Güncel Gönderiler: Fakülteler
Toplam kayıt 6779, listelenen: 1421-1440
-
Evaluation of Food Security in Dairy Products in Terms of Manufacturers in Turkey
(2018)The aim of this study is to evaluate the thought of food security provided in dairyproducts and the determinants in terms of manufacturers in South Marmara Region inTurkey. The primary data obtained from 70 dairy manufacturers ... -
Trakya Bölgesinde İyi Tarım Uygulayan ve Uygulamayan Üreticilerin Tarımsal Yenilikleri Benimsenmesi Yönünden Karşılaştırılması
(2018)Bu çalışma, Trakya Bölgesinde iyi tarım uygulaması yapan ve yapmayan tarım işletmelerinikapsamaktadır. Çalışmanın temel amacı, iyi tarım uygulaması yapan ve yapmayan işletmelerin tarımsalyeniliklerin benimsenmesi yönünden ... -
Üzüm Üretiminde İyi Tarım Uygulamalarının Ekonomik Analizi: Trakya Bölgesi Örneği
(2017)Bu çalışma, Trakya Bölgesinde iyi tarım uygulaması yapan ve yapmayan üzüm üreten tarım işletmelerinikapsamaktadır. Çalışmanın temel amacı, iyi tarım uygulaması yapan ve yapmayan işletmelerin ekonomik olarakkarşılaştırılmasıdır. ... -
Küreselleşme sürecinde tarım kooperatifleri ve küreselleşmenin tarım kooperatiflerine etkisi
(2011)Küreselleşme; ülke sınırlarının olmadığı, emeğin, sermayenin, insanların, üretim faktörlerinin, malların ve hizmetlerin sınır tanımadan dolaşmasıdır. Sınırların ortadan kalkması, ulusal ve uluslararası mal ve hizmet ... -
Tarımın Finansmanında; Tarımsal İşletmelerin, Organize Tarım Kredi Kaynaklarından Kredi Kullanımları İle Sosyo-Ekonomik Yapıları Arasındaki İlişki: Edirne Bölgesi Örneği
(2016)Bu çalışmada Edirne bölgesindeki tarımsal işletme sahiplerinin kredi kullanım özelikleri ve nedenleri ortaya konularak, tarımsal işletmelerin nasıl desteklenmesi gerektiği ve tarımsal kredilerden nasıl yararlanılması ... -
Trakya Bölgesinde faaliyet gösteren tarım işletmelerinin karşılaştırmalı ekonomik analizi
(2016)Bu araştırma, Trakya Bölgesinde faaliyet gösteren tarım işletmelerinin etkinliklerinin belirlenmesi amacıyla, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerine bağlı iki aşamalı tabakalı tesadüfîörnekleme yöntemiyle belirlenen tarım ... -
Türkiye'de Tarımsal Örgütlenme Politikalarının ve Mevzuatının İrdelenmesi: Tarımsal lı Kooperatifler Örneği
(2013)Tarım sektörü insan ihtiyacı olan gıda gereksinimini karşılaması, sanayiye ham madde sağlaması, istihdam yaratması gibi fonksiyonlarından dolayı önemini sürekli korumakta ve bu işlevleri yerine getirirken çeşitli sorunlarla ... -
Safranbolu-Yörükköyü tarımsal turizim potansiyelinin kırsal kalkınma açısından değerlendirilmesi
(2007)Bu çalısmada, Safranbolu-Yörükköyü örnek alanının tarımsal turizm potansiyeli saptanmakta ve kırsal kalkınmayı destekleyici öneriler gelistirilmektedir. Bu doğrultuda, “Coğrafi mekanın her birimi, tarımsal turizm gelisimine ... -
Tekirdağ kent merkezinde kullanıcıların yaya bölgeleri hakkındaki görüşlerinin belirlenmesi
(2009)Kentsel mekanların asıl kullanıcısı olan yayaların bu alanlardaki düzenlemelere katılımının sağlanması, istek ve önerilerinin belirlenmesi yapılacak çalışmalar için önemlidir. Bu çalışmada, kent halkı ve işyeri sahiplerinin ... -
The Sugar Consumption Tendencies of University Students: the Case of Tekirdağ Namık Kemal University
(2019)The present study, having obtained data by applying face-to-face interview technique to 322 students at Namık Kemal University Faculty of Agriculture, reveals and analyses the tendencies of consumption of sugar produced ... -
Volatile profile evolution and sensory evaluation of traditional skinbag Tulum cheeses manufactured in Karaman mountainous region of Turkey during ripening
(Springer, 2021)Skinbag Tulum cheeses produced by traditional methods in the Karaman region of Turkey were selected as research material. The volatile fraction was determined during 180 days of ripening by SPME-GC-MS technique. In the ... -
Using spray-dried and encapsulated Nannochloropsis oculata biomasses in white spread
(Springer, 2022)In this study, dried or encapsulated Nannochloropsis oculata microalgal biomass was used in spread samples (0.00-0.75 g (100 g)(-1) spread) as natural pigment source. Physicochemical properties, color stability, and ... -
Valorization of hazelnut cake in compound chocolate: the effect of formulation on rheological and physical properties
(Elsevier, 2021)The aim of this study was to valorize hazelnut (Corylus avellana L) cake (HC), which is a by-product of hazelnut oil industry, in compound chocolate (HCC) as a partial replacer of sugar and milk originated powders (MOP: ... -
The fermentation-based production of gellan from rice bran and the evaluation of various qualitative properties of gum
(Elsevier B.V., 2022)The potential for the use of rice bran, an agricultural waste, as a substrate in the manufacture of gellan gum was examined. Using a standard strain of Sphingomonas paucimobilis (ATCC 31461) and rice bran substrate, gellan ... -
The determination of volatile profile during the ripening period of traditional Tulum cheese from Turkey, produced in Anamur in the Central Taurus region and ripened in goatskin
(Elsevier Sci Ltd, 2021)Traditional Tulum cheese, produced by nomads in Anamur in the Central Taurus region from raw goats' milk and ripened in goatskin, has characteristic taste, aroma, and specific flavours preferred over those of other Tulum ... -
Lactic acid bacteria diversity and dynamics during ripening of traditional Turkish goatskin Tulum cheese produced in Mut region assessed by culturing and PCR-DGGE
(Elsevier, 2021)The study aims to identify the lactic acid bacteria diversity of Tulum cheese which is made from raw milk and ripened in the goatskin for 180 days. The samples were produced in Mut located in the Central Taurus Mountains ... -
Physicochemical properties of chocolate spread with hazelnut cake: Comparative study and optimization
(Elsevier, 2021)The purpose of the current study was to evaluate the impact of hazelnut cake as a partial replacer for sugar, milk and whey powders on the chocolate spread. A D-optimal mixture design was used to determine the effect of ... -
Formulating and studying compound chocolate with adding dried grape pomace as a bulking agent
(Springer India, 2021)The use of dried grape pomace (DGP) as a bulking agent for partly substitution of sugar, milk powder and whey powder in compound chocolate (CC) was investigated. D-optimal mixture design was used to determine the effect ... -
Development of vegan kefir fortified with Spirulina platensis
(Elsevier, 2021)The choices for dairy products have increased in recent years because of medical recommendations or lifestyle preferences. This study was set out to assess the importance of Spirulina platensis fortification in vegan kefir ... -
Utilization of the barberry extract in the confectionery products
(Elsevier, 2021)In this study, the use of barberry fruit (Berberis crataegina DC.) extract was investigated as a natural red colorant in chewing gum, jelly, and marshmallow samples at different percentages (1%, 5%, and 10%). The color ...