Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTezcan, Şefik
dc.date.accessioned2020-02-18T08:11:37Z
dc.date.available2020-02-18T08:11:37Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/3622
dc.description.abstractBu çalışma Edirne İli Uzunköprü ilçesi üretici arazisinde sorgum sudanotu (Sorghumbicolor (L.) Moench x Sorghum sudanense (Piper) Stapf) melezi ile melez silajlık melez mısırda farklı dozda organik azotlu gübreuygulamalarının verim ve bazı kalite özellikleri üzerine etkilerini belirlemekamacıyla 2013 yılında yürütülmüştür. Araştırmada bölgede kabul gören ve yaygın olarak üretimi yapılan 3 farklı mısır çeşidi (Mai Sadour-Calsio, Pioneer-31Y43, Genta-Samuray31) ile 2 farklı sorgum-sudan otu melez çeşitleri (Alfa Tohumculuk-Nutr Honey, Neobi Tohum-Cultivar Green Go, materyal olarak kullanılmıştır. Araştırmada; bitki boyu, bitkide yaprak sayısı, yeşilot verimi, kuru ot verimi, kuru madde oranı, yaprak oranı, kardeş sayısı, ham proteinoranı, ham protein verimi ve ham selüloz oranı üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma sonunda; artan azot dozlarıyla birlikte bitki boyu (136.9-158.8 cm), yapraksayısı (7.63-9.20 adet/bitki), yeşil ot verimi (4939.1-6653.3 kg/da), kuru ot verimi(1264.6-1778.0 kg/da) ve ham protein verimi (88.08-171.24 kg/da) artış göstermiş enyüksek değerler 16 kg/da azot dozunda, en yüksek kuru madde oranı (% 23.07) veham protein oranı (% 12.30) 12 kg/da azot dozunda, en yüksek kardeş sayısı (4.27adet/bitki) ise 20 kg/da azot uygulamasından elde edilmiştir. Azot dozu uygulamalarının yaprak oranı ve ham selüloz oranına etkileri ise önemsizbulunmuştur.en_US
dc.description.abstractThe study was carried out to determine differences of yield an some quality characteristics in Uzunköprü–Edirne on sorghum–sudangrass (Sorghum bicolorL.) Moench x Sorghum sudanense (Piper) Stapf) and maize at different doses of leonardit in 2013. 3 commercial maize varieties (Mai Sadour-Calsio, Pioneer-31Y43, Genta-Samuray31) and 2 commercial sorghum–sudangrass varieties (Alfa Seed-Nutr Honey, Ulusoy Seed-Green Go) was used as experiment material. Plant height, leaf number/plant, fresh forageyield, hay yield, dry matter ratio, leave ratio, sibling number, crude protein ratio, crude protein yield and crude fibre ratio was determined. As a conclusion; plant height (136.9-158.8 cm), leaf number/plant (7.63-9.20pcs/plant), fresh forage yield (4939.1-6653.3 kg/da), hay yield (1264.6-1778.0 kg/da), crude protein yield (88.08-171.24 kg/da) has highest value on 16 kg/da leonardit dose , dry matter ratio(% 23.07), crude protein ratio(% 12.30) has highest value on 12 kg/da leonardit dose and sibling number (4.27 pcs/plant) has highest value on 20 kg/da leonardit dose was determined on increasing leonardit applications.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectMısıren_US
dc.subjectsorgum x sudan otu melezien_US
dc.subjectleonardit dozlarıen_US
dc.subjectham proteinen_US
dc.subjectmakro ve mikro element analizlerien_US
dc.subjectADFen_US
dc.subjectNDFen_US
dc.subjectyeşil ot verimien_US
dc.subjectmaizeen_US
dc.subjectsorghum x Sudan grass hybriden_US
dc.subjectleonardit dosesen_US
dc.subjectcrude proteinen_US
dc.subjectmacro and micro elements analysisen_US
dc.subjectfresh forage yielden_US
dc.titleLeonardit uygulamalarının bazı sorgum sudan otu melezleri (sorghum bicolor (l.) moench X sorghum sudanense (piper) Stapf) ve silajlık mısır (zea mays) çeşitlerinin ot verimi ve kalitesi üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeEFFECTS OF LEONARDİTE APPLİCATİONS ON YİELD AND QUALİTY OF SOME SORGHUM SUDANESE HYBRİDS (Sorghum bicolor (L.) moench X Sorghum sudanense (PIPER) STAPF) AND SİLAGE MAİZE (Zea mays) VARİETİESen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster