Kategori "Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı" Ziraat Fakültesi Koleksiyonu İçin Listeleme
Toplam kayıt 52, listelenen: 21-40
-
Fusarium Başak Yanıklığının Buğday Kalite Parametreleri Üzerine Etkisi: Enfekteli Başaklara Fungisit Uygulamaları Sonrasındaki Değişim
(2021)Fusarium culmorum’un (Wm. G. Sm.) Sacc. tahıllarda fide yanıklığı (FSB), kök çürüklüğü ve başak yanıklığına (FHB) neden olduğu enfeksiyonlar, dünyada ve aynı zamanda Trakya Bölgesi’nde de önemli bir sorundur. Bu çalışmanın ... -
Genetic Animal Heritage of Anatolia: Short-beaked Pigeon Genotypes
(2022)This study aimed to determine the morphological and morphometric characteristics of Bango, Mısıri and Baska pigeons, which have been preferred to breed as ornamental and diver pigeons in Anatolia. The ages of the pigeons ... -
Genotyping of the ? – casein gene by PCR – RFLP (AcuI digestion) and its relationship to milk yield traits in Anatolian buffaloes, Murrah buffaloes, and their crosses
(2023)The aim of this study was to investigate the polymorphism of the ? – casein gene (kappa casein, CSN3) in buffaloes and determine its effects on milk yield traits. Data were obtained from 2016 to 2019 from all animals in ... -
Heat Stress Mitigation with Fogging System of Anatolian Water Buffaloes
(2021)This research was carried out to investigate the possibilities of removing the heat stress that mayoccur in Anatolian water buffaloes with a fogging system and to determine the cooling efficiencyof the system. In this ... -
Influence of Different Soil Ti Llage And Leaf Removal Treatments on Yield, Cluster And Berry Characteristics in Cv. Syrah (Vitis Vinifera L.)
(Agricultural Academy, 2013)The research was conducted 2011 vegetation period (40° 56’ 7.46’’ N; 27° 27’ 7.11’’ E) in Tekirdag, Turkey. The effects of 3 different soil tillage treatments and 3 leaf removal treatments on leaf water potential (?leaf), ... -
Isolation, Identification and Determination of Saccharomyces cerevisiae Yeast Species from The Wines Made by Spontaneous Fermentation Using Papazkarası Grapes from Thrace Region
(2023)Especially in large-scale commercial wine production, fermentation is usually carried out by using the species of Saccharomyces cerevisiae yeast cultures. Standard wine yeast starter cultures are brought from abroad and ... -
İstanbul Çırpıcı Kent Parkı’nın Engelli Kullanımı Açısından Değerlendirilmesi
(2020)Bu çalışmada; "Kentsel dış mekânların kurgulamasında, farklı özelliklere sahip bütün bireylerin eşit şekilde erişilebilirliği ve kullanılabilirliğine yönelik kararlar geliştirilmelidir" hipotezi çerçevesinde; "Çırpıcı Kent ... -
İtalya Üzüm Çeşidinde Ovaryum Ve Tane Gelişimi Üzerine Büyüme Düzenleyicilerin Etkileri
(Akdeniz Üniversitesi, 2007)2005 yılı vegetasyon periyodunda, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü bağlarında yetiştirilen sofralık İtalya üzüm çeşidine 2 farklı dönemde (tam çiçeklenmeden 10 gün önce ve tam çiçeklenme döneminde) 75 ppm dozda ... -
Maintenance of Physicochemical Qualities of Nectarine Fruits During Cold Storage Using Ultrasonic Treatment with Salicylic Acid
(2020)This study was carried out to retain the high quality of nectarine cv. ‘Venus’ fruits during the cold storage. In the study, fruits were treated with ultrasonic and salicylic acid (1 and 2 mM) separately or in combination ... -
Merlot üzüm çeşidinde yaprak su potansiyeli ile yaprak alma uygulamalarının sürgün özellikleri üzerine etkileri
(2022)Değişen dünya iklimi sürdürülebilir bağcılık yapmayı gerekli kılmaktadır. Ülkemizdeki birçok bağ alanı gibi Tekirdağ ili Şarköy ilçesi de su stresi görülen bölgeler arasında sayılabilir. Yıllık yağış rejimlerinin düzensizliği ... -
Michele Palieri (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde farklı dönemlerde yapılan yaprak alma ve uç alma uygulamalarının fitokimyasal özelliklere etkileri
(2022)Amaç: Bu araştırma; farklı yaprak alma ve uç alma uygulamaları ve dönemlerinin, 10 yaşlı Michele Palieri/110R aşı kombinasyonu omcalarından alınan üzümlerin fitokimyasal özelliklerine etkilerini belirlemek amacıyla ... -
Morfolojik Ve Moleküler Yöntemlerle Çeltikte (Oryza sativa L.) Generatif Dönem Soğuk Stresinin Etkilerinin Belirlenmesi
(2021)Çeltik tropikal bir bitki olup soğuktan olumsuz yönde etkilenmektedir, bununla birlikte Türkiye gibi ılıman iklim bölgelerinde tarımı yapılmaktadır. Bu çalışma bazı çeltik genotiplerinde generatif dönemde kontrollü şartlarda ... -
Optimal Propagation and Rooting Mediums in Rubus spp. by in Vitro Micropropagation
(2022)Rubus spp. is a shrub-form plant known for its fruits called blackberries. Blackberries are plants with high commercial value, delicious taste, nice aroma, and high nutritional value. Turkey has wealthy genetic origins of ... -
Possibility of Rooting of The Pruned Canes in Grapevine (Vitis Vinifera L.) Then Obtaining Yield Grown in Hydroponic System
(Asian Network For Sicientific Information, 2004)The present study was carried out to determine the potentiality of obtaining yield from one year-old hardwood pruned, left over from winter pruning of the vines, grown in a hydroponic system. The cultivar used was Tekirdag ... -
Razakı Üzüm Çeşidinde Ovaryum Gelişimi Üzerine Ga3 Uygulamasının Etkileri
(Trakya Üniversitesi, 2007)Bu araştırma, 2005 yılı vegetasyon periyodunda, önemli standart sofralık üzüm çeşitlerinden Razakı üzüm çeşidi kullanılarak yürütülmüştür. Tam çiçeklenmeden 15, 10, 8, 6, 4, 2 gün önce, tam çiçeklenme döneminde, tam ... -
The Relationship Between Socio-Economic Characteristics and Environmental Awareness Levels of Consumers and the Factors Effective in Purchasing Environmentally Friendly Food Products
(2021)This study examined whether there is a relationship between the socio-economic and demographic characteristics of consumers while purchasing food products and the level of environmental awareness and environmental ... -
Sangiovese Üzüm Çeşidinde Farklı Yaprak Su Potansiyelleri (Ψyaprak) Ve Salkım Seyreltme Uygulamalarının Salkım Ve Tane Özellikleri Üzerine Etkileri
(Namık Kemal Üniversitesi, 2017)[Abstract Not Available] -
Smartphone Application in Turkish Agriculture Sector
(2021)In parallel with the development of technology, there have been changes in information acquisition, communication, agricultural production and agricultural extension activities. In this context, it is important for producers ... -
Some Properties of Probiotic Yoghurt Produced for Babies by Adding Fruit Puree, Containing B. infantis, B. bifidum, B. longum, L. paracasei
(2021)Probiotic yoghurt with fruit was produced to enrich the intestinal flora of infants and to prevent various ailments in infants when the flora is inadequate. Peach, apple and pear purees (10% and 20% each), cow milk, milk ... -
A Study on the Determination of Mechanic Harvest Properties of Some Sweet Cherry Varieties
(2022)Cherry is a hand-harvested fruit due to various difficulties and constraints. This condition results in the use of labor at a high rate. Turkey's annual cherry production is at the level of 724 thousand tons. Various tools ...