Bölüm "Yüksekokullar, Sağlık Yüksekokulu, Beslenme ve Diyetetik Bölümü" TR-Dizin İndeksli Yayınlar Koleksiyonu için listeleme
Toplam kayıt 9, listelenen: 1-9
-
Anne Sütü ve COVİD-19
(2021)Yeni tip koronavirüs hastalığı (COVİD-19), Aralık 2019’da Wuhan’da ortaya çıkmıştır. Kısa bir süre sonra pandemi halinegelen bu hastalık milyonlarca insanın enfekte olmasına ve ölümüne sebep olmuştur. Solunum damlacıkları ... -
Effect of Thermosonication on Some Bioactive, Sensory Analysis and Microbiological Properties of Yellow Watermelon Juice Using Response Surface Methodology
(2019)In this study, the application of thermosonication, which is a moderate ultrasound process, on yellow watermelon juice and targeted optimization of the process conditions was completed using the surface response method. ... -
Evaluation of Microbiological, Physicochemical and Sensorial Properties of Purple Basil Kombucha Beverage
(2019)Kombucha is a beverage prepared from fermented traditionally-flavored black or green tea(Camellia sinensis L.) with symbiotic culture of bacteria and yeast (SCOBY). In this study, thechanges in the physicochemical, bioactive ... -
Optimization of Bioactive Components in Fresh Red Watermelon Juice of Ultrasound Assisted Extraction Conditions With Response Surface Methodology
(2022)In this study, optimization of bioactive components in fresh red watermelon juice which was applied ultrasound for different amplitude and time with response surface methodology (RSM) was performed. As a result of the ... -
Purification of Alkaline Serine Protease From Local Bacillus subtilis M33 by Two Steps: a Novel Organic Solvent and Detergent Tolerant Enzyme
(Gazi Univ, 2019)Alkaline proteases are important from an industrial perspective due to their wide scale applications and obtained from different sources. In this study, an alkaline protease from a newly isolated Bacillus subtilis M33 was ... -
Research on Nutrition and Dietetic Undergraduates in Terms of Their Information Level and Views About Genetically Modified Organisms
(2019)This study aims to investigate the views and awareness level of nutrition and dieteticsundergraduates about genetically modified organisms (GMO). A total of 228 university studentsparticipated in the research (130 female, ... -
Sağlık Bilimleri Bölümlerinde Eğitimine Devam Eden Öğrencilerin Obezite Farkındalık ve Ön Yargı Düzeylerinin Değerlendirilmesi: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Örneği
(2021)Amaç: Bu çalışmanın amacı, sağlık alanında eğitim gören üniversite öğrencilerinin obezite farkındalıkları ve obezite ön yargılarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya, sağlık alanında eğitim gören farklı ... -
Some Technological and Functional Properties of Lactic Acid Bacteria Isolated from Hardaliye
(Ankara Univ, Fac Agr, 2017)Hardaliye is a lactic acid fermented beverage produced from red grape or grape juice with addition of crushed mustard seeds and benzoic acid and it is widely produced and consumed in the Thrace region of Turkey. The aim ... -
Yumurtalık Kanseri Hücre Soylarında CIP2A Onkogeni Mutasyonlarının Taranması
(2019)Amaç: Kanserle ilişkili genetik değişimlerin belirlenmesi erken tanı, hastalığın takibi ve hedefe yöneliktedavi yaklaşımlarının geliştirilmesi açısından önem taşımaktadır. CIP2A, birçok insan kanserleri ileilişkilendirilmiş ...