Başlık için Ziraat Fakültesi Koleksiyonu listeleme
Toplam kayıt 1461, listelenen: 993-1012
-
Maintenance of Physicochemical Qualities of Nectarine Fruits During Cold Storage Using Ultrasonic Treatment with Salicylic Acid
(2020)This study was carried out to retain the high quality of nectarine cv. ‘Venus’ fruits during the cold storage. In the study, fruits were treated with ultrasonic and salicylic acid (1 and 2 mM) separately or in combination ... -
Makarnalık bugdayda mutasyon islahı ile bazı kantitatif karakterlerin gelistirilmesi
(2007)Öz: Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarla Bitkileri Bölümünde yürütülen bu arastırmada, iki makarnalık bugday çesidine uygulanan 6 farklı gamma ısını dozunun M1 ve M2 generasyonlarında bitki gelisimi üzerine ... -
Manipulating Anthocyanin Accumulation and Phenolic Compounds Profile of cv. Trakya Ilkeren Table Grape (V. vinifera L.) by Using Foliar Biostimulant and Abscisic Acid Applications
(Springer Science and Business Media Deutschland GmbH, 2021)Low grape quality in early maturing table grape cultivars is a common problem, which reduces production efficiency. Despite the fact that there are numerous measures to be taken, foliar applications of different substances ... -
MANOVA vs Nonlinear Mixed Effects Modeling: the Comparison of Growth Patterns of Female and Male Quail
(Amer Inst Physics, 2017)The most commonly used methods for analyzing time-dependent data are multivariate analysis of variance (MANOVA) and nonlinear regression models. The aim of this study was to compare some MANOVA techniques and nonlinear ... -
Marker assisted selection (MAS) for downy mildew resistance in grapevines using Rpv3.1 associated markers
(Univ Agr Sci & Veterinary Med Cluj-Napoca, 2022)Powdery mildew and downy mildew are primary fungal diseases that cause significant damage in viticulture. Therefore, breeding powdery and/or downy mildew resistance is one of the priority subjects in grapevine breeding ... -
Marmara Bölgesi için Ümitvar Armut çesitleri - IV
(2009)Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Arastırma Enstitüsünde yürütülen ‘Armut İntrodüksiyon ve Adaptasyon Denemesinin’ introdüksiyon bölümünün dördüncü asamasında, 1995 yılında denemeye alınan 11 armut çesidi üzerinde çalısılmıstır. ... -
Marmara Bölgesi'ndeki Anadolu Adaçayı (Salvia fruticosa Mill.) Populasyonlarının Uçucu Yağ Bileşenleri, Toplam Antioksidan Aktivite, Toplam Fenolik ve Flavonoid Madde Miktarlarının Belirlenmesi
(2018)Bu çalışma Marmara Bölgesinde yayılış gösteren Anadolu adaçayı (Salvia fruticosa Mill.) populasyonlarınınuçucu yağ oranı ve bileşenleri, toplam antioksidan aktivite, toplam fenolik ve flavonoid madde miktarlarının belirlenmesi ... -
Marmara Bölgesinde zeytin dal kanseri hastalığının yaygınlığı ve Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi izolatlarının fenotipik ve genotipik karakterizasyonu
(2011)Marmara Bölgesinde Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Bursa ve Yalova illerindeki zeytin üretim alanlarında survey yapılarak, Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi’nin neden olduğu dal kanseri hastalığının yaygınlığı ... -
Measures to Protect Environmental Problems Caused by Animal Wastes in Rural Settlement Areas: A Case Study from Western Turkey
(Medwell Online, 2011)The objectives of this study were to investigate environmental pollutions by animal wastes from the livestock farms around the rural settlement areas to examine their consequences and finally to find practical solutions. ... -
Measuring Employee Expectations in a Strategic Human Resource Management Research: Job Satisfaction
(Elsevier Science Bv, 2011)The main objective of the research is to examine employee job satisfaction in a strategic human resource management research with a model of job satisfaction in the Research and Development (R&D) industry should consist ... -
MEASURING SUCCESS LEVELS OF AGRICULTURAL PRODUCER ORGANIZATIONS AND ORGANIZATIONAL PROBLEMS: THE CASE STUDY IN TURKEY
(Univ Agronomic Sciences & Veterinary Medicine Bucharest - Usamv, 2022)This study reviews the success status and organizational problems of Agricultural Producer Organizations (POs). The main material of the study consisted of the original data obtained from the surveys carried out with 360 ... -
Meat production characteristics of Turkish native breeds: I. Fattening, slaughter and carcass traits of lambs
(South African Journal Of Animal Sciences, 2018)The present study was conducted to determine the slaughter and carcass traits of male lambs of the Akkaraman (A), Morkaraman (M), Awassi (IW), Karayaka (KR), Kivircik (KV) and Middle Anatolian Merino (MAM) sheep breeds. ... -
Meat quality and fatty acid composition of chios male lambs fed under traditional and intensive conditions
(United Arab Emirates Univ, 2015)The study was conducted to compare the chemical composition, physicochemical characteristics, texture profile analysis (TPA) parameters and fatty acid composition of the meat of Chios male lambs fed under traditional and ... -
Mechanical properties and bruise susceptibility of tomatoes related to impact direction and drop height
(Univ Philippines Los Banos, 2008)The study evaluated the mechanical properties and bruise susceptibility of tomatoes (Enda F1 cultivar). Compression tests were carried out at 1 mm min(-1) load velocity to determine mechanical properties (deformation, ... -
Mechanical properties of plastic matrix composite materials used in tractor bonnets
(Sage Publications Ltd, 2010)The effects of chemical structure of the resin, reinforcement types, material thickness, and post-cure treatment on the mechanical properties of composite material were examined in this study. Composite materials were ... -
Mekanik Hasar Düzeyinin Domatesin Solunum ve Kuru Madde Miktarı Üzerine Etkisi
(Univ Namik Kemal, 2021)Basic aims of this research are determination of effects of medium temperature and mechanical damage that can be occurred due to postharvest processes of CO2 production amount of tomato by using static measurement method ... -
Melezleme ıslahı ile elde edilen iki amaçlı (sofralık ve yağlık) zeytin çeşit adaylarına genel bir bakış
(2011)Dünya genelinde yapılan çalışmalar incelendiğinde yeni yağlık zeytin çeşitlerinin elde edilmesi amacıyla çok sayıda araştırma programları yürütüldüğü görülmektedir. Bunun yanı sıra az sayıda da olsa yeni sofralık veya çift ... -
Melting of natural cheese: A review
(Elsevier Ltd, 2023)In the past, cheese was produced on a small scale on farms; today, it is produced on a global level, either for consumption as a food on its own or as a food ingredient. In this respect, the characteristics of cheeses at ... -
Meriç Nehri (Türkiye) Teraslarında Oluşan Toprakların Bazı Profil ve Verimlilik Özelliklerinin Belirlenmesi
(2019)Bu çalışma, Meriç Nehri’ne farklı uzaklık ve yükseklikte yer alan alüviyal teraslar üzerinde oluşmuştoprakların bazı profil ve verimlilik özelliklerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Meriç nehrine dikeykonumda ve farklı ... -
Merkezi Köy Sağım Sistemlerinin Süt Kalitesine Etkisi
(2016)Bu çalışmada kooperatif çatısı altında merkezi köy sağım sistemlerinin kurulması amaçlanmıştır. Araştırma, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerine bağlı Büyükdoğanca (Sağım Sistemi 1), Karamesutlu (Sağım Sistemi 2) ve ...