Başlık için Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 1953, listelenen: 1731-1750
-
Trakya'da bazı üzüm işleme ve şarapçılık tesislerinde mekanizasyon uygulamaları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Bu çalışmanın amacı; bağcılık yapılan alan ve üretim miktarı açısından yurdumuzda ilk sıralarda yer alan Trakya Bölgesi, Tekirdağ ili Şarköy ilçesinde faaliyet gösteren üzüm işleme tesislerinin yapısını ve mekanizasyon ... -
Trakya'da mevcut tarımsal üretim üzerine bir araştırma
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Bu çalışmada, Trakya'da mevcut tarımsal yapısı ortaya konulmuş olup bölgedeki üç ilin (Kırklareli, Edirne, Tekirdağ) tarımsal yapıları karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve yıllar içerisinde değerlendirilmiştir. Ayrıca, bu ... -
Trakya'da tarımsal yapı, üretim ve başlıca ürünlerde verimlilik analizleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2007)Araştırmanın amacı; Trakya'da (Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ) tarımsal yapıyı ve ürün desenini belirlemektir. Bölgede öne çıkan ürünlerde (çeltik, buğday ve ayçiçeği) üretim potansiyelini tespit etmek ve bu ürünlerin ... -
Trakya’ da bağcılık yapan tarım işletmelerinin ekonomik analizi ve planlaması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Bağcılık, dünyada her iki yarımkürede de yapılmakta olan önemli bir tarımsal faaliyettir. Dünyada yaklaşık 7.124.510 hektar alanda bağcılık yapılmakta ve 74.499.858 ton yaş üzüm elde edilmektedir. Türkiye, 4.175.356 ton ... -
Trakya’ da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi açısından riskli alanlarda kene türlerinin araştırılması ve hyalomma marginatym’ da KKKA virüs varlığının belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Keneler tüm aktif dönemlerinde yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için sıcak ya da soğukkanlı canlılardan kan emmek zorunda olan ve kan emme esnasında birçok hastalığı aktarma yeteneğine sahip olan ektoparazitik ... -
Trans yağ asidi içermez beyanı bulunan bazı endüstriyel gıdaların yağ asidi profilleri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu araştırmada, etiketlerinde “trans yağ asidi içermez” beyanı bulunan bazı gıda gruplarındaki trans yağ asit oranlarının Türk Gıda Kodeksi’nin gıda maddelerinin genel etiketleme ve beslenme yönünden etiketleme kuralları ... -
Transglutaminaz ilave edilerek üretilen piliç burgerlerin kalite özelliklerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Transglutaminazlar, peptidler veya proteinler arasında çapraz bağ oluşumunu katalizleyen enzimlerdir. Geniş bir pH ve sıcaklık aralığında aktivite göstermeleri nedeniyle birçok gıdada kullanılabilmektedirler. Amino asitler ... -
Transplantasyon başarisinda etkili olan donöre özgün alloreaktif hafiza B hücre rezervinin değerlendirilmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023)Alloantikorlara ek olarak, alloreaktif hafıza B hücre (mBC) rezervi, transplantasyon süreçleri sırasında immünolojik risk değerlendirmesi için bir potansiyele sahiptir. Şu anda alloreaktif mBC değerlendirmesi için, HLA ... -
Trichoderma harzianum ile tohum uygulamalarının fusarium culmorum tarafından oluşturulan buğday kök çürüklüğü hastalığı üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışmada Trichoderma harzianum izolatı (TRIC8) ile tohum uygulamalarının kontrollü koşullarda buğdayda kök ve kök boğazı çürüklüğü etmeni Fusarium culmorum?un virülent bir izolatı (S-14) farklı zamanlarda toprağa ... -
Trichoderma harzianum'un ayçiçeğinde fide gelişimine ve tohum kökenli funguslara etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Bu çalışmada, mildiyöye karşı yüksek derecede tolerant olan ayçiçeği genotiplerde fide çürüklüğüne neden olan Alternaria alternata, Bipolaris cynodontis, Fusarium culmorum ve F. oxysporum üzerine in vitro koşullarda ... -
Trichogramma pintoi voegele tarafindan parazi̇tlenmi̇ş Ephestia kuehniella Zell. (un güvesi̇) yumurtalarinin farkli sicakliklarda depolanmasi üzeri̇ne araştirmalar
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Bu çalışmada Trichogramma pintoi Voegele tarafından parazitlenmiş Ephestia kuehniella Zell. yumurtaları, parazitoite verildikten 4 gün sonra (parazitoit konukçu yumurtası içinde prepupa dönemindeyken) 0, +4, +8°C sıcaklıklarda ... -
Trifluralin ve fluorochloridone içerikli herbisitlerin iki farklı büyük toprak grubunda buğday ve ayçiçeği bitkilerinin çimlenme yüzdeleri üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2007)Bu deneme, Tekirdag il sınırları içinde yogunluk arz eden Alüviyal ve Kahverengi Orman topraklarında agılıklı olarak tarımı yapılan bugday (Flamura 85, Pehlivan) ve ayçiçegi (Sanay, Pioner 42-23) bitkilerin yetistirilmesi ... -
Tritikale-Macar fiği hasılına enzim ve laktik asit bakterileri inokulant ilavesinin silaj kalitesi üzerine etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Bu çalısma laktik asit bakteri inokulantları ve/veya enzimlerin, tritikale-Macar figi karısımı silajlarının fermantasyon, aerobik stabilite, hücre duvarı kapsamı ve in vitro organik madde sindirilebilirligi özellikleri ... -
Tritikalenin farklı toprak koşullarına uyum yeteneğinin belirlenmesi ve diğer serin iklim tahılları ile verim ve kalite yönünden karşılaştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2010)Çalışmada 7 tritikale, 3 ekmeklik buğday, 2 arpa, 2 yulaf ve 1 çavdar çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Denemeler toprak özellikleri yönünden farklı dört lokasyonda tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı ... -
Tunceli-Ovacık yöresinde kırsal yerleşim durumu, sorunları ve çözüm önerileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Kırsal yerleşimle ile yöresel düzeyde yapılan bu araştırma, Tunceli- Ovacık yöresindeki mevcut kırsal yerleşimlerin fiziki planlamalarıyla ilgili özellikleri belirlemek, yöredeki yerleşim sorunlarını ortaya koymak ve bu ... -
Tuz çeşitlerinin mineral madde, ağır metal konsantrasyonları ve potasyum ferrosiyanür içeriği
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Bu araştırmada piyasada iyotlu ve iyotsuz tuz olarak satışa sunulan farklı firmalara ait toplamda 8 adet olmak üzere kaya tuzu, deniz tuzu, göl tuzu ve himalaya tuzu örnekleri ağır metal ve mineral madde (Na, Mg, K, Ca, ... -
Tüketicilerin gelir grupları itibariyle kırmızı et ve tavuk eti satın alma eğilimlerinin karşılaştırmalı analizi: Tekirdağ Süleymanpaşa İlçesi örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli koşularından biri de tüketilmesi gereken günlük proteinin %40 – %50’sinin hayvansal kaynaklı proteinlerden karşılanmasıdır. Et ve et ürünleri içerdikleri proteinler, mineral maddeler ... -
Tüketicilerin, beslenme ve sağlık uzmanlarının fonksiyonel gıdalara olan yaklaşımlarının değerlendirilmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Tüketiciler her geçen gün daha kaliteli ve daha uzun bir yaşam sürmeyi hedeflemektedirler. Tüketici davranışındaki değişim nedeniyle, bilgili, bilinçli tüketicilerin oranı istikrarlı bir şekilde artmakta ve sağlığı koruma ... -
Tüketime sunulan günlük hazır yemekler ve salataların mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Bu arastırma, günlük olarak tüketime sunulan çesitli hazır yemeklerin ve salataların mikrobiyolojik kalitesini arastırmak ve bu gıdaların halk sağlığı açısından risk değerlendirmesini yapmak amacıyla yapılmıstır. Bu ... -
TÜKETİME HAZIR FERMENTE SUCUKLARIN MİKROBİYOLOJİK VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE GAMMA IŞINLAMANIN ETKİSİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Bu çalışmada tüketime hazır 10 farklı markanın tesadüfi örnekleme yöntemine göre seçilmiş fermente sucuk örneklerinde (S, Ş, M, N, P, PR, A, AP, E ve G), mikrobiyal ve kimyasal kalite üzerine gamma ışınlamanın (0, 2, 4 ve ...