Başlık için Fen Bilimleri Enstitüsü Tez Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 1953, listelenen: 1351-1370
-
SOĞUK PRES YAĞLAR KULLANILARAK ÜRETİLEN SALATA SOSLARININ KALİTE ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ
(Namık Kemal Üniversitesi, 2015)Bu çalışmada soğuk pres tekniği ile üretilen yağlar kullanılarak elde edilen salata soslarının bazı kalite özellikleri araştırılmıştır. Bu çalışmanın ilk aşamasında Yanıt yüzey yöntemi (YYY) kullanılarak ticari örneklerin ... -
Soğuk pres yöntemi ile elde edilen çeşitli bitkisel yağların karakterizasyonu
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2023)Bu tez çalışmasında, soğuk pres yöntemi ile 14 farklı bitkisel hammaddeden elde edilen yağlarda renk, peroksit, serbest yağ asitliği, yağ asidi kompozisyonu, sterol kompozisyonu gibi bazı biyoaktif bileşenleri tespit edilmiş ... -
Soğuk presyon ve kimyasal rafinasyon yöntemleri ile üretilen kanola (kolza) yağlarının bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin karşılaştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Bitkisel yağlara genel kullanım amacıyla rafinasyon işlemi uygulanmakta olup tüketicilerin çoğunluğu rafine yağları tercih etmektedir. Bunun yanında, tüketicilerin minimal işlemler uygulanmış ürünlere ilgisi artış ... -
Soğuk serada perlit ve cibrede yetiştirilen domates çeşitlerinin meyvelerine, farklı dozlarda kalsiyum (Ca) püskürtmenin, çiçek burnu çürüklüğü ve çatlamaya etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Bu denemede, perlit ve cibrede yetiştirilen Alsancak F1 ve Swanson F1 domates çeşitlerinin meyvelerine, A/H olarak %0.00, %0.25 ve %0.75 lik Ca(NO3)2 çözeltisi püskürtmenin, çiçek burnu çürük (ÇBÇ) ve çatlak meyve oluşumuna ... -
Soğuk serada perlitte yetiştirilen domates çeşitlerinde, meyvelere, farklı dozlarda kalsiyum nitrat ve kalsiyum klorür püskürtmenin, çiçek burnu çürüklüğü ve çatlamaya etkisi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Bu denemede, Soğuk Serada Perlitte Yetiştirilen Domates Çeşitlerinde, Meyvelere, Farklı Dozlarda Kalsiyum Nitrat ve Kalsiyum Klorür Püskürtmenin, Çiçek Burnu Çürüklüğü ve Çatlamaya Etkisi araştırılmıştır.Denemede 3 kalsiyum ... -
Solanum nigrum L. (Solanaceae) bitkisinin yağ asidi kompozisyonu ve Solanum dulcamara L. (Solanaceae) bitkisinin diklormetan/metanol ekstrelerinin antioksidan aktivitesinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Bu çalışma ile, Trakya bölgesinde yetişen, Solanum nigrum L. (Solanaceae) bitkisinin yağ asitleri bileşiminin belirlenmesi; Solanum dulcamara L. (Solanaceae) yaprak ve meyvelerinin diklormetan ile metanol ekstrelerinin üç ... -
Solma noktasının nem tayininde yeni bir yaklaşım: Difüzyon toprak nem ilişkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2013)Bu çalışmanın amacı difüzyon-toprak nem ilişkisine bağlı olarak toprakların sürekli solma noktası (PWP) değerlerini matematiksel olarak açıklamak ve model ile simüle edilen PWP verilerini, biyolojik yöntemle (denemelerle ... -
Solucan ve karaizopot (porcellio laevis) gübresi uygulamalarının baş salata (lactuca sativa var. capitata cv. wismar)’ da fide gelişimi ve verime etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışma, baş salatada (Lactuca sativa var. capitata cv. Wismar) fide ve bitki yetiştirme ortamına farklı oranlarda solucan ve karaizopot gübre ilavesinin çıkış, fide kalitesi, morfolojik karakterler, besin içeriği ve ... -
Somali açısından Türkiye'de modern sulama sistemleri üzerine bir araştırma
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Bu araştırmada, Somali Açısından Türkiye'de Modern Sulama Sistemleri Üzerine ve bunların uygulanabilirliği koşul ve olanaklarını araştırmaktadır. Bu kapsamda tarımda bir yenilik olan sulama sistemleri tarımsal yayım ve ... -
Sorunlu orman alanlarının peyzaj onarım tekniği açısından irdelenmesi; Edirne ili örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2012)Doğal peyzaj alanlarından olan orman alanları üzerindeki bitki örtüsünün tahrip edilmesi ile birlikte sorunlu orman alanları kavramı ortaya çıkmıştır. Sorunlu orman alanları, ormanların canlılar için yaşamsal öneme sahip ... -
Sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyleri farklı olan ailelerde ekmek tüketim durumu: Tekirdağ ili Süleymanpaşa ilçesi örneği
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Ekmek, dünya sofralarının başlıca besin kaynağıdır. Ekmeğin insan beslenmesinde önemli yere sahip olmasında, karbonhidrat ve protein kaynağı olmasıyla birlikte besleyici, ucuz ve kolay temin edilebilirliği de önemli bir ... -
Spinosyn grubu bazı insektisitlerin börülce tohum böceği, callasobruchus maculatus (f.) (coleoptera: bruchidae) ‘ a karşı rezidüel toksisitesinin belirlenmesi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2016)Mevcut çalışmada laboratuar koşullarında Spinosyn grubu insektisitler Spinosad, Spinetoram ve sentetik piretroid insektisiti Deltamethrin’in solüsyon halinde nohut üzerinde Callasobruchus maculatus (F.) erginlerine karşı ... -
Spor sahalarında kullanılan çimlerin dayanıklılığını artıracak uygun topraki çim karışımı ve gübre dozunun araştırılması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Bu çalışma, spor sahalarında bulunan çimlerin dayanıklılıklarını artırmak, suyun drenajını hızlı bir şekilde sağlamak üzerine etkisi olan en uygun toprak harcının ve gübre dozunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla ... -
Spor tesislerindeki çim alanlarında kullanılan tarım alet ve makinelerinin işletme parametrelerinin saptanması
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Bu çalışmada, spor alanlarındaki özellikle futbol sahalarındaki, çim alanların bakımında kullanılan elet ve makineler ile uygulanan yöntemlerin saptanması amaçlanmıştır. Bu alanlar, üzerinde sürekli hareket edilen alanlardır. ... -
Standart yangına maruz farklı kesitlerdeki ahşap kolonların yangın dayanımının deneysel ve teorik-nümerik saptanması
(Namık Kemal Üniversitesi, 2008)Bu çalışmada, standart yangın etkisine maruz farklı kesit geometrilerindeki ahşap kolonların yangın dayanımının belirlenmesi için bilgisayar programlarının geliştirilmesi amaçlanmıştır. Gerçekleştirilen teorik çalışmalar ... -
Starter kültür kullanılarak siyah zeytin üretimi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2009)Bu araştırmanın amacı, siyah zeytin fermantasyonunda başlangıç koşullarının ayarlanılarak istenilen düzeyde düşük pH ve yüksek asidite yakalanması ve sonuç olarak arzu edilen fizikokimyasal yapıya ulaşılması için salamuraya ... -
Starter kültür ve geleneksel ev yapımı yoğurt mayası kullanılarak inek sütünden yapılan yoğurtların çeşitli özelliklerinin belirlenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2021)Çalışmamızda farklı maya kullanılarak üretilen geleneksel ekşi mayalı yoğurt ve ticari starter kültürlü yoğurt örneklerinin 1. 7. ve 15. depolama günlerinde fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal değişimleri ... -
Streç denim kumaşların elastikiyet ve geri toplama özelliklerine dokuma kumaş parametrelerinin etkisinin incelenmesi
(Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2020)Kumaşların kullanım sırasında göstereceği giyim performansı, hem üreticilerin katma değer sahibi ürünler ortaya koymalarını sağlamak hem de tüketicilerin beklenti ve taleplerini karşılayabilmek açısından oldukça önemlidir. ... -
Strigolakton uygulamasıyla tuz stresine karşı kum zambağı bitkisinin toleransının arttırılmasında antioksidan enzimlerin işlevi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2018)Pancratium maritimum L. (Kum zambağı) bitkisi Akdeniz, Karadeniz ve Hazar Denizi ile Atlantik Okyanusu kıyı boyunca tuzlu ve kumlu topraklarda yayılış göstermektedir. Tıbbi öneme sahip ve turizm faaliyetleri sonucunda ... -
Strigolaktonun tuz stresine toleranslı ve duyarlı buğday çeşitlerinde askorbat- glutatyon döngüsü enzim sistemine etkisi
(Namık Kemal Üniversitesi, 2019)Tuz stresi, bitkilerin normal metabolik faaliyetleri sonucu oluşan reaktif oksijen türlerinin seviyesini arttırarak hasar meydana getiren, özellikle kültür bitkilerinin verim ve ürün kalitesini sınırlayan çevresel faktörlerden ...