Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYılmaz, Gürkan
dc.date.accessioned2020-01-31T12:54:54Z
dc.date.available2020-01-31T12:54:54Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/3534
dc.description.abstractAraştırma materyalini yaklaşık 3 ay süre ile depolanmış yüksek nemli fermente mısır oluşturmuştur. Fermantasyon süresi sonunda açılan silajlardan yaklaşık 60 kg'lık örnek laboratuvar ortamına getirilerek aerobik stabilite başlangıcı için örnek alınmıştır. Daha sonra materyaller 3 muamele grubuna bölünmüştür. Araştırma grupları kontrol (katkısız), sodyum diasetat ve sodyum benzoat ve bunların farklı (%0,5, %1 ve %2) oranlardaki dozlarından oluşmaktadır. Katkı maddesi ilavesinden sonra silaj örnekleri her muamele grubunda 3’er tekerrür olmak üzere 25-26oC ve 36-37oC sıcaklıklarda aerobik stabilite testine tabi tutulmuşlardır. Aerobik stabilitenin 0, 4., 7. ve 12. günlerinde örnekler üzerinde pH, kuru madde (KM), laktik asit (LA), suda çözünebilir karbonhidrat (SÇK), amonyağa bağlı nitrojen (NH3-N), LAB, maya ve küf sayımları gerçekleştirilmiştir. Aynı zamanda, T200 IR marka termal kamera ile 1 m mesafeden silaj örneklerinde her muamele grubunda görüntüleme yapılarak değerlendirme sonuçları kaydedilmiştir. Daha sonra elde edilen veriler ThermaCAM software programında değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, katkı maddesi ilavesi silajların pH, NH3-N ve maya içeriklerini düşürmüş, SÇK ve LA içeriklerini ise yükseltmiş, küf gelişimini ise önlemiştir. Sodyum diasetat ve sodyum benzoat silajların aerobik stabilite özelliklerini kontrol grubu silajlara göre olumlu yönde etkilemiştir.en_US
dc.description.abstractThe research material consisted of high moisture fermented corn stored for about 3 months. Approximately 60 kg of the silages opened at the end of the fermentation period were brought to the laboratory and sampled for the beginning of aerobic stability. Subsequently, the materials were divided into 3 treatment groups. The study groups consisted of doses of control (untreated), sodium diacetate and sodium benzoate, and their different doses (0,5%, 1% and 2%). After the addition of additives, silage samples were subjected to aerobic stability test at 25-26 oC and 36-37 oC temperatures in each treatment group. pH, dry matter (DM), lactic acid (LA), water-soluble carbohydrate (WSC), ammonia-dependent nitrogen (NH3-N), LAB, yeast and mold on samples at 0, 4, 7 and 12th days of aerobic stability counts were performed. At the same time, the results of evaluation were recorded in each treatment group in silage samples at a distance of 1 m with thermal camera T200 IR. Subsequently, the data were evaluated in the ThermaCAM software program. As a result of the study, the addition of additives reduced the pH, NH3-N and yeast contents of the silages, increased the content of WSC and LA, and prevented the growth of mold growth of silages. The aerobic stability properties of sodium diacetate and sodium benzoate silages were positively affected by the control group.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAerobik stabiliteen_US
dc.subjectsodyum benzoaten_US
dc.subjectsodyum diasetaten_US
dc.subjecttermal kameraen_US
dc.titleSilaj katkı maddelerinin yüksek nemli mısırın aerobik stabilite özellikleri üzerine etkilerien_US
dc.title.alternativeEFFECTS OF SILAGE ADDITIVES ON AEROBIC STABILITY CHARACTERISTICS OF CORN WITH HIGH MOISTURE CONTENTen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Fen Bilimleri Enstitüsü, Zootekni Ana Bilim Dalıen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster