Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorDuraklı Velioğlu, Serap
dc.contributor.authorTırpancı Sivri, Göksel
dc.date.accessioned2016-09-09T06:25:00Z
dc.date.available2016-09-09T06:25:00Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.otherNKUBAP.00.24.AR.13.10
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.11776/20
dc.description.abstract?-karoten, A vitamininin öncü maddesi olarak bilinen ve sekiz izopiren birimi içeren bir tetraterpenoiddir. Gıda ve yemlerde sıklıkla kullanılan ?-karoten, hücre ve doku hasarlarını azaltmada etkili bir antioksidan olmasının yanında fırıncılık ürünleri, alkolsüz içecekler ve margarinlerde gıda renklendiricisi olarak da geniş kullanım alanı bulmaktadır. Günümüzde doğal gıda katkı maddelerine olan artan ilgi nedeniyle, doğal renklendiricilerin mikrobiyel üretimi ile ilgili yapılan çalışmalar da önem kazanmaktadır. Süne hasarı (Eurygaster spp. ve Aelia spp.) görmüş buğday, fırıncılık endüstrisinde kullanıma uygun olmamaktadır. Çünkü bu hasar hem buğday verimini hem de gluten kalitesini etkilemektedir. Bu nedenle bu çalışmanın amacı, B. trispora tarafından ?-karoten üretiminde besin ortamının temel karbon ve azot kaynağı olarak, süne zararı görmüş buğdayın kullanım potansiyelini belirlemektir. B. trispora DSM-2387 ve B. trispora DSM-2388 tarafından ?-karoten üretiminde kullanılan besin ortamında süne hasarlı buğday, tuz karışımı (K2HPO4 ve MgSO4) ve asparajin sırasıyla %1,5-4, %0,05-0,16, ve % 0,1-0,3 değerlerinde denenmiştir. Maksimum ?-karoten üretimini elde etmek amacıyla, gerekli optiumum besin ortamı bileşenlerini belirlemek için Cevap Yüzeyi Yöntemi kullanılmıştır. Üretilen ?-karoten miktarı spektrofotometrik olarak belirlenmiştir. Kuadratik modele ait denklemin R2 değeri 0,999 olarak belirlenmiştir. Besin ortamının optimizasyonu sonucunda, en yüksek verime % 3,6631 buğday, % 0,1284 tuz karışımı ve %0,1881 asparajin içeren besin ortamı ile ulaşılabileceği tahmin edilmiştir. Optimize edilmiş besin ortamı kullanılarak B. trispora DSM-2387 ve B. trispora DSM-2388 ile ?-karoten üretiminin (250.407 mg /l) kontrol besin ortamına kıyasla yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak süne hasarlı buğdayın, B. trispora ile ?-karoten üretiminde substrat olarak kullanılabileceği gösterilmiştir.en_US
dc.description.abstract?-carotene is a tetraterpenoid containing eight isoprene units. It is an important compound because of its role as a precursor of Vitamin A. It has been widely used in the food industry as a natural colorant for various products, i.e. margarine, soft drinks, and baked goods. Because of the increasing consumer demand for natural food additives, researches about microbial production of natural colorants using various agroindustrial substrates are of great importance. It is known that bug (Eurygaster spp. and Aelia spp.) damaged wheat is unacceptable to be used in the baking industry, since this damage affects both the wheat yield and the gluten quality. Thus the aim of this study was to investigate the potential usage of bug damaged wheat as the main nitrogen and carbon source of the media for production of ?-carotene by Blakeslea trispora. The media for the production of ?-carotene by B. trispora DSM-2387 and B. trispora DSM-2388 in shake flask culture consisted of bug damaged wheat, salt mix (K2HPO4 and MgSO4) and asparagine in the ranges of 1.5-4 %, 0.05-0.16 %, and 0.1-0.3%, respectively. Response surface methodology (RSM) was employed to determine the optimum concentrations of media components for the maximum ?-carotene production. ?-carotene concentration was determined spectrophotometrically. A full quadratic model fit the data best for ?-carotene production with a high R-square value (0,999). According to the results of RSM, the optimal concentrations of the components for the maximum production of ?-carotene were calculated as 3.6631%, 0.1284% and 0.1881% for wheat, salt mix, and asparagine, respectively. Using optimized media increased ?-carotene production by B. trispora DSM-2387 and B. trispora DSM-2388 to a considerable level (250.407 mg ?-carotene /l) as compared to the control medium. As a result, it was shown that bug damaged wheat could be used as a substrate for ?-carotene production by B. trispora.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherNamık Kemal Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectbug damaged wheaten_US
dc.subjectβ-caroteneen_US
dc.subjectoptimizationen_US
dc.subjectRSMen_US
dc.subjectsüneli buğdayen_US
dc.subjectβ-karotenen_US
dc.subjectoptimizasyonen_US
dc.subjectcevap yüzeyi yöntemen_US
dc.titleSüne Zararı Görmüş Buğday Ve Farklı Yağlar Kullanarak Blakeslea Trispora Ile Β-Karoten Üretimien_US
dc.title.alternativeOptimization of the production of β-carotene by Blakeslea trispora using bug damaged wheaten_US
dc.typeprojecten_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümüen_US
dc.authoridTR109957en_US
dc.authoridTR46947en_US
dc.relation.publicationcategoryProjeen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster