Başlık için Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 1953, listelenen: 1771-1790
-
Türkiye yerli keçi ırklarında mikrosatellit DNA polimorfizm tekniğinin kullanılması ile ebeveyn tayini
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Son yıllarda Dünya’daki gelişmeler doğrultusunda tarımsal kamu kaynaklarının önemli bir kısmının yerel ırklarımızın korunması ve ıslahı ile ilgili çalışmalara yönlendirilmiş olması yerel ırklarımıza ilişkin genetik ıslah ... -
Türkiye'de buğdayda uygulanan tarım politikalarının üreticiler ve tüketiciler üzerindeki etkileri: Trakya bölgesi örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Üretimi yapılan tahıllar içinde en büyük paya sahip olan bugday, Türkiye için önemli bir tarım ürünüdür. Bu arastırmanın amacı, Türkiye’de bugdayda uygulanan tarım politikalarını degerlendirerek, uygulanan politikalar ... -
Türkiye'de butik şarap sektörünün pazarlama karması açısından incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Araştırmanın amacı butik şarap üreticilerinin ürün, fiyat, tutundurma ve dağıtım uygulamalarının incelenmesi ve karşılaştıkları sorunların belirlenmesidir.Türkiye dünyanın en büyük üzüm üreticisi 6 ülkesinden biridir ... -
Türkiye'de çayır-mera ve yem bitkileri üretimindeki değişmelerin tarımsal gelişmeye etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Günümüzde çayır ve mera alanları bilinçsiz kullanımı ve hukuki nedenlerden dolayı 14 milyon hektara kadar gerilemiştir. Çayır ve meraların 4342 sayılı Mera Kanunu'na aykırı sebeplerle tahribi söz konusu olmuştur ve bu ... -
Türkiye'de dondurma sektörü, tüketici eğilimleri ve firmalar arası rekabet
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Ülkemizde gıda teknolojisinin en hızlı gelişen ve önem kazanan dallarından birisi dondurmacılıktır. Bunun başlıca nedenlerini; eğitim düzeyi, toplumun istekleri, maddenin durumu, artıkların zenginliği, aroma maddelerinin ... -
Türkiye'de dış ticarette uygulanan finansman teknikleri ve tarıma dayalı sanayiler açısından değerlendirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Türkiye’nin dış ticaretinin rekabet gücü, üretim koşulları ve finansman olanaklarının gelişmesine bağlıdır. Bu çalışmanın temel amacı, dış ticarette kullanılan ödeme yöntemlerinin, Türkiye’nin tarım ve tarıma dayalı ... -
Türkiye'de ekmek sanayi ve ekmek tüketim eğilimleri: Edirne ili merkez ilçe örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Ekmek tüm dünyada insanların en temel besin kaynağıdır. Besleyici ve doyurucu olması, ucuz olması ve kolay temin edilebilmesi gibi etkenler, ekmeğin özellikle geli?mekte olan ülkelerde karbonhidrat ve protein kaynağı ... -
Türkiye'de ekolojik ürünlerin pazarlama süreci ve turizm boyutu
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Dünyada ekolojik, organik ya da biyolojik olarak adlandırılan ürünlere olan talep, insan ve çevre sağlığına yönelik kaygıların etkisiyle gün geçtikçe artmaktadır. Gelişmiş ülkelerdeki iç pazar talebi, gelişmekte olan ... -
Türkiye'de et ve süt ürünlerinde tüketici algısı ve izlenen politikaların değerlendirilmesi Balıkesir ili örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Bu çalısmanın baslıca amacı, Balıkesir ili ve ilçelerinde et ve süt tüketim alıskanlıklarını incelemek; bununla beraber Türkiye genelinde et ve süt ürünleri tüketiminin gelismis ülkelere göre düsük olmasının nedenlerini ... -
Türkiye'de gıda güvenliğinde karşılaşılan sorunlar ve gıda güvenliğinin benimsenmesinde eğitim yöntemlerinin uygulanabilirliği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Dünya nüfusun hızla artması, uluslarası gıda ticaretinin yaygınlaşması, toplu tüketim ve sokak satışlarının artması, son yıllarda dünyanın çeşitli bölgelerinde ortaya çıkan gıda kaynaklı hastalıkların artması, geleneksel ... -
Türkiye'de haşhaşta uygulanan politikalar ve haşhaşın Türkiye için önemi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Türkiye birçok bitkinin olduğu gibi haşhaş bitkisinin de gen kaynaklarından birisidir. Ancak haşhaş kapsülünden elde edilen morfin, eroin gibi ürünler haşhaşı diğer bitkilerden ayırarak hassas bir noktaya taşımıştır. ... -
Türkiye'de kuruyemiş sektörü, firmalararası rekabet stratejileri ve tüketici eğilimleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Kuruyemişçilik, gıda sanayii alt sektörleri arasından sebze ve meyve işleme sanayii içinde yer alır. Kuruyemiş sektörü, tarım sektöründen sağladığı; fındık, fıstık, ceviz, badem, ay çiçeği, nohut gibi ürünleri işlenmiş ya ... -
Türkiye'de makarnalık buğday üretiminde uygulanan politikalar ve makarna sektörünün üretici ve tüketici düzeyinde analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)ülkeler arasında ilk be? ülkeden biri olup, durum buğdayı gen merkezlerinden biridir. Makarna sektörünün temel hammaddesi olan durum buğdayı üretimi sektörün devamlılığı ve geli?ebilmesi için hayati önem ta?ımaktadır. ... -
Türkiye'de pamuklu dokuma endüstrisinde verimlilik ve kalite analizleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Son yirmi yıl içinde gerçekleştirmiş olduğu performans ve buna bağlı olarak yarattığı katma değer, istihdam imkânları ve sağladığı döviz girdisiyle ülkemiz sanayiinin önemli bir itici gücü haline gelen tekstil önemli alt ... -
Türkiye'de siyah alaca sığır populasyonlarında genetik parametreler ve genetik yönelim tahminleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Çalışmada, Türkiye’de yetiştirilmekte olan Siyah Alaca süt sığırlarının süt ve döl verim kayıtları değerlendirilmiştir. Bu amaçla Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’ne bağlı işletmelerden veriler ... -
Türkiye'de süt sağım makinalarında kullanılan kauçuk tip emzik lastiklerinin fiziksel özelliklerinin zamanla değişimi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Sağımda süt verimini yüksek tutabilmek için üreticilerin iyi bir sağım teknolojisine sahip olmaları ve sağım makinesini etkin bir şekilde kullanmaları gerekmektedir. Bu çalışmada Türkiye'de kullanılan kauçuk tipi emzik ... -
Türkiye'de süt sektöründe gıda güvencesinin temel paydaşlar açısından tüm boyutları ile değerlendirilmesi: TR22 Güney Marmara Bölgesi Örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Gıda güvencesi, kısaca yeterli ve dengeli miktarda kaliteli gıdaya herkesin, her zaman ulaşabilme hakkı anlamına gelmektedir. Gıda güvencesi, giderek artan yetersiz ve dengesiz beslenme sorunu nedeni ile gün geçtikçe ... -
Türkiye'de süt sığırcılığında süt ve döl verimi üzerinde yapılan araştırmaların değerlendirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hayvancılık; ekonomik, sosyal ve beslenme açısından büyük önem taşıyan vazgeçilmez bir sektördür. Dünya da ve ülkemizde hayvan yetiştiriciliği içerisinde sığır yetiştiriciliği en önemli ... -
Türkiye'de şarap sektörü, firmaların sürdürülebilir rekabet gücü, pazarlama strarejileri ve tüketici eğilimleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Bu araştırmanın amacı, 'Türk ?arap Sektörünün' genel yapısını ve yakın gelecekte de potansiyel gelişmeleri değerlendirmektir. Araştırma bağ üreticileri, şarap işletmeleri ve şarap tüketicileri olmak üzere üç aşamada ... -
Türkiye'de şeker pancarında uygulanan tarım politikalarının analizi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de şeker pancarında uygulanan tarım politikalarının analiz edilmesidir. şeker pancarının dünyadaki mevcut durumu ortaya konmuş ve şeker sektöründe üretiminde önemli yere sahip olan ülkelerin, ...