullerde aroma gelişimine katkıda ... -
Farklı taç mikroklimalarının merlot (vitis vinifera l.) üzüm çeşidine ait asmalarda fizyolojik faaliyetler ve kalite üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Bu çalışmada, 2013-2014 ve 2015 yıllarında Merlot/5BB aşı kombinasyonu asmalarda 3 farklı koltuk sürgünü uzunluğu (Yok, 3-4 yaprak, 6-7 yaprak) ve 3 farklı ana sürgün uzunluğu (1m, 1,25m, 1,5m) uygulamalarıyla oluşturulan ... -
Farklı xanthomonas türlerinin atok ekmeklerden ksantan gam üretimi ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu araştırmada gıda atıklarının önemli bir kısmını oluşturan atık ekmeklerin ekonomik olarak değerlendirilmesi amacıyla atık ekmeklerden farklı Xanthomonas izolatları ve standart üretici izolatı ile optimum koşullarda ... -
Farklı zamanlarda uygulanan bor ve çinko dozlarının şeker pancarında (Beta vulgaris L. var. saccharifera Alefeld) verim ve kalite özelliklerine etkisinin araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu araştırma; Alpullu Şeker Fabrikası'nın en büyük pancar ekim bölgelerinden biri olan Hayrabolu (Tekirdağ) topraklarında önemli ölçüde bor ve çinko noksanlığının etkileri tespit edilerek, şeker pancarında farklı doz ve ... -
Fenerköy deresi (Silivri-İstanbul) havzasında bazı toprak özelliklerinin yersel değişkenliklerinin jeoistatistiksel yöntemlerle değerlendirilmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Bu çalışma; bazı kalite parametrelerinin yersel değişkenliğinin belirlenmesi ve farklı jeoistatistiksel yöntemlerle karşılaştırılması amacıyla Fenerköy/Silivri mevkiinde gerçekleştirilmiştir. Yaklaşık 1600 ha alanda, grid ... -
Floresan in situ hibridizasyon yöntemi ile dactylis taksonlarının ribozomal DNA bölgelerinin karşılaştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Çok yıllık buğdaygil yem bitkilerini oluşturan türlerin birçoğuna ait poliploidi ve genom yapıları ile ilgili temel bilgiler eksik veya mevcut değildir. Bu türler üzerinde yapılacak olan ıslah çalışmalarında doğru stratejilerin ...