Başlık için Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 1953, listelenen: 1671-1690
-
Trakya bölgesinde aspir tarımı yapan işletmelerin etkinlik analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Türkiye’deki yağ açığı problemi uzun yıllar tarım sektörü gündemindeki yerini önemle korumaktadır. Bu problemin çözümü için ilgili kuruluşlar araştırma yapmakta ve farklı öneriler sunmaktadır. Bu önerilerden bir tanesi de ... -
Trakya bölgesinde badem (Prunus dulcis) ağaçlarında görülen virüs hastalıklarının saptanması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Türkiye’de tatlı badem (Prunus dulcis Mill.) çağlası ve içi sevilerek tüketilen sert kabuklu bir meyve türüdür. Siyanürik asit içeren acı badem (Prunus amara L.) ise badem yağı hammaddesi için üretilen kabuklu bir meyve ... -
Trakya bölgesinde bitkisel üretim yapan tarım işletmelerinin risk kaynakları ve risk yönetim stratiejilerinin değerlendirilmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Ekonomik ve sosyal açıdan önemli bir role sahip olan tarım sektöründe birçok risk unsuru ile karşılaşılmaktadır. Bu çalışmanın amaçları; Trakya bölgesinde tarımsal üretim yapan işletmelerin üretimden pazarlamaya kadar olan ... -
Trakya bölgesinde biyogaz potansiyelinin belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2022)Hızlı nüfus artışına paralel olarak oluşan atık miktarlarında da artış görülmektedir. Günümüzde atıkların bertarafı için kullanılan konvansiyonel yöntemler, bu atıkların çevreye zarar vermeyecek şekilde tekrar kullanımına ... -
Trakya bölgesinde buğday, ayçiçeği ve çeltiğin üretim ve pazarlama sorunlarının analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu çalı?mada Trakya bölgesinde yeti?tirilen ve tüketilen önemli tarımsal ürünlerden olup ülke tarımı içerisinde ya?amsal ve ekonomik öneme sahip olan buğday, ayçiçeği ve çeltiğin bölge ve ülkedeki üretimi ile dı? ticareti ... -
Trakya bölgesinde çeltik sapının biyokütle potansiyeli ve enerji değerlerinin saptanması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Dünyadaki hızla artan nüfus ve sanayileşme ile paralel olarak artan enerji gereksinimini çevreyi kirletmeden ve sürdürülebilir olarak sağlayabilecek kaynaklardan belki de en önemlisi biyokütle enerjisidir. Biyokütle; ... -
Trakya Bölgesinde çevresel duyarlılık analizi ve Avrupa Birliği boyutu
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Araştırma ile; mevcut sanayileşme sürecinde Trakya Bölgesinde çevresel duyarlılık analiz edilerek çevre sorunlarına karşı alınacak tedbir ve durumlar istatistiksel teknikler yardımıyla açıklanmıştır. Çevresel duyarlılığın ... -
Trakya bölgesinde enerji verimliliğine yönelik bina tasarımı: Çorlu örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2011)Bu çalışma, Trakya bölgesindeki yapıların, yenilenebilir enerji kaynakları açısından uygulanabilirliğinin belirlenmesi amacıyla, bölgedeki yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli hakkında bilgileri kapsamaktadır. Güneş ... -
Trakya bölgesinde faaliyet gösteren tarım işletmelerinin yapısal özellikleri ve etkinliklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Bu araştırma, Trakya Bölgesinde faaliyet gösteren tarım işletmelerinin etkinliklerinin belirlenmesi amacıyla. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerine bağlı tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen tarım işletmeleriyle ... -
Trakya bölgesinde kanola üretiminin ekonomik analizi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Türkiye?deki kanola üretiminin %34?ü Trakya bölgesinde yapılmaktadır. Bu nedenle çalışma sahası olarak Trakya Bölgesinin seçilmiş olması Türkiye?deki üretim hakkında bilgi sahibi olmamıza yardımcı olmaktadır. Çalışmanın ... -
Trakya bölgesinde kırsal kooperatiflerin katılımı ile ekoturizmi geliştirme olanakları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Ekoturizm, doğal alanlara yapılan, çevreyi koruma ve yerel halkın refahını devamlı kılma sorumluluğu taşıyan tatil/seyahattir. Tanımdan da anlaşılacağı gibi yerel halkın refahını, yani bir anlamda ekonomik anlamda kalkınmasını ... -
Trakya bölgesinde kırsal ve kentsel tüketicilerin gıda ürünleri tüketim alışkanlıkları ve gıda güvenliğine ilişkin bilgi düzeylerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Bu çalışmada Trakya bölgesinde kentsel ve kırsal kesimde yaşayan bireylerin gıda ürünleri satın alırken dikkat ettikleri parametreler, tüketim alışkanlıkları ve gıda güvenliği ile ilgili sağlık riskleri karşısında bilgi ... -
Trakya bölgesinde lisanslı depoculuk ve uygulamaları
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Günümüz koşullarında tarımsal üretimin arttırılması, birim alandan daha fazla ürün elde edilmesine dayanmaktadır. Ancak tarımsal üretimin artırılmasının yanında elde edilen ürünlerin uygun şekilde değerlendirilmesi ve ... -
Trakya bölgesinde mevcut süt boru hatlı sağım makinelerinin yapısal özelliklerinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Sagımda süt verimini yüksek tutabilmek için üreticilerin iyi bir sagım teknolojisine sahip olmaları. ve sagım makinesini etkin bir sekilde kullanmaları gerekmektedir. Bu çalısmada, Trakya Bölgesi’nde kullanılan süt boru ... -
Trakya bölgesinde satılan kaşar peynirlerinde ağır metal aranması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Araştırmada, Trakya Bölgesi nde satışa sunulan taze kaşar peynirlerinden toplam 50 adet numune toplanmış ve örneklerin kurşun, kalay, bakır ve cıva olmak üzere ağır metal analizleri yapılmıştır. Örnekler basınç altında ... -
Trakya bölgesinde seçilmiş bazı şarapların fizikokimyasal özelliklerinin temel bileşen analizleri ile karşılaştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Bu çalışmada, Trakya Bölgesi?nde yetiştirilen üzümlerden elde edilen şarapların fizikokimyasal özellikleri yönünden farklılıkları, Türk Gıda Kodeksi Şarap Tebliği ve TS 521 Şarap Standartlarına göre değerlendirilmiştir. ... -
Trakya bölgesinde tarım sorunlarının üreticiler tarafından değerlendirilmesi: Keşan örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışma, Trakya bölgesindeki tarım sorunlarının, Edirne ili Keşan ilçesinde tarımsal üretim yapan üreticilerce değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. İlçede, seçilen 23 köyden beşer üretici olmak üzere toplamda 115 ... -
Trakya bölgesinde tarım ve gıda ürünleri dağıtım sisteminin incelenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2014)Bu çalışmada Trakya bölgesinde yetiştirilip, işlendikten sonra bölge ve ülkeye dağıtımı yapılan tarım ürünlerinin üretim ve ticareti aşamasında karşılaşılan sorunlar genel olarak incelenmiştir. Bu inceleme aşamasında ... -
Trakya bölgesinde tarımsal gübre kullanımının analizi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Gübreler bitkisel üretimin sürdürülebilirliği için son derece önemli bir işleve sahiptir. Ancak gübrelerin uygun olmayan kullanımı önemli verim kayıpları yanında, ekonomik ve çevresel sorunlara da neden olabilmektedir. ... -
Trakya Bölgesinde üretilen bozalardan laktik asit bakterileri ve mayaların izolasyonu ve pzr yöntemi ile taranması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Geleneksel fermente içeceklerden biri olan boza, laktik asit bakterileri ve mayalar açısından zengin mikrobiyota sahiptir. Bu çalışmada Trakya Bölgesi’nde üretilen 5 farklı boza markasına ait örneklerden laktik asit ...