Yayıncı "Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi" Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Koleksiyonu için listeleme
Toplam kayıt 445, listelenen: 41-60
-
Bazı yerel karpuz genotiplerinin morfolojik ve moleküler karakterizasyonu
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada bazı yerel karpuz genotiplerinin ve melezlerinin morfolojik ve moleküler karakterizasyonları gerçekleştirilmiştir. Çalışmada incelenen morfolojik özellikler ebeveynlerde ve melezlerde varyasyonun açıklanmasında ... -
Bazı yerli keçi ırklarında kap 1.1 ve kap 1.3 genlerine ait polimorfizminlerin incelenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Bu çalışmada, Türkiye yerli keçi popülasyonlarında KAP1.1 ve KAP1.3 gen bölgelerinde bulunan genetik varyasyon DNA dizileme yöntemleri kullanılarak belirlenmiştir. Çalışmada, Türkiye'nin farklı bölgelerinde yetiştiriciliği ... -
Bazı yerli koyun ırklarında fekundite ile ilgili gen bölgelerinin moleküler karakterizasyonu
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Kemik Morfogenetik Protein Geni 15 (BMP15) ve Büyüme Farklılaşma Faktörü 9 (GDF9) gibi genlerin bazı koyun ırklarında çoklu doğum (fekundite) ile ilişkili oldukları yapılan çalışmalar sonucunda tespit edilmiştir. Bu çalışmada ... -
Bazı yerli ve yabancı ekmeklik buğday genotiplerinde kahverengi pasa dayanıklılığın moleküler belirteçler ile belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023)Geçmişten günümüze buğday insan beslenmesinde önemli bir besin maddesi olmuştur ve gelecekte de bu önemini korumaya devam edecektir. Buğdayın; adaptasyon yeteneğinin yüksek, işlemesinin kolay ve az maliyetli olmasından ... -
Bazı yerli ve yabancı ekmeklik buğday genotiplerinin genetik yapısının moleküler belirteçler ile belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Buğday, Türkiye'de ve dünyada toplam tarım alanları içerisinde oldukça yüksek bir paya sahip olması ve en temel besin maddelerinin hammaddesini oluşturması nedeniyle, hem geçmişte hem de günümüzde oldukça önem arz etmekte ... -
Beton üretiminde puzolan olarak çeltik kavuzu külünün kullanılabilirliğinin araştırılması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)İnşaat sektöründe kullanılan malzemelerin başında beton gelmektedir. Beton özelliklerini geliştirmek, dayanıklılığını artırmak ve daha ekonomik bir beton üretebilmek adına puzolanik malzemeler kullanılmaktadır. Betonda ... -
Beyaz çikolatada erime özelliklerinin reometre ile belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Çikolata üretimi süresince kakao yağının kristalleşme mekanizmasının tam olarak anlaşılması, istenilen kalitede çikolata üretimi için bilinmesi gereken önemli konulardan biridir. Kakao yağının polimorfik kompozisyonundaki ... -
Bilişim alanında öğrenim gören lise öğrencilerine yönelik üniversite tercihlerinin yapay zeka yöntemleri ile analizi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Günümüzde veri üreten ve depolayan kaynakların artması ile birlikte büyük ve karmaşık verilerin popülasyonunda da hızlı bir artış olmuştur. Bu duruma eş zamanlı olarak hesaplama yeteneği gelişen bilgisayarlar ve yazılımlar ... -
Bir ekonomizer tasarımı ve nümerik analizi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Atık ısı ile birlikte kazan besi suyunun ısıtılmasını ve enerji geri kazanımını sağlayan ısı değiştiricileri ekonomizer olarak adlandırılmaktadır. Bu çalışmada, atık ısının sisteme geri kazandırılma yöntemleri ve ekonomizer ... -
Bir güç hattı haberleşme sisteminde kullanılan alıcı/verici devresinin bloklama endüktörünün ve izolasyon trafosunun birleştirilmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Güç hattı haberleşmesi düşük ve orta seviyeli elektrik şebeke gerilim hattını kullanarak iletişim hizmeti sağlayan bir haberleşme teknolojisidir. Bu haberleşme teknolojisinde elektrik ve veri iletimi aynı hat üzerinden ... -
Bir süt sığırcılığı işletmesinde ayıklama nedenlerinin saptanması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada, 1500 baş kapasiteli modern süt sığırcılığı işletmesinde bulunan Holştayn ırkı sığırların ayıklama sebepleri olarak belirli hastalıklar üzerine 2016-2018 yılları arasında ayıklamaya konu olan sebepler üzerinde ... -
Bitkisel yağ tüketim tercihlerini etkileyen faktörlerin analizi: Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesi örneği
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Son yıllarda gıda güvenliği konusunda bilincin artmasıyla bitkisel kökenli yağların tüketiminde de değişiklikler gözlenmektedir. Özellikle gelir düzeyine bağlı olarak tüketiciler, sağlıklı ve güvenilir olduklarına inandıkları ... -
Bitkiye dayalı ölçüm tekniklerinin ayçiçeği sulama zamanı planlamasında kullanım olanakları
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Bu çalışmada, Tekirdağ koşullarında farklı miktarda sulama uygulamalarının ayçiçeği bitkisinin su kullanımına, verim ve gelişme parametrelerine etkileri ile sulama uygulamaları açısından bitkiye dayalı ölçüm tekniklerinin ... -
Biyobozunur lif içeren dış giyimlik dokuma kumaş özelliklerinin incelenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Son yıllarda tekstil üretiminin yol açtığı çevresel etkilerin yanı sıra, sentetik esaslı lif atıklarından kaynaklanan kirlilikler tekstil sektöründe çözüm bekleyen kritik gündem maddeleri arasında yer almıştır. Tekstil ... -
Blok zinciri tabanlı kripto paraların çalışma yöntemlerinin araştırılması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bir e-posta grubuna 2008 senesinde Satoshi Nakamoto tarafından gönderilen bir makale ile tanıtılan ve 2009 senesinde kullanımına başlanılan kripto para teknolojisi geçen zaman zarfında, dünya üzerinde gerek ekonomik gerekse ... -
Blok zinciri teknolojisinde düşük kodlu platformların kullanımı ve endüstri 4.0 üzerindeki etkileri
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Dijital dönüşüm özellikle covid–19 salgınının tedarik zincirini ve çalışma koşullarını etkilemesiyle büyük önem kazanmıştır. Sektörel ihtiyaçlara göre dijital teknolojilerin entegrasyonu ve buna bağlı olarak iş akışlarının, ... -
Bozadan izole edilmiş laktik asit bakterilerinin bazı teknolojik ve fonksiyonel özellikleri
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu çalışmada, Trakya Bölgesi Velimeşe Beldesi'nde geleneksel olarak üretilen 5 farklı Bozadan izole edilmiş PZR yöntemi ile tanımlanmış Limosilactobacillus fermentum (M3F), Levilactobacillus brevis (M18F), Leuconostoc ... -
Börülce (Vigna unguiculata) ununun Kırklareli köftesi üretiminde kullanım olanakları
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Tez çalışmasında; börülce (Vigna unguiculata) ununun Kırklareli köftesinin bazı fiziksel, kimyasal, tekstürel ve duyusal özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla, geleneksel Kırklareli köftesi formülasyonuna ... -
Brokoli ve ıspanak takviyesinin probiyotik yoğurtların fizikokimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal özelliklerine etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu çalışmada, inek sütüne %10 oranında brokoli ve ıspanak sebzelerinin püreleri ilavesi ile probiyotik (Bifidobacterium animalis ssp. lactis ve Lactobacillus acidophilus) stirred tip yoğurtlar üretilmiş ve +4ºC'de 14 gün ... -
Buğday-Ayçiçeği ekim sisteminde yeşil gübrelemede kullanılabilecek bazı baklagil yem bitkilerinin biomas verimleri ile toprak özelliklerine ve ana bitkiye etkileri
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Trakya yöresinde yoğun olarak uygulanan Buğday-Ayçiçeği ekim nöbetinde kullanılabilecek en uygun yeşil gübre baklagil yem bitkisinin tespit edilmesi ve çalışmada kullanılan bitkilerin toprağa karıştırılması veya üst aksamının ...